Duchové rodiny Folcroftů
Darcy Coates
Strašidelné domy série
Když jejich matka po havárii skončí v nemocnici v kómatu, Tara s bratrem Kylem jdou bydlet k prarodičům, které nikdy předtím neviděli. May a Peter Folcroftovi se zpočátku zdají být vřelí a okouzlující a jejich velký dům, schovaný v horách na kraji lesa, působí idylicky. Do té doby, než se začnou dít divné věci. Poté, co bouřka přeruší telefonní vedení, se i May začne chovat podezřele. Tara s Kylem se snaží předstírat, že se svými prarodiči tvoří spokojenou rodinku, ale zdánlivě prázdný deník spolu s jednou ze zamčených místností odhalí stopy vedoucí k pátrání po neodpustitelných lžích a tajemstvích, které se k příběhu rodiny Folcroftových vážou. A duchové začínají být neklidní...... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2020 , FobosOriginální název:
The Folcroft Ghosts, 2017
Až na konci jsem se začala trošičku bát o děti, ale byla jsem v klidu neb dopadlo to jako vždycky. Ta čtvrtá hvězdička je za čtivost a protože jsem si autorku oblíbila. Sice nezklamala, ale ani nenadchla.
Mě se knihy od Darcy prostě líbí! Já nečekám žádný horor, kde se budu klepat strachy, to bych sáhla po jiném autorovi. Přesně tohle jsem hledala, tajemství, prvky tajemna, duchy, rozuzlení a šťastný konec. Líbí se mi, jakým stylem si mě autorka získá, jak píše a jak to má "jemné". Na silnější horory musím ještě "uzrát" :D a za mě je Darcy Coates skvělým krokem vpřed vstříc hororové tématice. Mám ráda to lehké mrazení při čtení. Za mě super příběh.
A tohle mělo být co? Horror si tedy představují malinko jinak. Zde se jednalo spíše o příběh s prvky tajemna. Strašidelné to nebylo ani trochu, jediné co bylo super, že ta knížka není silná a za jeden den se dá poslechnout, či přečíst. 60%
Jedním slovem " nuda".
Bohužel to tak je. Není se kde byť jen trochu bát.
Snad další díl nabídne více
Tuto knížku sice zvládnete přečíst za jediné odpoledne, ale nedokáže nabídnou tolik, co ostatní díly ze série. Jsem upřímně velmi zklamaná z atmosféry i vývoje příběhu. Nejslabší díl ze série. (Přečteno 6/11 knih)
Starý dům. Samota. Les. To už je autorčina profláknutá klasika. Ale ještě jsem neviděla, že by zabila strašidelný potenciál domu tolik, jako v tomto případě. Mohlo by se to klidně odehrávat v bytě v Praze a mělo by to stejnou atmosféru. Duchové, přízraky, nadpřirozené jevy či mrazivé scény? Bohužel ne, to ta kniha neviděla ani z rychlíku. Duchové se během příběhu objeví asi 4x a to sotva meziřádky. Pořádnou roli si zahrají až v závěru příběhu a to je na strašidelný dům zoufale málo!
Škrábání, profukování větru, divné zvuky či zpřeházené věci? Opět ne. Cokoliv na co jsme ze strašidelných domů zvyklý, tady chybí. Opravdu se ptám, kam se poděla autorčina proslulá atmosféra? Měla totiž skvěle nakročeno a do čela příběhu postavila tentokrát velmi mladé hlavní postavy. Sice se nechovají zcela adekvátně svému věku, ale to nechme pro tentokrát stranou. I tak jsou sympatičtí a budete jim chtít fandit.
Bavilo by mě, kdyby autorka využila potenciál příběhu a namířila si to trochu jiným směrem. Postupné odhalování rodinného tajemství vypadalo na hodně zajímavý thriller, k tomu trochu duchařiny - proč ne. Horor to určitě není, ale s hlavní zápletkou by se dalo velmi dobře pracovat v jiném směru - ta mě na příběhu totiž opravdu zaujala.
I přestože dokázala autorka v závěru překvapit, a trochu tím vylepšit svoji pověst, tak je tento díl za mě jedno velké NE. Vím, že to autorka umí i lépe.
Hodnocení: 2/5, Přečteno na bookportu
Ze začátku vcelku idylické.
Autorka používá krátké a výstižné věty pro rámec hororového scénáře, který zběžně hodnotím jako oblíbený a hlavně pro filmová zpracování užívaný.
Autorčiny domy jsou velké a starší; možná by se mohla vychýlit a napsat o novém/nově postaveném domě ("závadné" cihly, postaven na pohřebišti nebo jiné zakázané půdě, "nečistý" vzduch aneb částičky spálenišť z rituálních ohňů, odkazy prapředků v různých hmotných i nehmotných podobách).
Závěr knihy autorka ponechává otevřený a já se těším, že snad bude vydán druhý díl tentokrát ze série Duchové rodiny Folcroftů.
Příběh se čte lehce, svižně, hodně dodá energie. Některých nesrovnalostí v ději si všimnete a je to dobře, protože to má čtenáři vrtat hlavou a nabudit k další četbě. Víc nechci prozrazovat. Pouze jen, že je to další čtivá Darcy Coates!
Oproti jiným dílům je tento taková největší oddechovka.
Překvapila mě délka knihy. Říkala jsem si, že to bude rychlovka a že to je škoda, ale po dočtení jsem byla docela ráda, že těch stran bylo takhle málo.
Bylo to velmi čtivé,ale dost předvídatelné, bohužel jsem se ani krapet nebála a konec mě nepřekvapil.
Čtivá kniha s nádechem tajemna. O hororu bych v tomto případě nemluvila, což mi ale nevadilo. Jde o příběh dvou sourozenců, o které se po nehodě jejich matky starají prarodiče, pro které je rodina nade vše. Děj je opět originální. Kniha určitě mohla být delší. Pak by možná došlo i k tomu hororu... ale jako oddechovka stojí za přečtení.
(SPOILER)
Návrat do strašidelného domu podruhé a naposledy.
Už si moc nevzpomínám co jsem psala v první recenzi. Asi něco v tom smyslu, že duo sourozenců mi přišlo otravné...což platilo i tady obzvlášt co se týká malého ustrašeného bratra.
Příběh jalový, což se mi taky potvrdilo. Klouže se tu po povrchu zajímavého příběhu, který nedostane šanci svůj potenciál příliš využít. Né vše tu dává úplný smysl, a horor to není určitě....ale jako velmi rychlá a čtivá jednohubka s mysteriozní zápletkou mi přišla celkem dostačující a to i po druhém čtení, když už jsem věděla co a jak. Neohromí, ale ani neurazí. Fajn knížka, fajn průměr.
Nějakým omylem jsem přeskočila 3. díl. Každopádně mi to asi ani nevadí, protože ani tenhle jsem neshledávala nijak zvlášť strašidelný, přijde mi to spíš jako horor pro děti.
Příběh jako takový byl lepší než u druhého dílu. Knihy jsou čtivé. Pokračovat dál v sérii ale nebudu.
Toto byl zatím nejslabší díl strašidelných domů. Četlo se to sice samo, ale celé mi to přijde takové odfláknuté.
Příběh je jednoduchý. Tara s Kylem nemají u koho být, než se jejich matka uzdraví. Přihlásí se o ně babička s dědečkem, o kterých nikdy neslyšeli. I když mi na Peterovi nesedělo něco už od začátku, říkala jsem si, že on až tak špatný nakonec nebude. Babička a její historie nakonec překvapila.
Duchové jsou zde minimálně. I když se u podobných duchařských příběhů bojím, tady jsem se spíš bála živých. Kvůli konci jsem se rozhodla o trochu lepší hodnocení.
Má třetí kniha o strašidelných domech a musím říct, že jsem byla opět nadšená. Moc se mi líbil silný sourozenecký vztah a strašidelná babička. :-D
Na autorce mám ráda to, že nepíše nějaké drsné horory plné vražd, ale spíše takové strašidelné pohádky, které dopadnou dobře :-)
Knížka přečtená za víkend. :-)
Moje prvotina s touto autorkou a musím říct, že určitě ne poslední. Tato kniha je fascinujícím a strhujícím příběhem, který mě zcela pohltil od prvních stránek. Kombinuje napětí, tajemství a paranormální prvky do jedinečného a nezapomenutelného zážitku. Příběh nás zavede do života sourozenců Tary a Kyla, kteří se ocitnou ve světě svých prarodičů poté, co jejich matka havarovala a upadla do kómatu. Zpočátku idylický domov v horách začne odhalovat své temné stránky, když se začnou dít záhadné a děsivé věci. Autorka mistrně staví napětí, ze kterého se tají dech. Hlavní postavy jsou dovedně vykreslené s hloubkou a komplexností, což nám umožňuje vcítit se do jejich emocí strachů. Jejich cesta k odhalování rodinných tajemství je vedená s precizností a nečekanými zvraty. Darcy dokáže vytvořit atmosféru, která vás vtáhne do světa příběhu a nepustí až do poslední stránky. Neskutečně detailní popisy prostředí, pocity postav a strhující dialogy tvoří koktejl, který vám přináší nejen napínavý příběh, ale i intenzivní a autentický zážitek. Paranormální prvky, zejména neklidní duchové, přidávají k příběhu další vrstvu strachu a tajemna. Autorka umí vytvářet nejen psychologické napětí, ale také nečekané a silné emocionální okamžiky. Je to skvostné dílo, které potěší všechny milovníky mysteriózních příběhů.
Tady to mám tak 50 na 50. Úplně strašidelné bych to nenazvala ale příběh se mi líbil. Jediné z čeho jsem měla husí kůži byla babička. Kniha se četla dobře a utíkala pod prsty. Určitě sáhnu i po dalším dílu od Darcy, píše moc hezky a dává to smysl. Takže za mě palec nahoru.
Nenadchne ale neurazí. Čte se rychle a dobře, napětí neschází. Žádnou hloubku v tom nehledejte, je to jen taková oddechovka, když se vám už nechce moc přemýšlet.
Darcy Coates - Duchovné rodiny Folcroftů
Počet strán: 194
Vydavateľstvo: @nasenakladatelstvi #fobos
Žáner: #horor
Ako veľmi poznáte svoju rodinu?
Tara a Kyle sa dostanú pod strechu svojich starých rodičov ale sú v bezpečí?
Ďalšia kniha Domov od Darcy bola tiež výborná, napätie gradovalo a ja som uvažovala či duchovia v tomto dome sú tý zlý alebo dobrý, veľké odhalenie ma teda dostalo.
Musím však povedať, že oproti Mawerickom je toto čajíček podobne ako Šibeničný vrch, na mále som mala len pri jednej scéne, uff ešte, že tak.
Ďakujem za štafetu @traceybeegee
Kniha č. 29
Štafeta č. 127/2
#recenzieTerka #kniznastafeta #kniznarecenzia #stafetovyzavislak #kniznizavislaci #darcycoates #duchoverodinyfolcroftu #skbookstagram #milujemeknihy2
Obsah:
Do té doby, než se začnou dít divné věci.
A duchové začínají být neklidní...
Čtvrtá kniha ze série Strašidelné domy. Trochu mě odrazovalo nižší hodnocení, ale nakonec jsem byl velmi spokojen. Děj je vyprávěn z pohledu starší sestry Tary. Vyprávění je pozvolné, ale přesto velmi čtivé a správně graduje. Jak je v této sérii zvykem, nejedná se o typický horror, ale spíše mysteriózní příběh. Na rozdíl od předchozích dílů není dlouho jasné, kdo je kdo a komu můžete věřit. A laskavou babičku May si budu ještě dlouho pamatovat.
horory duchové a přízraky strašidelné domy strašidelné příběhy
2019 | Duch domu Ashburnů |
2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
2021 | Kořist |
2020 | Přízraky domu Carrowů |
2021 | Hlasy v bouři |
Na jednu stranu je kniha fajn na druhou ne. Tak bych to asi shrnul...čtvrtý díl přináší opět něco tak trochu jiného do této série. Hlavními postavami se stávají děti a jejich prarodiče a i duchové samozřejmě. Příběh je dobrý a dost dobře se čte, ale asi dvacet stran před koncem jsem si říkal, že si autorka mohla dát více práce s propracováním příběhu (přidat nějaké náznaky toho, co se celou dobu děje).
Tak špatné jako druhý díl ze série to není, ale nedokáže se rovnat prvnímu a třetímu...