Dravec a obeť
Michael Crichton
Jack Forman, odborník na populačnú biológiu a programátor, vyvinul počítačový program, ktorý napodobňuje správanie zvierat a kopíruje vzťah medzi dravcom a jeho obeťou. Z firmy, v ktorej pracuje, ho však náhle prepustia, a tak sa plne vžíva do úlohy muža v domácnosti. Zdá sa, že je s tým spokojný, no manželka Julia sa mu postupne začína odcudzovať – správa sa zvláštne, pracuje dlho do noci v tajnom výskumnom laboratóriu spoločnosti Xymos Technology – a Jack ju začína podozrievať, že má pomer. Keď ho však Julia požiada, aby im pomohol s tajným projektom, rýchlo zistí, že v laboratóriu sa dejú závažné veci. Spoločnosť Xymos Technology vyvinula samoreplikačnú nanotechnológiu – celý mikrorobotický roj baktérií, ktorý sa rozvíja na základe Jackovho programu. Tento roj mal pôvodne slúžiť ako neviditeľná a nezničiteľná letecká kamera, no vedcom sa vymkol spod kontroly. Mimo laboratória sa roj správa ako dravec, ktorý sa reprodukuje a hľadá si svoje obete. Najprv zabíja len zvieratá v púšti, no je zjavné, že dokáže zabiť aj ľudí. Keď Jack odhalí, akú veľkú moc má nebezpečný roj, zistí, že hrozba presahuje hranice izolovaného laboratória.... celý text
Četlo se to celkem dobře, napínavé to místy také bylo, ale...možná když si to představím jako film, tak vím, že bych se na to určitě nedokoukala.
Kořist do autorovy topky rozhodně nepatří. Vzhledem ke svému kratšímu rozsahu a zajímavému tématu, se ale četla dobře. V průběhu děje se projdeme továrnou na výrobu nástrojů na výrobu menších nástrojů na výrobu nanobotů, dozvíme se něco o "inteligenci" roje a užijeme klasicky chrichtonovské techno-dobrodružství. Jak už jsme u autora zvyklí, postavy mají osobnost a jejich osud nám není lhostejný. Knihu jsem zkonzumoval během osmihodinové cesty vlakem a vcelku pohodově mi sedla. Průměrné 4****
Chvilku mi trvalo než jsem si zvykla, jakým způsobem je kniha napsána. Taky začátek dal trochu zabrat, než se tím člověk prokousal a některé teoretické pasáže mě moc nebavily. Ale jinak děj napínavý a zajimavý. Celkově se mi kniha líbila.
Utrpenie. Motív a dej je dostatočne napínavý, aby čitateľa udržal pri knihe, ale spôsob podania mi spôsoboval muky. (Po 10 rokoch od prečítania) nevylučujem, že na tom mohol mať zásluhu aj slovenský preklad. V každom prípade sa mi uľavilo, keď som to konečne dočítal... a že autor stranami nešetril...
Dej za tri hviezdičky, podanie je odpad za mínus dve = 1*. Na (súčasných) 88% to fakt nemá.
Motiv zajímavý,poutavý,napsáno čtivě,jen mi na tom vadila naivita hlavního hrdiny a dost neuvěřitelné situace..no ale co,je to sci-fi.Oceňuji poznatky z prostředí,které je většině smrtelníkům neznámé,až tajemné.
Hodně poutavé, člověk má dojem, že "čte hollywoodský film". A navíc je ze mne odborník na chování roje, což je super :)
Napínavé čtení od první do poslední stránky, i když se nevyhneme pár stránkám teorie, bez těch by to asi nešlo. Hororové scény a mistrně vygradované napětí. Problematika možná před pár lety ještě neskutečná, dneska už možná téměř na dosah ruky. Až z toho mrazí.
Člověk si po dočtení říká, jestli to jen přece není pravda, jestli už se něco takového nestalo a jestli nás vědci na takovéhle věci náhodou nepřipravují...
Sci-fi nebo ne? V dnešní době moderních technologií už jen horko těžko, nebylo by divu, kdybychom se během pár let potýkali s něčím podobným. Jak zmínil komentář pode mnou, úvod do děje je trochu rozplizlý, nicméně to ničemu nevadí, opět to je jedna z těch knih, která chytne a nepustí, dokud nebudete na poslední stránce.
Tleskám. Román se vám úplně dostane pod kůži (ale ne doslova jako knize). Kniha má poměrně delší rozjezd, ale nezbytný - čtenář musí získat základní obraz o daných technologií a autor zas vytvořit napětí. Pak už následuje hodně rychlá jízda, z které doslova mrazí, protože je to víceméně uvěřitelné. Za vším jsou opět peníze a ty dotlačily protagonisty k serii špatných rozhodnutí.
Výborný román, který dává možnost se čtenáři zamyslet nad tím jak náš svět bude vypadat v budoucnu. Zda nás technologie nepohltí. Zda se někdy něco nezvrtne s technikou a neobrátí se k nám zády a místo na pomoc nám nebude ku škodě. Crichton je jeden z nejlepších autorů s kterým jsem se setkala. Je ho velká škoda :-(
Jeden z nejlepších románů Michaela Crichtona, který se čte jedním dechem. Nanotechnolegie je úžasná věc, ale také lehce zneužitelná a velice nebezpečná, když se vyhne kontrole.
Zajímavý román.Je dobrý a celekem se povedl.Je příjemným zpestřením mezi knihami.Stojí za přečtení.Doporučuji...
Michael Crichton neumí psát nudně, a ať píše o čemkoliv, je to radost číst. Proto mi v této knize vůbec nevadil celkem zbytečně dlouhý úvod, kdy hlavní hrdina dělal tátu v domácnosti. Příběh odstartoval na nevyšší obrátky od chvíle, kdy se všichni zúčastnění ocitli uvěznění v poušti s pěknou nanopotvorou za zadkem. Odtud jsem to v podstatě dočetla jedním dechem, protože příběh neustále mírně gradoval a já prostě potřebovala vědět, jak to bude dál a jak to dopadne. Celý příběh byl opět pevně podložen vědeckými fakty, takže není zas tak velký problém uvěřit, že by se něco takového mohlo stát ve skutečnosti.
Kniha se mi líbila, trochu mě vadil pomalejší rozjezd, dlouho jsem nevěděl co se to děje (jako hlavní hrdina). V druhé půlce ale už příběh nabral napínavý spád. Vysvětlování nanotechnologií a agentních systémů se opakovalo až moc, ale bude to asi tím, že IT studuji, takže už jsem to věděl. Proto taky vím, že to, co se v románu stalo zas takové sci-fi není. Popisované technologie existují, stačí je vhodně zkombinovat ...
Vůbec nerozumím genetice, ani nanotechnologiím, ale tady je všechno popsáno tak srozumitelně, že jsem se nemohla odtrhnout.
evoluce thrillery nanotechnologie
1993 | Jurský park |
2008 | Kmen Andromeda |
1994 | Pojídači mrtvých |
1998 | Koule |
2006 | Říše strachu |
První kniha od tohoto autora a rozhodně se poohlédnu po další. Technické pasáže mi nevadili, naopak mi to přišlo velice zajímavé a postavené na reálných základech a dál moc pěkně logicky rozvíjeno. Jasně, konec byl už takový divoký, ale jinak moc zajímavé počtení, které však asi nebude pro každého.