Drahá Avo
Ilsa Madden-Mills
Už je to deset měsíců, kdy jsi tu byla naposledy, ale já na tebe nemohu zapomenout. Chybělo mi vidět, jak jdeš po chodbě. Chybělo mi slyšet, jak fandíš při fotbale. Chyběla mi vůně tvých vlasů. V prestižní, břečťanem porostlé Camdenské střední škole vládnou bohatí a oblíbení Žraloci. Kdysi dávno jsem chtěla být součástí jejich světa – dokud mě nezničili. Nemůžu v klidu chodit po zdejších chodbách, aniž by na mě všichni koukali a šuškali si. Poslední, co jsem čekala, byl anonymní milostný dopis od jednoho z nich. Prosím. Nenávidím každého z těch bohatých kreténů za to, co mi udělali. Otázkou je, který ze Žraloků je můj tajný ctitel? Knox, zjizvený quarterback. Dane, jeho dvojče. Nebo Chance, můj ex, který mi dal kopačky po tom večírku, na kterém mě kdosi znásilnil…... celý text
Príjemné čítanie. K bonusom tejto knihy patrí určite hlavná hrdinka - silná, samostatná, realistická, milujúca, ktorá aj napriek zažitej dráme dokázala to, čo chcela. Nakoľko téma stredná škola, bohatí chlapci a chudobné žieňa nie je ničím nová, tu je bonusom tiež tá záhadná časť príbehu a jej rozuzlenie. Knox ako chlap ma až tak nezaujal, na koni tu bola Ava, ale aj on mal zaujímavú dejovú líniu, spolu s bratom. Oceňujem jeho emočné stvárnenie, väčšinou sa "hrajú" na tvrďákov, ale Knox bol relatívne otvorený v prejavoch. Koniec bol už na mňa trošku taký prisladký, hlavne teda po takom čase, ale epilógy boli fajn :) čo môžem vytknúť je asi preklad, lebo niektoré veci sa mi nejako nehodili. Takže, ak máte v obľube tému strednej školy, bohaté vs chudobné decká, tak určite do toho. Je to taká jednohubka, raz prečítať a stačí :)
Jedním dechem! Na jeden zátah. Za jeden den. Knížka je úžasná. Žádný povrchní teenage tuctový román, který se mezi ostatními ztratí. Tahle knížka je nabitá takovými emocemi, že ji budete po dočtení potřebovat zpracovat. Ale s jinou si ji nespletete.
Kéž by autorka zpracovala i příběh Danea!
No páni,úplně jsem příběhu propadla!
Skvostný!
Ava byla bojovnice,miluju ji!
A JEHO taky!
Jsem okouzlena jejich sílou,vůlí,vášní a láskou...xoxo
„Život je krátký, žijte ho. Láska je vzácná, chyťte ji. Hněv je špatný, zbavte se ho. Strach je hrozný, čelte mu. Vzpomínky jsou sladké, važte si jich.“
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @knihydobrovsky
Když jsem začala příběh číst, pomyslela jsem si, že bude tuctový. Naštěstí jsem se spletla, a ač se jedná o další příběh ze střední školy s "bad boyem", je svým způsobem velmi originální.
Pod hezkou (a pro mnohé jistě také atraktivní) obálku schovala autorka velmi silný příběh. Kromě romantické linky jsme jako čtenáři dostali pátrání po zločinu, pátrání po pachateli znásilnění. Autorka také nastíní téma šikany, sebepoškozování, drog a psychických nemocí. Na jeden příběh je toho v této knize více než dost! Vše je napsáno s citem a ukryté v příběhu plném laskavosti, přátelství a lásky.
Věřím, že tento příběh osloví mnoho čtenářů a to nejen svou obálkou, ale také promyšleným příběhem a opravdu energickými hlavními hrdiny. Tento příběh má neskutečný náboj i hloubku!
Za sebe bych v knize již nemusela mít epilogy, které se mi ke zbytku příběhu nehodí...je to až moc slaďoučké na to, jak silný příběh se snažila autorka vyprávět. Jsem ráda, že šťastné konce existují, ale nic se nemá přehánět!
Hodnotím 4,5/5 ⭐️
Ava, mladá studentka byla na večírku Žraloků - fotbalového týmu, znásilněna. Nic si nepamatuje, vše bylo ututláno a vrací se po deseti měsících opět na stejnou školu, mezi lidi, co jí ublížili.
Musí se zde setkat nejen s nimi, ale také s jejím bývalým přítelem Chancem či Knoxem.
Na férovku říkám, že jsem čekala predvídatelný, jednoduchý děj, který se tak ale naštěstí nestal. Autorka hned od začátku začíná drsně. A celá kniha je dost o těžkých tématech jako je znásilnění, závislost na drogách, nenávisti a smrti nejbližších. Je to místy dost smutné čtení. A podezírala jsem všechny chlapy, kteří mohli Avě ublížit.
Na druhou stranu je tu opravdu krásná, zároveň ne příliš snadná romantická linka, která mě bavila.
Kniha je psaná v ich-formě z pohledu hlavních hrdinů. Avy a Knoxe. Knox se řadí mezi knižní postavy, který miluji. On je úžasný, skvělý. Ale přece jen se mi na něm celou dobu něco nezdálo, tak sem si ho raději, větší čas, držela dál od sebe.
Příběh je čtivý, někoho může dost dojmout, ale na můj vkus byl závěr takový až moc pohádkový, na to v jakém duchu byla psaná celá kniha. Mám ráda šťastné konce, o tom žádná. Ale sem se mi to až tolik nehodilo.
Příběh je snad ještě lepší, než jsem čekala. Úplně mě pohltil a přečetla jsem ho na dva zátahy. Nemohla jsem se odtrhnout.
Byly tam části, při kterých jsem se připitoměle usmívala, části, které mě vytáčely i části, které mi lámaly srdce. Tenhle příběh má prostě všechno.
Vypravěno máme v ich-formě z pohledu Avy a také hlavního hrdiny. Ta chemie mezi nimi byla boží a jejich postupné sbližování mě úplně dostalo. Líbily se mi i přezdívky, kterými se oslovovali. ️
Ava byla silná, úžasná bojovnice. To, co se jí stalo a následné nepochopení, odsouzení, nenávist druhých bylo šílené. Smutné. Ještěže při ní stal alespoň jeden člověk, kterého jsem si nesmírně zamilovala (jak jinak). ON je prostě úžasný!!
Od začátku jsem přemýšlela, kdo mohl Avě takto ublížit.. a nakonec jsem měla správný čuch. V knize jsou vážnější témata jako třeba znásilnění, šikana, drogy, problémy v rodině,...
Moc se mi líbil nápad s "tajným ctitelem".
Cca poslední 3 kapitoly jsem se culila a zároveň byla smutná, že se nenávratně blížím ke konci.
5⭐️/5⭐️ a řadím ji mezi nejlepší romantické knihy, které jsem přečetla. A že jich není málo.
Kniha se četla velmi dobře a svědčí o tom i fakt, že jsem ji prostě musela dočíst v jednu ráno. Už samotný začátek vtáhne čtenáře do děje a hned vás zajímá, co bude dál.
Ocitáme se v prostředí střední školy, kde je naší hrdinkou Ava, která to rozhodně v životě neměla snadné. A události z posledního roku ji to neulehčily. Ava se vrací do školy po deseti měsících po skandálním večírku, kde ji někdo znásilnil. Ve škole na ni nečeká příjemné přivítání.
Ava je neobyčejně silná hrdinka a svědčí o tom několik rozhodnutí, které v knize udělá. Je odvážná a rozhodně si nebere jen tak s něčím servítky a bojuje za sebe a hlavně za svého mladšího bráchu o kterého se stará.
Druhým hlavním hrdinou je Knox a myslím, že si ho skoro každý zamiluje. Vypadá jako velmi nebezpečný typ, který se jen tak něčeho nelekne a nic ho nerozhodí, ale přitom pod maskou bad boye a silně postavenou zdí se skrývá milý, hodný a laskavý kluk.
Na celkovém příběhu oceňuji jakých témat se dotýká, takže doopravdy nečekejte jen jednoduchý Love story. Následně množství velmi zajímavých myšlenek a k tomu i pěknou řádku vtipných hlášek nad kterými se pousmějete! Děj, i když se zdá předvídatelným, měl několik naprosto úžasných zvratů, které vás dostanou. Tahle kniha mi zlomila srdce a následně zase slepila.
Opravdu mohu říct, je jsem se do tohoto příběhu zamilovala, velmi těžko se mi s ním loučilo a mrzí mě, že není nějaké pokračování. Rozhodně se ke knize někdy ráda vrátím. A vám, co milujete romantické příběhy s hlubšími myšlenkami mohu knihu jen a jen doporučit.
Na knihu jsem moc těšil a měla jsem na ní opravdu velká očekávání. A ona to vše splnila. Toto je tak dokonalý příběh, ke kterému nemám žádné výhrady. Autorka se s tím vůbec nepáře. Hned vás děj v táhne a vy ho čtete se zatajeným dechem. Ava si od začátku prochází peklem. Nejhorší na tom je, že si nemůže vzpomenout. I toto je hlavní důvod, který vás stále nutí číst dál a dál. A vy se celou dobu snažit přijít na to kdo to byl?
Ava se po nějaké době opět vrací zpátky do školy. A já ji za to moc obdivuju. Nejen potom co se jí stalo tu osudnou noc, ale už od malička to neměla vůbec lehké. Je silná, statečná, stále se dokáže smát, jde si za svým a ten její sarkasmus je dokonalý.
Knox, tak s ním bych rozhodně pod tribuny šla. Toho si zamilujute už začátku. Snaží se působit jako "Bezcitnej ďábel", ano na venek a pro ostatní tak působí. Je bohatý. Je to quarterback. A je vůdce Žraloků. Ale i přes toto všechno, tak lidi které opravdu miluju, tak mu na nich neskutečně záleží. Moc se mi líbí jeho vztah s jeho bratrem, dvojčetem, Danem..... Bohužel ani jeho rodina to nemá vůbec jednoduché.
Knihu jsem zhltla jak malinu. Je to tak neskutečně emotivní příběh, a přesto že mě konec úplně rozsekal, byl dokonalý, no jo jsem cíťa a proto také doporučuji mít po ruce kapesníčky.... Řeší se tu spousta drsných témat, znásilnění, šikana, drogy, rodinné vztahy.... Tak i romantická linka je skvělá. Ava a Knox jsou skvělá dvojice, ta chemie mezi nimi je neskutečně. To jejich handrkování mě moc bavilo. Také je to velmi sexy čtení i když tu těch sexuálních scén není moc, tak opravdu stojí za to
Tento příběh by mi bude v hlavně dlouho ležet. A pokud stále nevíte jestli si knihu přečíst? Tak rozhodně do ní běžte.... Už teď vím že, toto je určitě jedna z top knih toho roku. A také je to jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla
Skvěle čtivá kniha od které nebudete chtít odejít.
Ava už od začátku mi byla moc sympatická a i přesto čím si prošla dokázala udržet hlavu nahoře. A mě se Ava 2.0 hrozně líbila.
A pak je tu Knox! A ten je prostě… skvělý! Co víc říct. On je ten koho bych si klidně vzala domu. Nebo ke tribuně!
Stejně jako všechny ostatní postavy mi něčím sedly a něčím zase ne. Opět po dlouhý době výborně vykreslené postavy.
Piper svým sarkastickým humorem, Wyatt svoji srdečností, Dane svými démony.
A už jen tim, že autorka nás hodila do temné a děsivé situace… si zaslouží všechno!
Na konci si myslím, že nezůstane jedno oko suchý, protože to je úžasný! Ten konec je totiž totální třešinka na dortu.
Říkám to pořad, ale asi budu ještě nějakou dobu.
Za mě se kniha Drahá Avo řadí mezi nejlepší v tomto i příštích letech.
Tahle knížka je pro všechny co chtějí něco říct, ale boji se. Nebojte se! Hlavu vzhůru.
Drahá Avo je samostatný příběh, který nemá žádné pokračování. Je to velká změna oproti knihám z edice Red v pevných vazbách, protože velká většina patří do nějaké série a také tu na obálce není abstraktní dílo, ale kus chlapa.
Ava si toho na svůj věk protrpěla už mnoho. Pochází z velmi chudých poměrů, stará se o mladšího bratra Tylera a díky stipendiu si může dovolit navštěvovat prestižní školu.
Knox je naopak z velmi bohaté rodiny. Jako kapitán fotbalového týmu ho zná úplně každý a všechny středoškolačky by s ním chtěly skončit pod tribunou…
Podobných romantických linek tu už bylo několik, ale Avu a Knoxe chcete poznat, protože ta chemie mezi nimi je neskutečná. Bavili mě oni dva a oblíbila jsem si i některé jejich přátele a příbuzné.
Není to ale veselý romantický příběh. Úsměv na tváři vás přejde hned na první straně, autorka čtenáře opravdu nešetří a postupně odhaluje, co se jednoho večera v lese skutečně odehrálo…
Přestože kapitoly nejsou úplně krátké, kniha mi i tak šíleně utíkala. Četlo se to samo, hlavně se chcete dozvědět pravdu, a to vás nutí pokračovat stále dál až do konce.
Nebýt to zaobalené v tak trochu v růžové krabičce, je to dost nešťastný život. Na to co se Avě stalo byla až překvapivě silná. Kdyby byla o trochu zhroucenější plně bych jí to věřila, ale i tak to byl zajímavý příběh. Navíc konec se mi moc líbil, trochu vám poplete hlavu a usmívate se při tom.
Je to teda úplně jiné než ty předchozí knihy co jsem četla, ale čtivé. Na to, že je to ze středoškolského prostředí, tak je to dost vážné a celkem silný příběh. Ráda si přečtu i další knihy od této autorky, má jich dost.
"Jazvy sú ako medaily cti a najsilnejšie srdcia ich majú najviac. Tvoje jazvy sa mi páčia. Podeľ sa o ne so mnou."
„Chcem o tebe vedieť všetko. Čo ješ.. okrem paradajok... bože, tie neznášam... o čom snívaš, aké pesničky počúvaš... čo ťa rozosmieva, čo ťa robí šťastnou... ako sa cítiš, keď s tebou robím toto..." uškrnie sa,,,chcem, aby si pre mňa dýchala... Chcem, aby si ma prosila o viac. Chcem, aby si bozkávala len mňa... Chcem ťa, Tulip... len teba... teba...
Tato kniha byla úžasná. Chtěla bych být v 15ti jako Ava, tak silna a skvělá holka. Oh a Knox milovala jsem ho jako Ava už od začátku.
" Som Ava Tulip Harrisová a nikto mi viac neublíží..."
Tohle si musíte přečíst, vážně. Hned po první stránce mě příběh pohltil a už mě nepustil. Knížka je plná emocí, lásky a trochu tajemství. Mně se líbila tak moc, že jsem ji nemohla dát z ruky.
Příběh začíná,kdy se Ava probouzí v lese, po hrozném zážitku a rychle se posouváme dopředu ,kdy se snaží vyrovnat nejen s následky po oné noci ,ale zvládnout návratu do školy,kde ji všichni odsuzují. Zároveň se snaží vzpomenout a přijít na to,co se stalo. V tom ji začne nečekaně pomáhat Knox, který se ještě snaží postarat o svého bratra.
Avu zbožňuju. Je to bojovnice a i když se jí stalo něco strašného,tak se snaží aby ji neovládl strach a nezlomila se. Je statečná, divoká a přes všechno co zažila je stále dobrosrdečná a taky správně praštěná. Pro své blízké by udělala cokoliv,taky jsou jejím hnacím motorem, když uvnitř bojuje aby zvladla další vteřinu.Její život není jednoduchý, a už od dětství musela bojovat sama za sebe.
Knox je oblíbený talentovaný sportovec, který je bohatý,ale je i tajemný. Tváří se jako bezcitný, chladný kluk,ale jakmile padnou jeho obrané zdi,je zranitelný. Je taky starostlivý, ochranářský, loajální a milující. Pro své milované by udělal cokoliv. Moc se mi líbilo jaký měl Knox s bratrem vztah,jak se snažil,tam pro něj být a pomoct mu.
Může se zdá, že Ava a Knox nemají nic společného,ale postupem času se ukazuje, že to není tak úplně pravda. Táhne je to k sobě a jiskří to mezi nimi od začátku,kdy se poprvé viděli a když k sobě konečně najdou cestu a otevřou se jeden druhému,tak vás to vezme za srdce. Knox toho sice o lásce a vztazích moc neví, ale od začátku ví, že Ava je výjimečná a udělá pro ni cokoliv.
A musím zmínit i přátele a rodinu, kterou má Ava a Knox.Ty jsem si oblíbila,jsou skvělí. Sice nejsou dokonalí a mají své chyby,ale kdo z nás může o sobě říct, že je dokonalý?
Ava a Knox jsou dokonale nedokonalí a na maličkostech vážně záleží.
Doufám, že se vám jejich příběh bude líbit tak moc jako mně.
Hlavní hrdinka to celkově v životě neměla vůbec jednoduché. Navíc se na středoškolském večírku stane obětí znásilnění. Bylo mi to hrozně líto. Tohle by se nemělo stát nikomu, ale bohužel všichni víme, jaká je realita, a takových dívek jako je Ava, je asi obrovské číslo. Líbilo se mi ale, že i přesto byla Ava silná a snažila se postarat o mladšího bratra. Knox se naopak ze začátku tváří docela nesympaticky. Ale v průběhu čtení čtenář nahlíží do jeho života a zjistí, že všechny jeho kroky vedly k tomu, aby Avě pomohl. Byl to opravdu kluk s obrovským srdcem. Co se mi ale moc nelíbilo, tak to, že Avě říkal "socka". Vzhledem k tomu, že ji vlastně celou dobu miloval, tak proč ji tak hnusně říkal? Chlap, no. Jediné co, tak mi přišlo, že autorka mohla ještě lépe uchopit to téma znásilnění. Viník byl evidentní téměř hned, na výběr moc nebylo, takže vlastně ani žádný extra velký zvrat nenastal. Ale na druhou stranu se mi moc líbil ten závěr. Celkově to bylo smutné, ale pěkné čtení.
Tohle bylo opravdu něco, protože moje emoce při čtení této knihy byly jak na houpačce.
Klobouk dolů před hlavní hrdinkou, která to teda v životě měla sakra těžké a jsem opravdu ráda, že to byla jen fikce, i když samozřejmě nejsem tak naivní, abych nevěděla, že tohle se bohužel děje.
Příběh se četl opravdu dobře, ač to bylo, jaké to bylo, nemohla jsem knihu odložit.
No a hlavní hrdina, achhh, to byl kluk se srdcem na správném místě, přestože se ze začátku choval zvláště.
Konec mě rozsekal.
Anotace mě hned zaujala a množství pozitivních recenzí hlavně na instagramu taky. Tak že nebylo co řešit.
Avu člověk musel obdivovat, že se do té školy vrátila. Na jednu stranu já osobně bych chtěla být co nejdál a začít nový život. Na druhou stranu rozumím tomu, že chtěla vědět, kdo ji to udělal. První dny ve škole to neměla vůbec jednoduché a bylo mi jí líto. Rozmazlený děcka bohatých rodičů, kteří si myslí že slunce vychází kvůli nim. Všechno co mají, jim koupili rodiče. To jejich nadávání, že si dovolila jít na policii? Bože. Nesnášela jsem je. Ava, i když uvnitř byla hlavně na začátku vystrašená, byla taky velmi silná hrdinka, která přišla dokázat, že ji nezlomili a že je silnější než kdy byla.
Knox byl pro mě docela záhada. Asi jsem úplně jeho chování hlavně ze začátku
nepochopila. Nevím no. Získával si mé sympatie postupně. Ale získal si je :-). Byl to ten typ hrdiny, který vás bude ochraňovat až, no až do konce. Nedovolí, aby vám bylo znovu ublíženo. Máme tu i kapitoly z jeho pohledu, tak že díky za možnost vidět mu do hlavy :-). Jak to popisuje i Ava: je to chlap, který nemiluje často, ale pokud miluje tak se vším co má.
Oba hlavní hrdinové mají láskyplné vztahy se svými sourozenci. U Knoxe je to ještě umocněno tím, že jsou dvojčata. Dával na bratra pozor, ale bylo vidět, že i když se hodně snaží úplně to nestačilo. Ava je zase pro Tylera mámou a snaží se, aby se mu dostalo ve škole lepšího individuálnějšího přístupu. Tyler byl navíc docela držka a ne jednou jsem se nad jeho slovníkem zasmála :-).
Trochu mě to mrzelo s tím dopisem. Přišlo mi to malinko zbytečné, hlavně byla o něm pak jenom taková mini zmínka a nic víc :-(. Adeptů na viníka zase tolik nebylo. Ale bylo zajímavé, jak se k tomu došlo. Bavila jsem se u noci kanadských žertíků. Ze začátku se hodně dohadovali, Knox pořád používal tu pitomou přezdívku socka, tu pak naštěstí vyměnil za novou a krásnější.
Na konci jsem valila oči a otáčela jednu stránku za druhou. Příjemným překvapením byly dva epilogy. Mohu jen doporučit. Silný příběh. Ava se vám dostane pod kůži a budete na ní ještě dlouho myslet a po celou dobu ji držet palce.
Náročný příběh nového vztahu znásilněné dívky. Z této young adult knihy jsem v rozpacích a dochází mi slova. Postavy byly rozpolcené a bylo zvláštní pročítat se jejich pocity i myšlenkami (střídá se vždy pohled Avy a Knoxe). Závěr knihy byl takový, no, asi realistický. Dospělý. Nečekala jsem to. Nicméně i když ten příběh působil divně opravdově, měla jsem tendence ho při čtení šmahem odsoudit jako naprosto nerealistický a to jen kvůli tomu, že hlavní hrdinka po tom, co prožila, vůbec nefňukala, a naopak byla zatraceně silná. Překvapilo mne, jaké jsem měla na toto téma podvědomé předsudky. Nemám naštěstí absolutně žádné ponětí o tom, jak se dívka po takovém hrozném zážitku může cítit a chovat a vlastně jsem vděčná této knize, že mi poskytla zase jiný pohled na věc, než obdobné knihy na stejné téma.
No, každopádně i tak to není lehké čtení a není pro každého.
Skvělý příběh, Ava si mě hned získala svojí silou a odvahou. Knox mě zaujal až později svojí starostlivostí. Oba dva zlomení, oba svádí boj, bohužel potkali se ve špatný čas. Knížka je čtivě napsaná, sjela jsem jí na jeden zátah a moc jí doporučuji
sex láska sport znásilnění romantika střední školy lhaní, lži ztráta paměti, amnézie večírek anonymní dopisy
2021 | Ty nejsi můj Romeo |
2021 | Ty nejsi moje spřízněná duše |
2023 | Drahá Avo |
2023 | Kráska a hráč |
2023 | Princezna a hráč |
Ke knize jsem se dostala na zaklade hodnoceni. Musim rict, ze uz me dostal zacatek knihy, ktery nebyl zrovna typicky....stoji za precteni