Dům tisíce šepotů
Graham Masterton
Vítr bičuje starý dům, jenž střeží temná tajemství. Allhallows Hall je rozlehlé tudorovské sídlo stojící v mlze na okraji ponurého vřesoviště. Málokdo by si takové očividně děsívé místo vybral k životu. Bývalý ředitel Dartmoorské věznice však právě to udělal. Nyní je mrtvý a jeho dlouho odcizené děti mají zdědit jeho majetek. Když ovšem rodina zemřelého poprvé přijede do opuštěného domu, nejsou jediní, kdo do něj vstoupí. Mrazivá atmosféra vřesoviště jako by pronikla do každé místnosti. Prkna skřípají, stěny zjevně naslouchají a v proslulé kněžské díře syčí vítr. Rodina se rozhodne Allhallows Hall opustit a už se nikdy nevrátit, jenže to není možné. Jejich malý syn Timmy zmizel – uvnitř domu. Co se tady přesně děje? Ukrývá se zlo ve zdech? Nebo se nachází jen v lidské mysli?... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , FobosOriginální název:
The House of a Hundred Whispers, 2020
Tak já obecně nemám fantasmagorie ráda, ale musím říct, že ač měl příběh opravdu hodně, řekněme, podivných "scén" (přišlo mi jako kdybych se koukala na další béčkový horor z émerické produkce) - bavilo mě to...
(SPOILER)
Na tuto knihu jsem se vysloveně nemohla dočkat. No a nakonec jsem dostala něco úplně jiného než jsem očekávala. Měla jsem chut na nějakou hodně klasickou duchařinu a dostala jsem po hodně stránkách velmi neotřelý a zajímavý příběh. Tudíž pokud už máte pokrk klasik v tomto žánru, tak je tahle kniha pro vás. A v té její neotřelosti tkví její největší přednost - je prostě nepředvídatelná, tudíž vás pořád něco nutí číst dál.
Styl autora nebyl špatný, ale nebyl tak čtivý jako je to u jiných autorů, které čtu...takže se mi kniha docela často vlekla a za mě mohla mít určitě nejmín o 100 stránek méně.
Co se týká příběhu... ten byl zajímavý a obsahoval i detektivní linku. Dokázala jsem ocenit jiné pojetí duchařiny, které je tu velmi atmosferické a jde si svou vlastní originální cestou. Ta pracuje s motivem kněžské skryté místnosti zaseklé v čase, do které se můžete dostat a pak nezestárnete a nemůžete ani zemřít. Líbilo se mi, že se dozvídám něco nového a speciálně tenhle námět mi sedl a dávalo to smysl.
Zpracování už bylo o něco horší. Celkově knihu hodnotím kladně...určitě není jednou z nejlepších duchařin co jsem četla, ale patří k těm nejoriginálnějším a nejpřekvapivějším...Největší mínus je za mě občas trochu chaotické pojetí příběhu, ale hlavně to, že mě to nebavilo už u konce moc číst a musela jsem se do toho nutit.
Masterton trochu jinak. Napsané opět dobře , nápad také dobrý , ale na mě moc duchařské a konec přitažený za vlasy.
Bylo to spíše fantasy jak horor, ale postavy byly dobře popsané, tak se do toho nedalo zamotat. Pro mě průměrná kniha, ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.
Musím přiznat, že ze začátku knihy mi vstávaly všechny chlupy na těle,
protože jsem ji začala číst večer.
spoiler:
Na to, čeho byl schopný a děsivý, ten konec byl hodně naivní.
Čo sa stane,ak sa vo vašom dome ukrýva pradávne zlo?
Dům tisíce šepotů je prvá kniha od Grahama Mastertona,ktorú som prečítala. Nevedela som, čo mám čakať,no dostal sa mi do rúk parádny hororový kúsok s vynikajúcou atmosférou a zápletkou. Svieža a originálna ducharina mi zabrala dva dni. Navyše je v češtine vydaná len pred pár týždňami,takže je to horúca novinka.
V rozľahlom tudorovskom sídle Allhallows Hall umiera za záhadných okolností jeho majiteľ. Nebol príliš dobrým človekom a smútiť za ním nebude nikto. Jeho tri deti Rob, Martin a Grace s partnermi sa preto dostavia do rodičovského domu, aby sa dozvedeli otcovu poslednú vôľu. Dom pôsobí strašidelne a nechcú sa tam zdržiavať, no keď zmizne Robov synček Timmy bez jedinej stopy, musia zostať. V dome sa však deje niečo zlovestné, na chodbe počuť šeptanie neviditeľných ľudí a tiež nájdu veľmi divnú miestnosť s mocou, ktorú si nikto z nich nedokázal ani predstaviť. Keď nepomohla čarodejnica ani exorcizmus, Rob pochopil,že musí zachrániť nielen syna,ale aj brata, ktorý zmizol rovnako zvláštne.
Pri čítaní som mala niekoľkokrát zimomriavky. Veľmi sa mi páčilo,ako autor vykreslil dom a dokázal navodiť tú správnu mrazivú atmosféru. Vďaka legendám,ktoré nám porozprával, je dej ešte lepší a dokážem si predstaviť,aký strach, úzkosť a beznádej museli hlavné postavy cítiť. Vedia,že v dome straší a táto myšlienka ich sprevádza na každom kroku.
Koniec išiel naozaj strašne rýchlo, chvíľku by to vyzeralo,že Masterton to už chcel mať z krku, no nestihnete sa nudiť. Uväznené duše, veľmi staré zlo, stratení ľudia a všade prítomný strach z neznámeho - to všetko vystihuje túto knihu.
Keď ju čítate, neviete hneď úplne určiť, kto je tam naozaj ten zlý. Čo ak je len obeťou niečoho ešte horšieho? Rozhodne ma to bavilo omnoho viac ako strašidelné domy od Darcy Coates alebo Kill Creek. Plno zvratov je len ďalším príjemným okorenením skvele napísaného príbehu. Myslím si,že je čas pozrieť sa na Mastertonove knihy trochu lepšie. So slovami mu to naozaj ide.
Po všech těch stereotypních, neustále se opakujících duchařinách tu máme konečně něco svěžího a originálního. Jakmile začnete číst, nemůžete přestat. Opravdu chcete zjistit, jaká záhada obestírá staré sídlo Allhallows Hall. Napínavý příběh ozvláštňují všechny pestré legendy, která jsou tak příznačné pro celý Devon. Měl bych pouze dvě drobné výtky: 1. závěr knihy odsýpá tak bleskurychle, jako by se autor snažil stihnout blížící se deadline, 2. ten čistě béčkový konec. Jinak rozhodně doporučuji. 8/10
První věc kterou jsem od autora četla a musím říct, že mne bavila. Líbil se mi nápad, nebylo to zase jen strašení duchů jako je ve většině hororů s námětem "strašidelný dům", ale spojení místní folklorní legendy a docela neotřelé zápletky. Souhlasím s komentářem níže, že závěr se úplně nevyvedl - hlavní zlo mohlo být vážně pojaté jinak. Ale spíš než to mi vadila úplně poslední kapitola. Většina hororů je taková, že na konci je najednou zvrat, abyste si nemysleli, že všechno dobře dopadlo :-), ale musí to alespoň nějak dávat smysl. Tady mi to přišlo hodně samoúčelné. Ale jinak můžu doporučit.
Tak toto je Graham Masterton trochu jinak, než jsme zvyklí :-) Atmosféra nebyla špatná, nápad také ne.. Ale jak je člověk zvyklý na Darcy a její strašidelné domy, tak se mi tu nějak věcem nechtělo věřit.. Ale i tak mě to nutilo číst co nejrychleji, abych už věděla, jak to celé dopadlo :-) Strašidelná entita s obrovskou mocí, co je vlastně nakonec trochu směšná.. Takže takový trochu rozpor :-) A asi není dobrý nápad knihu číst, když je venku azuro a horko :-D Ale za deštivých zimních večerů vřele do toho :-)
2014 | Bílé kosti |
2015 | Rozbití andělé |
2016 | Červená lucerna |
2017 | Krvavé sestry |
2017 | Výkupné pro krále |
Hodně zajímavý horor, i když spíše bych řekl mysteriozní thriller. Kniha se takřka v 90 % odehrává ve starém domě, do kterého přijede rodina po smrti svého otce. Postupně se začnou dít zvláštní věci, které následně odkrýváme spolu s hrdiny knihy. To co se děje v sídle je zajímavě pojaté. Kniha se čte velmi dobře.
Líbilo se mi to. Hodnotím 75 %.