Dva roky prázdnin
Jules Verne
Dobrodružná verneovka - skupinka chlapců za zvláštních okolností ztroskotá s lodí na neobývaném ostrově a tím jim začíná úplně nový život. Každý den prožívají boj o přežití. Pod vedením statečného Brianta a pyšného Doniphana zažívají ty nejneobyčejnější příhody a nádherné přátelství.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1957 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Deux Ans de vacances, 1888
![Chingiz Chingiz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásný příběh. Plný typických verneovských nesmyslů, nevěrohodných scén, příhod, událostí, kostrbatých dialogů. Člověk by si asi mněl zachovat romantizující a idealizující vzpomínku z dětství a nečíst to v dospělému věku. Jedna z nejhezčích verneovek po stránce příběhu. Téměř hrůza po stránce literární.
![Hani77 Hani77](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Super kniha mého dětství, četla jsem ji minimálně 2x. Líbil se mi i seriál. Nechápu, jak někdo může knihu nazvat odpadem.
![lukas9608 lukas9608](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/241774/m_lukas9608-Haa.jpg?v=1545306434)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Četl jsem jako malý kluk, ale doteď si pamatuji, jak mě tato kniha spolu s dalšími Verneovkami uchválila.
![Silwia20 Silwia20](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105529/m_105529-2I1.jpg?v=1459855082)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Prva kniha od Verneho. Som z nej nadsena. Pre mna napinavy, dynamicky pribeh, kde sa stale nieco dialo. Aj ked chvilami mozno trosku velmi prikresleny, kedze chlapci mali vsetko ako na tacke okolo seba ????
![barca7361 barca7361](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná kniha, která je určena nejspíš mladším čtenářům, ale já jsem ji ocenila i jako dospělý čtenář.
![helena8550 helena8550](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89464/m_89464.jpg?v=1459855067)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Takový trochu Foglar. Přesto milá kniha, hezky vykreslené různorodé povahy kluků ovlivňující jejich život na ostrově bez zbytečného kýče nebo patosu. Jediný důvod, proč dávám 4 hvězdy a ne 5 je ten, že jsem předtím přečetla Tajuplný ostrov a ten je holt o stupeň výš.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klasika, při které zapomenete na okolní svět a jediné, co si přejete je, aby při příští projížďce ztroskotala také vaše loď a i vy jste si mohli užít ty neuvěřitelně dobrodružné a báječné dva roky prázdnin.
![plqa plqa](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/235503/m_plqa-6dq.png?v=1592751141)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Taky bych chtěl mít dva roky prázdnin, ale takhle bych je trávit nechtěl. Jinak je to skvělá kniha
![Vesela_Veverka Vesela_Veverka](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/164967/m_vesela-veverka-xhY.jpg?v=1540930256)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moje první kniha od Vernea. A musím říct, že to byla dobrá volba. Poučná a zároveň čtivá kniha s napínavou zápletku na konci.
![raďax9 raďax9](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/198695/m_198695-8nP.jpg?v=1502487598)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem si chtěl přečíst, protože jako malý jsem viděl šestidílný seriál na motivy této knihy. Román se čte velice dobře, psaní pana Verna je okouzlující a velice se mi líbí. Kniha mi přijde víc zajímavější než Robinson Crusoe.
![topi80 topi80](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Parádní dobrodružná kniha, skvěle přiblížené charaktery všech chlapců a poutavý příběh. A samozřejmě lodě a moře, tedy téma, které ocením téměř vždy, což je paradox, protože v tu chvilku, kdy jsem byl na projížďce na lodi po mořských vlnách na dovolené, mi moc dobře nebylo.
![Palorizek85 Palorizek85](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132878/m_132878-vvV.jpg?v=1495396025)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako mladší jsem tuto knihu miloval, ale po několika čteních a s odstupem času to už na 5* není. Přesto klasika a myslím, že by neměla chybět žádné "dobrodružné" duši.
![mahdal mahdal](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Je to asi sedmá kniha od Verna, kterou jsem četl. Byla vskutku napínavá, avšak určité pasáže byly zbytečně zdlouhavé. Ale musíme brát v potaz, že se jedná o knihu napsanou v 19. století, která si své místo našla i v této době. Jelikož doháním resty ze svého dětství, tak nemůžu porovnat zážitek. V porovnání s ostatními knihami, které jsem četl od tohoto spisovatel, bych knížku zařadil jako průměr. Avšak musím dodat, že dobrodružnému žánru výrazně přispěla.
![žanda545 žanda545](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/200857/m_zanda545-XR5.jpg?v=1562525412)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to pěkná kniha ale ten konec (to nejnapínavější) jsem přečetla strašně rychle takže jsem z toho nic moc neměla.Ty děti měli šílené štěstí a hlavně mě překvapilo že se po těch dětech rozšířilo pátrání po celém světě.Je to opravdu pěkná kniha četla jsem ale lepší.
![jani.ruzicko jani.ruzicko](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/190822/m_190822-QlY.jpg?v=1520318311)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Verneovky jsou pro mě prostě nesmrtelné. I když dětství je už dávno v trapu, vždy se k těmto knihám ráda vrátím a nikdy se nezmění to, že právě Verneovy knihy jsou ty, které mě přivedly ke čtení vůbec. =)
![Malachi Malachi](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nezapomenutelná kniha s věčným příběhem... Vzpomínky na dětství jsou i vzpomínkami na Dva roky prázdnin. JM
![brodequin brodequin](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejlepší dětské dobrodružství! Verna miluju. Líbí se mi styl jeho psaní, chrabrost a odvaha postav a neuvěřitelně moc se mi líbí ilustrace, které jeho knihy doprovází a dodávají jeho knihám tu nejúžasnější jiskru. :-) Knihu jsem možná četl dvakrát, ale audioknihu jsem poslouchal snad úplně každý den po několik let.
přátelství, kamarádství mořeplavba boj o přežití ostrovy trosečníci dobrodružství prázdniny mezilidské vztahy romány zfilmováno – TV seriál světová literaturaAutorovy další knížky
1937 | ![]() |
1965 | ![]() |
1985 | ![]() |
1963 | ![]() |
1963 | ![]() |
Naprosto skvělé dílo. A televizní seriál byl naprosto úžasný.