Dům za duhovou zdí
Pavel Hejcman
Detektivní román se odehrává v 60. letech 20. století v ústavu pro duševně choré, kde je hospitalizován i bývalý německý válečný zajatec. Tento pacient za války vykrádal na příkaz svých nadřízených vzácné obrazy z různých evropských galerií a stal se v současnosti obětí zdánlivě nesmyslné vraždy. Během vyšetřování se pachatel ve strachu z odhalení dopustí ještě dalších zločinů a kapitán Bezpečnosti musí podrobně prozkoumat všechny tyto případy, aby si ze spletité situace mohl vybrat ten jediný pravý motiv.... celý text
Autorovi se povedlo tak přesvědčivě vytvořit prostředí, že jsem ho doslova viděl před sebou. Nevyřešené otazníky minulosti a snaha vyrovnat se s následky dokázala vytvořit zajímavou konstrukci, udržující napětí až do samotného konce. Teď ještě najít zmíněný film - s ohledem na knížku by mě hodně zajímal.
Při čtení knihy jsem si uvědomila,že ten příběh znám.Kdysi jsem viděla filmové zpracování velmi dobře obsazené .(Macháček,Brzobohatý,Štěpánková,Jirásková,Menšík).Určitě doporučuji film i knihu.
Povedená česká detektivka, obohacená o hlubší myšlenky a odehrávající se většinou v Sudetech, za zdí psychiatrické léčebny a ukrývající tajemství z války.
"Náš svět je světem představ. Někde tu ale stojí vysoká, nepostřehnutelná zeď. Platí za ní zákony, které neznáme, a proto je nechápeme."
Padesát let stará klasika, která nemůže nevyvolat nostalgické vzpomínky. Dobře odvyprávěný příběh, zajímavé prostředí psychiatrické léčebny v zapomenutém pohraničí, solidní zápletka, rozuzlení, kterému (na rozdíl od mnohých současných kriminálek) čtenář bez výhrad uvěří.
Kdybych měl románu něco vytknout, byly by to jen dvě věci: na mě až příliš dlouhá expozice a naprosto neústrojné propojení realistického příběhu s přehnaně lyrickou autorskou řečí (...les vydechl a otevřel oči... -- …poslední paprsky zapadajícího slunce uléhaly do korun stromů a rozněcovaly v oknech požáry… --- …naříkavý výkřik zanikl v měkkých koutech houštin… --- …večerní mlhy ovíjely stébla trav vlhkými sítěmi a klidná, nezčeřená tůň oblohy probleskávala mezi korunami stromů…) – jako by člověk nečetl detektivku, ale První máj (nic proti Máchovi!).
Ale jinak spokojenost – 80%.
Skvělá česká detektivka, dobré úvahy, nádherný popis krajiny, hned mě to láká vyjet do Jeseníků... a dostudovat si téma "Sudety"...
Četl jsem knihu, mám nahraný i film natočený podle knihy, který se jmenuje "Dům ztracených duší". Vřele doporučuji, vynikající detektivka, kde se stále něco děje, stále čtenáře udržuje v napětí
Kniha byla předlohou pro film Dům ztracených duší. V době svého prvního vydání jedna z úspěšných a populárních detektivek.
detektivní a krimi romány zfilmováno psychiatrické léčebny Jeseníky pohraničí české detektivky a krimi
1975 | Sbohem moře, sbohem oceány! |
1982 | Ocelová past |
1967 | Dům za duhovou zdí |
1979 | Let osamělého ptáka |
1966 | Anděl hraje na violu |
Hodně dobře vystižená atmosféra místa děje - psychiatrické léčebny v 60.letech minulého století, všeobecná ponurost celé oblasti bývalých Sudet ještě 20 let po válce a nitky sahající do válečné minulosti, zajímavá je i postava detektiva a jeho příčiny a následky a celý způsob vyšetřování. Na tu dobu fakt kvalitně napsaná detektivka :-) film jsem neviděla, ale určitě vyhledám a kouknu ..