Drobeček
Nathalie Jomard
Drobeček série
1. díl
Deník nepřipravené matky. Na těhotenském testu se objevila druhá čárka a vy záříte štěstím. Těšíte se na tu krásnou dobu, kdy budete nosit pod srdcem plod vaší lásky. A ještě víc se těšíte, až se to malé narodí, budete ho milovat, zbožňovat, bude to to nejkrásnější, nejchytřejší a nejmilejší dítě pod sluncem a vy budete ta nejšťastnější žena. Rozhodla jste se být dobrou matkou, a tak čtete všechny knihy a sledujete ty nejmódnější blogy, které radí, jak dělat vše „správně“. A pak přijde porod a každodenní realita. A vy zjišťujete, že vaše nejúžasnější miminko se ani zdaleka nechová tak, jak jste si vysnila, a všechny ty chytré rady vám jsou naprosto k ničemu. Pomalu necháváte stranou všechny teze studovaných psychologů, postupně opouštíte svá přesvědčení, která jste si vysnila v těhotenství, a padáte na tvrdou zem. Váš život se smršťuje a vy máte jen jednu touhu – přežít. Nathalie Jomardová je nejen talentovaná ilustrátorka, ale také matka, která se umí na výchovu podívat s nadhledem a s notnou dávkou humoru. Její kniha by neměla chybět na žádné toaletě, na které se může unavená matka zamknout a získat tak pár minut sama pro sebe. Varování č. 1: Nečtěte v přeplněné tramvaji, mohli byste poprskat spolucestující! Varování č. 2: Nedoporučujeme těhotným, mohly by přijít o iluze!... celý text
Literatura světová Pro ženy Rodina
Vydáno: 2019 , JotaOriginální název:
Le petit grumeau illustré: Chroniques d'une apprentie maman, 2009
Větší blbost jsem snad v ruce nikdy neměla. Dostala jsem darem od tchýně-čekatelky a stále přemýšlím, zda to myslela vážně nebo jak to myslela.
Naprosto strašné, odstrašující "dílo". Nechápu, že to někdo může vůbec napsat, ilustrovat, vydat a dobrovolně koupit.
Taková roztomilá blbinka, u které se člověk tu usměje, tu zasměje, když se pozná. Ale jde poznat, že jsou to internetové příspěvky, o literaturu moc nejde. Občas se některé vtipy opakovaly.
Naprosto perfektní kniha, která pobaví jistě všechny (nejen nastávající) maminky. O čtenářském zážitku nemůže být řeč, protože je to spíše formou komiksu. Knihu přečtěte za necelou hodinku, a to i když má 200 stran. Báječné a výstižné ilustrace vás provází po celou dobu a vy se jen smějete :)
Parádní oddechovka, kterou přečetl i manžel!
Krátký úsměvný komiks. Pokud máte rádi tématiku výchovy malých dětí a z toho plynoucích vtipných/zoufalých situací, tak hurá do toho.
neurazí nenadchne, u něčeho jsem se zasmála, něco mi přišlo dost trapné.. přečteno tak za hodinu, hooodně moc ilustrací
U knihy jsem se krásně pobavila a v mnoha situacích se našla, jak kdyby autorka psala o mně. Jen mi vadily ty divné rady jakoby z internetové poradny.
Většina ilustrací je trefných a člověk se v nich najde a zasměje se. Přečtená je opravdu během chviličky. Myslím, že by kniha byla pěkný dárek pro budoucí nebo čerstvou matku.
Pokud měl Drobeček od francouzské spisovatelky Nathalie Jomardové posloužit jako "odstrašující případ", pak se nepovedlo. Ba naopak. U "čtení" knihy jsem se smála a smála a začala se těšit na budoucí roli matky ještě více. Slovíčko čtení dávám do uvozovek schválně, jelikož nejde o čtení textu v pravém slova smyslu, spíše se jedná o humorné úryvky doplněné úžasnými ilustracemi, které si autorka knihy sama namalovala.
Pro mě naprosto luxusní knížka, u které jsem se nasmála a našla se v mnoha situacích. Doporučuju jako odpočinkovou četbu na mateřské.
Jedná se o knihu jejíž čtení Vám nezabere ani 45 minut. Textu je velmi málo, najdeme v ní hlavně jednoduché ilustrace. Zařadila bych ji spíše mezi komiksy.
Je rozdělena do 5 kapitol.
1. Předdrobečkovské období (rozuměj těhotenství)
2. Drobečkovo vylodění
3. Drobečkem nadrobený chaos
4. Drobečkovské rodičovství
5. Drobeček a společnost
Hodnocení:
Jsou lepší a vtipnější knihy o těhotenství a mateřství. Navíc v rámci jedné kapitoly autorka skáče a nenajdete tak jedno téma přímo u sebe, ale je rozmělněno do celé kapitoly - hvězda
Rozměr a vazba knihy podle mě také neodpovídá obsahu a tedy počtu čtení. Kniha by se dala vydat mnohem levněji, pokud by byla brožovaná a v menším rozměru. Výsledná cena je tak výrazně vyšší, než bych byla za takovou knihu ochotná dát. - hvězda
Pokud jsou cílovou skupinou matky na rodičovské dovolené, které mají málo času pro sebe, asi takovou formu knihy přivítají. Na druhou stranu knihu už nepotřebují, protože to co je v ní popsáno prožívají na vlastní kůži. Ledaže by jim sloužila jako podpora, že i jiné matky na to jsou tak jako právě teď ony. + hvězda
Ilustrace v knize je opravdu povedená. + hvězda
Nejvíce se mi líbí 3. kapitola. Zde je tak trochu popsáno očekávání/realita. Tako to jak se život s příchodem dítěte změní. Právě tato srovnání mě bavila asi nejvíc. + hvězda
Ideální kniha pro maminky na mateřské dovolené: naprosto skvěle vystihuje život s miminkem/batoletem. A ilustrace jsou nádherné. Pokud nemáte moc času na čtení, nemusíte se bát, textu je v knize malinko, takže stačí vychutnat si ilustrace během nějaké té volné chvilky, kterou vám váš drobeček poskytne.
Styl humoru autorky mi úplně nesedl, s ilustracemi je to podobné. Deník to tak docela není, naopak se tu celkem skáče v čase. Ale to až tak nevadí, jelikož je to, jak už napsaly jiné čtenářky, obrázková kniha s pár stranami souvislejšího textu. Chápu, že si autorka v náročné mateřské roli "ulevuje" tímhle kreativním způsobem. Jistě může oslovit hodně dalších žen/rodičů. Já sice nemám zkušenost s takhle malým dítětem, přesto mě v knize nic nepřekvapilo.