Dva divoši
Ernest Thompson Seton
Legendární kniha E. T. Setona o dobrodružství dvou chlapců, kteří žili jako Indiáni, s níž vyrůstali současní otcové, se vrací v novém překladu, aby si i dnešní děti mohly prožít naplno svůj klukovský sen. Snad každý kluk chtěl někdy strávit alespoň dva týdny mezi indiány v pláních Divokého západu, toužil se naučit rozdělávat oheň třecími dřívky, ušít si indiánský oděv, postavit si týpí nebo podniknout lov na jelena. Všechno, o čem sní kluci od okamžiku, kdy se poprvé dozví o životě indiánů, sepsal Seton v příběhu Yana a Sama, „dvou chlapců, kteří se učili žít jako indiáni,“ jenž od roku 1903 stále znovu a znovu uchvacuje nové generace čtenářů.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1990 , Albatros (ČR)Originální název:
Two Little Savages, 1903
Četl jsem to jako kluk a zničil doma spoustu věcí, když jsem sháněl suroviny na výrobu mokasínů, luku, čelenky, bubnu a všeho, co je v té knížce popsáno. Přece jenom kravskou kůži a podobně jsme doma neměli :-). Teď už nic neničím, ale jednou za čas si knížku přečtu znovu. Dal bych ji jako povinou četbu všem klukům od šesti do stopadesáti let. Díky pane Setone, za kus krásného dětství.
Nádherné kniha plná dobrodružství dvou chlapců, kteří si hrají na Indiány, ale zároveň rozdávají lásku a touhu po vědění všeho, co je obklopuje - od stromů, ptáků, bylinek. Poznávají lesní moudrost, zkoušejí si postavit indiánské týpí, rozdělávají oheň bez sirek, udělají si mokasíny, indiánské čelenky, luk a šípy, rozpoznávají zvířecí stopy - prostě vše, po čem dětská duše touží a taky by si ráda zkusila.. Rodiče, vezměte svým dětem herní konzole, vypněte počítače, televize, zabavte mobily a vyžeňte je ven, nejlépe do lesa! Jo.. A dejte jim přečíst tuhle knížku..
Jak já tu knihu jako malá holka milovala! Už dlouho jsem ji nečetla, ale možná je zase na čase :-)
Nádherná knížka a svým způsobem bible mého dětství. Neznám nikoho, kdo by ji četl a alespoň na chvíli nezatoužil vyrobit si vlastní luk, ušít opravdové mokasíny, nebo rovnou postavit své vlastní tee-pee a trávit v něm prázdniny. Já osobně pak hodně trpěla kvůli fatálnímu nedostatku výrů velkých u nás na chatě ve Slivenci. Velmi, velmi jsem toužila ho ulovit a vlastnoručně vypreparovat... (A Guy mě neskutečně štval!) A tak jediné, co mi zbylo jako patrně možný následek čtení této knihy, je láska k přírodě a skutečnost, že mě její pozorování snad nikdy neomrzí. Stejně jako hlavní hrdina jsem schopná se na kdovíjak dlouhou dobu zašít někam do lesa, nebo k jezírku a buď jen pozorovat, nebo si fotit či malovat, co vidím.
Další z knih, které mě v dětství ovlivnily. Nikdy jsem ji nevlastnil, měl jsem ji pouze půjčenou, ale strašně jsem po ni toužil. A tak jsem rád, že se mi ji zrovna před pár dny a zrovna zde, podařilo koupit. :-) Je to sice s asi třicetiletým zpožděním, ale i tak se na ni těším, jako malý kluk... ;-)
Kniha, která posílila v mém životu určitý směr, lásku k přírodě a vůbec ke všemu živému, jak jen jsem ta dobrodružství hltal a snil o něčem podobném. Ta láska k přírodě a k co nejdelšímu pobytu v ní mi zůstala a snad ji předám dalším generacím.
Poutavé dobrodružné vyprávění nejen pro malé kluky - a řekl bych dokonce zdařilá agitace pro život indiánů. Včetně mnoha užitečných rad a návodů... Setonův hrnec forever! :)
Skvělá kniha kterou čtu i několikrát do roka (taky podle toho vypadá) myslím že není třeba moc komentovat ;)
"Protože jsem poznal muka žíznivé touhy, chtěl bych vyhloubit studnu, z které by i jiní mohli pít." Nic více ke knize netřeba psát.
pro děti příroda Indiáni divočina dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce dobrodružné rományČást díla
1973 | Rolf zálesák |
1970 | Kniha lesní moudrosti |
1990 | Dva divoši |
1974 | Král vlků |
1968 | Divoké děti lesů |
Krásný příběh o dvou hoších, kteří zažívají dobrodružství. Knížku jsem si přečetla hlavně z toho důvodu, že chodím do skautu a E.T. Seton patří mezi zakladatele skautingu. Knížka je moc hezky psaná a má poutavý příběh.