Kvalita příběhů obsažených v knize je kolísavá. Prvních pár pohádek je krátkých a úderných. Třeba "Jaspisin Sen" byl příběh o ochrnuté princezně, která má doma ptáčka v kleci a sní, že se ptáček jednoho dne promění v prince a odnese ji oknem pryč. Příběh je to dost depresivní a docela jsem si v šoku musel přečíst jeho konec, aby mi došlo, že šikovným jinotajem nám spisovatel dal na srozuměnou, že na konci princezna i ptáček zemřou.
Pohádky se s dětmi moc nemažou. Nedočkáme se tady infantilního žvatlání a úsměvů ála Teletubbies, což je dobře.
Některé jsou spíš příběhy, které nemají pointu, ani slušný příběh (O kouzelníku Zefírkovi) , některé jsou vykrádačkou známějších pohádek (O Mořské princezně) a další jsou slabé kusy, evidentně napsané prostě proto, že tahle knížka musela nějaké ty originální kusy obsahovat.