Dva divoši
Ernest Thompson Seton
Dobrodružství dvou chlapců, kteří žili jako Indiáni a čemu se naučili.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1925 , B. Z. NekovaříkOriginální název:
Two Little Savages, 1903
Nádherné kniha plná dobrodružství dvou chlapců, kteří si hrají na Indiány, ale zároveň rozdávají lásku a touhu po vědění všeho, co je obklopuje - od stromů, ptáků, bylinek. Poznávají lesní moudrost, zkoušejí si postavit indiánské týpí, rozdělávají oheň bez sirek, udělají si mokasíny, indiánské čelenky, luk a šípy, rozpoznávají zvířecí stopy - prostě vše, po čem dětská duše touží a taky by si ráda zkusila.. Rodiče, vezměte svým dětem herní konzole, vypněte počítače, televize, zabavte mobily a vyžeňte je ven, nejlépe do lesa! Jo.. A dejte jim přečíst tuhle knížku..
Jak já tu knihu jako malá holka milovala! Už dlouho jsem ji nečetla, ale možná je zase na čase :-)
Nádherná knížka a svým způsobem bible mého dětství. Neznám nikoho, kdo by ji četl a alespoň na chvíli nezatoužil vyrobit si vlastní luk, ušít opravdové mokasíny, nebo rovnou postavit své vlastní tee-pee a trávit v něm prázdniny. Já osobně pak hodně trpěla kvůli fatálnímu nedostatku výrů velkých u nás na chatě ve Slivenci. Velmi, velmi jsem toužila ho ulovit a vlastnoručně vypreparovat... (A Guy mě neskutečně štval!) A tak jediné, co mi zbylo jako patrně možný následek čtení této knihy, je láska k přírodě a skutečnost, že mě její pozorování snad nikdy neomrzí. Stejně jako hlavní hrdina jsem schopná se na kdovíjak dlouhou dobu zašít někam do lesa, nebo k jezírku a buď jen pozorovat, nebo si fotit či malovat, co vidím.
Další z knih, které mě v dětství ovlivnily. Nikdy jsem ji nevlastnil, měl jsem ji pouze půjčenou, ale strašně jsem po ni toužil. A tak jsem rád, že se mi ji zrovna před pár dny a zrovna zde, podařilo koupit. :-) Je to sice s asi třicetiletým zpožděním, ale i tak se na ni těším, jako malý kluk... ;-)
Kniha, která posílila v mém životu určitý směr, lásku k přírodě a vůbec ke všemu živému, jak jen jsem ta dobrodružství hltal a snil o něčem podobném. Ta láska k přírodě a k co nejdelšímu pobytu v ní mi zůstala a snad ji předám dalším generacím.
Poutavé dobrodružné vyprávění nejen pro malé kluky - a řekl bych dokonce zdařilá agitace pro život indiánů. Včetně mnoha užitečných rad a návodů... Setonův hrnec forever! :)
Skvělá kniha kterou čtu i několikrát do roka (taky podle toho vypadá) myslím že není třeba moc komentovat ;)
"Protože jsem poznal muka žíznivé touhy, chtěl bych vyhloubit studnu, z které by i jiní mohli pít." Nic více ke knize netřeba psát.
Krása - dobrodružstvá v prírode, zvieratá, chlapčenské nadšenie, výchova podľa indiánskych hodnôt, učenie sa lesnej múdrosti... a navyše všetko okorenené vtipom. A človek tu nájde návody na výrobu takých vecí, aké by márne hľadal kdekoľvek v iných knihách alebo na internete. Detailne opísané kroky a nákresy, takže sa to dá podľa toho aj vyrobiť. A pritom nejde o odbornú knihu!
pro děti příroda Indiáni divočina dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce dobrodružné romány
Část díla
1973 | Rolf zálesák |
1970 | Kniha lesní moudrosti |
1990 | Dva divoši |
1974 | Král vlků |
1968 | Divoké děti lesů |
Přečetla jsem tuto knihu několikrát - hezké čtení pro mládež.