Dva údery pod pás
František Fajtl
Vzpomínky bývalého západního letce se soustřeďují na osudy bojových přátel a spoluvězňů v táboře nucených prací v Mírově na počátku 50. let.
Velmi krasne cteni. Odporna odplata pro vsechny letce a neodpustitelna krivda. Dekujeme panu F.F za priblizeni toho jske veci se konkretne nasim letcum provadeli.
Člověku se až otvírá kudla v kapse když to čte.A jako tečka za vším tím utpením se jejich mučitelé měli i po revoluci mnohem lépe než samotní letci-hrdinové.
Vůbec to celé vnímam jako obrovský dluh české populace vůči všem západním bojovníkům za svobodu.
Jen jestě jedna zajímavost,v naší městské knihovně maji tuto knihu v dětském oddělení.Netuším proč,ale alespoň je pořád jako nová.
Obsahem silná kniha, formou poněkud slabší, ale zase autentická. Z úcty k autorovi, plný počet.
Že komunismus nebyl dobrý a přívětivý už víme dávno. To co zažíval hlavní hrdina na Mírově je na pováženou a jen proto že přežil a nepadl v druhé světové válce.
Druhá část knihy právě z Mírova je ta záživnější až děsivá.
Utkvěl mě citát z knihy přirovnání minulého režimu.
Co slovo , to lež , co slib , to podraz , co čin , to násilí .
Popis počátku války je popsán stroze (zde doporučuji Boje a návraty), za to pobyt na Mírově, a "odměny" režimu, jsou popsány barvitě - více než hořké čtení :(
Nejde jinak, než smeknout nad touto ikonou naší vojenské historie.
Kniha je znatelným podkladem pro Svěrákův Tmavomodrý svět.
Opět menší zklamání, pan generál vypráví na můj vkus až příliš obecně. Paradoxně se mi nejvíce líbila část z komunistického lágru, kterou Fajtl podává velice sugestivně.
Knížka mě dost šokovala. obdivuju Františka Fajtla - a všechny ostatní - že o tom, co prožili dokážou mluvit s takovým nadhledem. Nechápu, jak mohli komunisti TOHLE udělat lidem, kteří bojovali za naši zemi.
Při čtení dostávám nepopsatelný vztek na ty d***y rudý, takovýhle chování k hrdinům, doufám že všichni ( ty rudý ) zemřeli v bolestech!
Opravdu povedení kniha. Musím souhlasit s kolegou (komentář pode mnou), že někdy běhá až mráz po zádech co dovedli ty komunistické bestie.
Výstižná píseň od skupina Patria - Nebeští jezdci: http://www.youtube.com/watch?v=BLfz-EwPO1c
Myslím,že jedna z nejpůsobivějších knih pana Fajtla.Memento,při kterém běhá až mráz po zádech,jak se bývalý komunistický režim choval k opravdovým hrdinům kteří dokázali nasadit svoje životy v boji za svobodu své země.
1969 | Sestřelen |
1993 | Dva údery pod pás |
2002 | Generál nebe |
1980 | Vzpomínky na padlé kamarády |
1991 | Létal jsem s Třistatřináctkou |
Útlá knížečka se smutným poselstvím, které bylo oslyšeno. Přesně jak psal F. F. - ti, co se měli dobře předtím, měli se a mají velmi dobře i "po Sametu". Je pak velmi těžké vysvetlovat dítěti něco o nějakých ideálech a vyšším principu mravním, když zároveň člověk ví, co se dělo a děje.