Dva divoši
Ernest Thompson Seton
O dobrodružství dvou chlapců, kteří žili jako Indiáni a o tom co se naučili.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1971 , Albatros (CZ)Originální název:
Two Little Savages, 1903
![sasena sasena](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41597/m_sasena.jpg?v=1739352383)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tuhle knížku čtu po několikáté, i v pokročilém věku mě stále baví. Nejen, že se člověk naučí něco z lesní moudrosti a opět si uvědomí, jak moc nám příroda dává, ale kniha je psaná velmi vtipně, takže se místy i docela nasměju. Nemyslím si, že by měla oslovovat hlavně děti, i nám dospělých /v mém případě 60/ neuškodí vzpomenout si na léta, kdy jsme si hrávali na indiány.
![Pavelpi Pavelpi](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5286/pavelpi-E8y.jpg?v=1540849932)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četl jako kluk a líbila se mi.Tenkrát to pro mě představovalo dobrodružství,které jsme kluky prožívali také podle téhle knihy.Protože jsme tenkrát bydleli na okraji Mostu,kousek od lesa,měli jsme na tahle dobrodružství dost prostoru a nikdo nás nehonil,že něco nesmíme.Škoda,že dnešní děti už tohle prožít nemohou a oni to ani nechtějí.Žít takhle bez mobilu a nebo bez Tabletu, to pro ně snad ani nejde.
![Jandýs Jandýs](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/134295/m_jandys-vBO.jpg?v=1585323923)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná kniha... nehledě na dobu a věk... kdo ten vztah k přírodě má, nosí v sobě přirozenou dávku divokosti .. při čtení jsem se nejednou ztotožnila s Yanovými pocity a touhami. Autor vykresluje překrásnou atmosféru a vkládá do knih veškeré zažité dobrodružství a nabytou moudrost!
![Gwlanche Gwlanche](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Milá knížka, četla jsem až v 16ti letech, zřejmě trochu pozdě, protože některé pasáže mi připadaly nudné a musela jsem se maličko nutit, abych knihu dočetla. Moc se mi líbil začátek, touha Iana po indiánském životě je mi velmi blízká. Oceňuji spoustu podrobných návodů na výrobu zálesáckých věcí. Od mokasín po vycpání sovy :-)
![alwin9222 alwin9222](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha, skvělý průvodce do divočiny návody na přežití a žití v přírodě kde peníze nic neznamenají.
![stumpy stumpy](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/188449/m_stumpy-659d1462b70ec.jpg?v=1704793187)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha je prostě úžasná. Nádherné ilustrace, parádní čtění, spoustu úžasných věcí co se dají vyzkoušet. Asi člověk fakt stárne, ale my četli prostě úžasné dětské knihy co se k nim člověk může vrátit zas a znova. A tak nějak mám pocit, že krom Harryho Pottera jsou dněšní děti dost ochuzené o normální knihy.
![Marekh Marekh](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54323/m_marekh-FX3.jpg?v=1671305932)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila včetně ilustrací, které autor nakreslil. Myslím si, že kniha se bude určitě líbit dětem a dospívajícím a samozřejmě si zavzpomínají na knihu i čtenáři, kterým je více let.
Je vidět, že autor je zálesák, má rád přírodu. Oceňuji i praktické rady, jak si např. vyrobit luk apod.
![pazuzu pazuzu](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80014/m_80014-FwV.jpg?v=1511682284)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co se týce beletrie, pro mě naprosto nejlepší hniha co sem dosud četl. Přečteno snad 10x:)
![Renaat Renaat](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108416/m_renaat-ouD.jpg?v=1540821583)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Škoda, že překlad byl občas takový kostrbatý. Velmi na mne zapůsobily drobné ilustrace v knize.
![kuruteku kuruteku](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121062/m_121062.jpg?v=1459855106)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autor a kniha, kteří si předurčují své čtenáře. A ti rozhodně zklamáni nejsou. Je v ní všechno - objevování sebe sama, vztahů mezi lidmi, přírody. Škoda, že takového autora jsme nikdy neměli. Foglarovi chybí ten vztah k přírodě, přeci jen byl víc skautem, než woodcrafterem. A o jiných autorech jsem nikdy neslyšel. Tahle kniha je nad všechny příručky.
![Mistr119 Mistr119](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu považuji vlastně za takovou Vinettouovku, hodně jsem se dozvěděl o přírodě a o vztahu člověka k Ní. :)
![Loginus Loginus](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192303/m_192303-YT0.jpg?v=1496860473)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V téhle knize je všechno... Hrdina se kterým se mohou leckteré děti s láskou k přírodě a nepochopením rodičů ztotožnit. Yan je možná ve všem nejlepší, ale je to hlavně o zájmu a snaze. Pohltilo mě to. Netroufám si odhadnout, kolikrát mi byla tahle knížka skvělým společníkem.
![vlkodlaq vlkodlaq](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57015/m_57015-R0N.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tyhle knihy (u táborového ohně, dva divoši, Rolf zálesák...) mě utvářely po celé dětství a mají velký podíl na tom, jaký jsem dnes. Byť už jsem ve věku, kdy se přestává říkat mladý muž, stále (stále víc) jsem milovník přírody, zastánce zásad a hlavně srdcem zálesák.
![liba235 liba235](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato knizka me provazela celym mym detstvim. Ted kdyz jsem se k ni vratila, znovu se vracim do mych deseti let. Krasne vzpominky.
![Hanjimka Hanjimka](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187134/m_hanjimka-IlC.jpg?v=1593420154)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako dítě jsem tuhle knížku milovala. Záviděla jsem klukům jejich možnosti a chtěla jsem být s nimi v lesích. Četla jsem ji několikrát a vždy s nadšením. Po mnoha letech se mi dostala do rukou znovu. Už tam sice nebylo to nadšení pro táboření, ale i tak na mě sálala ta pohoda a dobrodružství co si kluci užívali. Za mě super.
pro děti příroda Indiáni divočina dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce dobrodružné rományČást díla
Sanger a Sam |
V lese |
Yan v Glenyanu |
1973 | ![]() |
1970 | ![]() |
1990 | ![]() |
1974 | ![]() |
1968 | ![]() |
Takovy Americky Foglar. Jako kluk jsem ji MILOVAL !!!!