Koule přehled

Koule
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/5206/bmid_koule-1KQ-5206.jpg 4 518 518

V hlubinách vod na dně Tichého oceánu byla objevena evidentně havarovaná kosmická loď. Odkud se vzala? Je nejméně tři sta let stará, a přesto vypadá neporušeně. Proletěla snad na Zemi z budoucnosti černou dírou? Neskrývá ve svých útrobách nějaké nebezpečí? Neměla její posádka sdělit lidské civilizaci nějaký vzkaz z jiného světa? Odpovědi na tyto otázky hledá skupina zkušených vědců vyslaných v největší tajnosti do podmořské stanice v blízkosti lodi. Jejich pozornost neustále přitahuje záhadná koule, kterou v ní naleznou. Poté, kdy se do ní asi na tři hodiny dostane matematický zázrak Harry, začnou se všude kolem nich dít prapodivné věci. Cosi neznámého s nimi pomocí počítačového kódu začne komunikovat, přibývá napjatých situací, kdy přirozenou zvědavost střídají stavy hluboké úzkosti, hrdinové expedice se stále častěji ocitají na hranici mezi životem a smrtí. Jakou moc v sobě ta koule skrývá? Mají šanci přežít? Příběh plný napětí přináší i řadu typicky crichtonovských otázek o odpovědnosti jednání. Koule je svým způsobem moderním podobenstvím o sisyfovském údělu člověka usilujícího o zachování svého člověčenství.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Cinemax

Sphere, 1987

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koule. Přihlašte se a napište ho.

Lele61
01.08.2024 5 z 5

Další skvělá originální sci-fi od Crichtona (po výborném Kmeni Andromeda), která se dočkala také filmového zpracování. Tentokrát nám autor vypráví tajemný příběh skupiny vědců zkoumajících havarovanou mimozemskou kosmickou loď na dně Tichého oceánu. Napínavý děj, zajímavá zápletka, rychlý spád a především pro Crichtona typická psychologicko-filozofická nástavba - to jsou nejdůležitější devízy této knížky. Nelze než doporučit.

burg
21.02.2024 4 z 5

Výzva 2024 - kniha s měkkou vazbou.
Musím říct, že Crichtonovo knihy mě začínají bavit čím dál tím víc. Famózní Jurský park, skvělý kmen Andromeda a teď Koule. Film jsem viděl kdysi dávno před spoustou let a před měsícem se mi povedlo osvěžit si paměť, když se na něj žena koukala v TV. A já se tak vlastně dokopal k tomu, abych si přečetl i knížku, na kterou jsem měl zálusk minimálně deset let, ale ne a ne najít čas :)
A fakt mě baví autorova příprava před prací - zjišťování faktů o různých tematech (věda, technika, a tady i psychologie z jeho knih jen prýští) a jejich nenucené zakomponování do děje. Ač už bylo pár věcí v knize krapet zastaralých (přeci jen bude brzy knize čtyřicet let), tak měl příběh slušný spád a nebyly tu žádné zbytečně rozvleklé pasáže, které by člověka nudily. A nadto ta báječná všudypřítomná paranoia. Miluju to!

PS: stejně jako ostatním, tak i mě přišla poslední pasáž (zejména chování Beth) trochu blbá. No, i když...

Jack Bauer
13.01.2024 5 z 5

Výborná podmořská sci-fi, která se čte sama hned od začátku. Rovněž výborně zfilmovánoale kniha 100x lepší. Knihu jsem četl hned jak u nás vyšla a rád si brzy přečtu znovu. Vracím se zpět ke starým knihám, dnes mě to leckdy připadá, že autoří píší jen kvůli penězům a pořádný příběh nikde.

Kniha Koule v seznamech

moře a oceány zfilmováno mimozemšťané voda sci-fi

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008