Dvanáct dopisů paní vévodkyni de Richelieu
Edmond De Grammont
Ve dvanácti dopisech svěřuje chevalier Edmond de Grammont své tetě, vévodkyni z Richelieu, své erotické eskapády, v kterých nechybí dobrodružství, intriky, rafinované zápletky a osobitý humor. Během válečných let zažil totiž rytíř Edmond nejen strasti vojenského života, ale také nejednu milostnou epizodu: z jeho barvitého vypravování se například dozvíme, jak odhalil v zajatém pážeti sličnou dívku, jak nemálokrát spočinul v náruči manželek či dcer svých nic netušících hostitelů, jak pomohl rozřešit zbožné dámě morální dilema, jak se dvořil jedné dívce, aby za pomoci žárlivého citu získal druhou, jak bojoval s pásem cudnosti půvabné jeptišky či jak se nakonec jeho mužství stalo v rukou odpudivé ženy obětí surové perverznosti.... celý text
Kdyby nebyla chevalierova dobrodružství psaná půvabnou archaickou češtinou (překladatel neuveden - možná překlad z 30. let, už tehdy archaizovaný, a teď jen upravený?), byla by poloviční. Je to samozřejmě čistá pornografie, ale zábavná a nebývale vkusná.
Novela psána formou dopisů, které zasílá rytíř Edmond de Grammont své tetě vévodkyni Richelieu, kdy jí líčí svá erotická dobrodružství po cestě Evropou. Tato díla nejsou jen výtvorem dnešní doby, i v minulosti rádi spisovatelé psali knihy na toto téma
Při čtení jsem si říkala, že hlavní hrdina je hajzlík, kterému všechno projde a všechny ženy zase naivní hlupačky. Ale v té poslední kapitole jsem pak pochopila, kam to celé směřovalo. No, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... Nebo tak nějak. Kniha je ale vtipná, hlavně těmi popisy a malebnými obraty.
Mně se kniha moc líbila. Byla vtipná, občas jsem se lehce začervenala. A byla jsem dost překvapená i čtivostí.
2007 | Dvanáct dopisů paní vévodkyni de Richelieu |
1931 | Dvanáct dopisů chevaliera de Grammont paní vévodkyni de Richelieu I. |
1931 | Dvanáct dopisů chevaliera de Grammont paní vévodkyni de Richelieu II. |
Knížka plná vyznání lásky a občas i něčím dost víc.