Dva roky prázdnin
Jules Verne
Dobrodružná verneovka - skupinka chlapců za zvláštních okolností ztroskotá s lodí na neobývaném ostrově a tím jim začíná úplně nový život. Každý den prožívají boj o přežití. Pod vedením statečného Brianta a pyšného Doniphana zažívají ty nejneobyčejnější příhody a nádherné přátelství.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1957 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Deux Ans de vacances, 1888
![Aleh Aleh](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133202/m_aleh-9aT.jpg?v=1585312041)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jules Verne a jeho další dobrodružná vyprávění. Už název slibuje, že dobrodružná plavba 15 malých dětí se pořádně protáhne a budou se muset o sebe postarat a být odkázáni sami na sebe. Autor psal své příběhy ve 2. pol. 19. století. A i v dnešním moderním světě nám mají stále co říct a najdou si i mezi příznivci takové literatury své čtenáře. Literární klasika, která stále žije. No není to úžasné?
![martianekk martianekk](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/501628/m_martianekk.jpg?v=1729952847)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Skvělý dobrodružný román z pera světoznámého spisovatele Julese Verna. Skvělý námět, napětí příběhu a rozbory prožívání hlavních postav. Literární klasika.
![Samvěd Samvěd](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/453727/m_samved.jpg?v=1725798324)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další poučně napsaná kniha od světoznámého Verna. Nyní se autor pro změnu rozhodl napsat robinsonádu a aby to bylo nevšední, trosečníky jsou malé děti...
(Pamatujete si však, že indiáni se píší s malým počátečním ,,i''.)
![Pierre65 Pierre65](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdo by nechtěl dva roky prázdnin :-) Ke knize mě kdysi přivedl název a pak jsem přečetl téměř všechny verneovky. Možná trošku naivní příběh, ale to hlavní v sobě má. Důležité je vzdělání a obětavost. Seriál se také povedl, i když se nedrželi přesně předlohy.
![possekre possekre](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/250628/m_possekre-B5X.jpg?v=1539799334)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ke knize jsem se vrátila po hodně hodně dlouhé době, poprvé jsem ji četla snad někdy v pubertě. Teď už to vnímá trochu jinak, vidím, jak naivní a neuvěřitelný celý příběh je, ale přesto je to krásné čtení. Jules Verne by Pan Spisovatel!
![karel8649 karel8649](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První verneovka, kterou jsem ve dvanácti letech dostal do ruky. A já pak musel přečíst i ty ostatní.
![PitoR PitoR](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/413777/m_pitor.jpg?v=1733918798)
„Prázdniny?!“
Priznám sa, že v detstve som hltal každú stránku a hneval sa na celý svet. Prečo my nemáme dva roky prázdnin?! Ako to, že po dvoch mesiacoch sme opäť v školských laviciach?! Vtedy som bol veľký hrdina. A dnes? No, neviem, či by som to s mladými školákmi z Nového Zélandu menil. Ktovie, koľko dní by som dokázal prežiť?! Predsa len, papier znesie veľa, realita je však podstatne iná. Pekný príbeh o priateľstve i nezlomnej vôli prežiť po tom, čo uvoľnená loď predčasne vypláva na šíre more a na dlhý čas zmení život pätnástim deťom. V ťažkých podmienkach a vypätých situáciách sa naplno prejavia ich charaktery.
Som veľmi rád, že po desiatkach rokoch som si opätovne vychutnal ďalšiu verneovku.
![incognit incognit](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já mívám v životě už od dětství taková "tematická období". Jedním z nich bylo (někdy mezi 9-10 lety období "Verneovek". Nevím jestli následovalo po "Mayovkách" nebo jim předcházelo, ale pamatuji si čím to období začalo: Dvěma lety prázdnin. Bylo léto cca 1977, první den prázdnin a já ulehl na lavičku, kterou jsme měli v zahradě pod jabloní, otevřel knížku a začetl se do příběhu, který jsem pak i po dočtení, po několik týdnů mohl prožívat. Byl to výborný prožitek. Dodnes patří k nejhlubším v mém životě a to už jsem toho načetl hodně. Holt když se desetiletý kluk vžije do postav desetiletých kluků snažících se přežít na pustém ostrově, když s nimi loví želvy a staví šalupu, nikdy na to nezapomene.
![Mirek240 Mirek240](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krasna kniha, cetl jsem vydani z roku 1957, takze ten nadech historie byl jeste intenzivnejsi. Pribeh vyborny, i kdyz nerealny a spise pro snilky. S panem Vernem jsme toho uz dost prozili - projeli svet za 80 dni, cestovali jsem 20000 mil pod morem, stravili nejakou dobu na Tajuplnem ostrove, proleteli jsme se 5 nedel v balonu, navstivili jsme tajemny hrad v karpatech, pricemz ted jsme si uzili 2 roky prazdnin. Ted by me rad seznamil s nejakymi zajimavymi lidmi, jsou to pry deti kapitana Granta. Tesim se :)
![Petra-Nela Petra-Nela](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304582/m_petra-nela.jpg?v=1723028421)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jules Verne je pan spisovatel, kdysi jsem viděla seriál a moc se mi líbil. Nedávno jsem si stáhla eknihu a koupila knížku, hodilo se mě to do CV #20, nejprve jsem začala číst e-knihu ale pak jsem sáhla po knížce, nádherný příběh , těšila jsem se až se vrátí domů a pak mě bylo líto že dobrodružství zkončilo. Od Verne jsem četla 20 000 mil pod mořem a Tajemný hrad v Karpatech, obě knížky super, ještě jsem zdědila po babičce 15 Kapitán, tak se těším na další dobrodružství.
![Jura Jurax Jura Jurax](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Ono je to dobrodružný příběh dnes tak pro předpubertálni děti. Četl jsem to poprvé před cca 65 lety a líbilo se mi to tehdy velice, ovšem když jsem si to mnohem později přečetl, když jsem to doporučil ke čtení potomkům věku cca 9 a 11 let, seznal jsem, že je to takové řekl bych dobově podmíněně výchovné a optimistické. Ale taky se jim to líbilo.
A samozřejmě je na knize patrno, že je letos 136 let stará. Na jazyce původního překladu je to vidět; dnes je čitelnější spíš převyprávění Ondřeje Neffa, jež ovšem dobovost trochu stírá a upravuje děj ve smyslu dnes korektnich názorů. I tak jsou reálie dnešku vzdálené a někdy pro cílovou skupinu čtenářstva obtížně pochopitelné; odehrává se to kolem roku 1860, tedy před cca 180 lety. Nedovedu si představit, jak dnešní skoropuberťáci přežívají dva roky v divočině bez mobilů, bez přístupu k sociálním sítím a regálům s potravinami v hypermarketu. A úspěšně loví zvěř puškami, tehdy patrně jednorannými předovkami s perkusním zámkem.
Doporučuji hned po dočtení této knihy přečíst si Pána much od Williama Goldinga.
![Marie60 Marie60](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/442200/m_marie60-656b81d28d7bf.jpg?v=1701544402)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Verneovky mám doma všechny, ty mi nesmí chybět. Jako dítě jsem je přímo hltala. Občas se k nim vracím.
![len86 len86](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Asi moje první Verneovka. Určitě ale moje nejoblíbenější. Poprvé jsem ji četla asi v 11. A pamatuji si, že u posledních dvou stránek jsem brečela. Ne že by text byl tak smutný, ale natolik mi bylo líto, že příběh už končí. Co říct víc :-)
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Audiokniha.
Sice dobrodružné, ale z části idealistické.
Vhodné tak pro náctileté, i dyž se bojím, že ti už by na četbu tohoto žánru "pekli".
![Naďa2411 Naďa2411](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/341850/m_nada2411-iLs.jpg?v=1672718436)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další dobrodružná akniha mého oblíbeného spisovatele, opět se nacházíme na moři, kde pluje patnáct chlapců školních let (vinnou jednoho z nich) na jachtě. Tady jim opět dopomohla náhoda neboť se přes velkou bouři dostanou na pevninu - a musí zjistit, kde se nachází. Čelí i náporu pirátů a zachrání se i před divoukou zvěří. Dva roky si budují nové obydlí k přežití a novou loď s plánem vrátit se domů. Dopadne osud mladých "robinsonů" dle jejich představ?
![Jerry H Jerry H](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68354/m_jerry-h-V12.jpg?v=1667760812)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Totální oddechovka. Určitě je hezké a romantické si to celé představit, každopádně přemýšlím, zda to je uvěřitelné.
![Petra21 Petra21](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83810/m_petra21-PHf.jpg?v=1614713379)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Podstatnou část knihy jsem zamýšlela připodobnit děj ke slovnímu spojení "neurazí, ani nenadchne". Klučičí dobrodružství prodchnuté mnoha edukativnimi reáliemi působí v mnoha ohledech nadčasově, odhlédneme-li od "imperialistických" přežitků narážejících především na posluhujícího Moka či koloniální nevraživosti Angličanů s Francouzem. Určitá míra neuvěřitelnosti by se rovněž dala tolerovat s ohledem na romantičnost vypravování, nicméně časem pomalu naháněla nevěřícný a shovívavý úsměv do tváře. Co mi však opravdu nadzvedlo mandle nebylo ani tak finální (přesrože defenzivní) násilí, jako takřka nabádání nezralých čtenárských srdcí k vyzkoušení skutečně nebežpečných pokusů. Takže nevím... třeba už jsem jenom moc stará a přehnaně starostlivá :)
přátelství, kamarádství mořeplavba boj o přežití ostrovy trosečníci dobrodružství prázdniny mezilidské vztahy romány zfilmováno – TV seriál světová literaturaAutorovy další knížky
1937 | ![]() |
1965 | ![]() |
1985 | ![]() |
1963 | ![]() |
1963 | ![]() |
Jedna z mála "klasických" Verneovek, ketrá mě ani jako malého moc nezaujala. Hlavní hrdinové byli takoví těžko uvěřitelní... Kultovní byl tv seriál.