Dvířka do neznáma
Jan Cimický
Maroušek je obyčejný bankovní úředník, který má nedaleko do penze a který má své tajné sny. Do jeho vzpomínek se vkrádá kniha, jež mu připomíná dětství a inspiruje jeho touhu. Bydlí na sídlišti v bytě 3+1, ale v duchu sní o vilce se zahradou, má o ní stále přesnější představu, ví dokonale, jak by měla vypadat. A jednou takový dům objeví. Polorozpadlý, zchátralý, zanedbaný. Vloží do něj všechny rodinné úspory na stáří. Ví, že to není rozumné, ale je šťastný. Ve starém domě postupně odhaluje různá tajemství a překvapení a to mu nakonec usnadní nutné rozsáhlé opravy. Možná je to na hraně zákona... Bude tu hrát roli podivný sen a torzo pohádkové knihy, kterou tam najde? A podaří se mu díky tomu dům opravit podle svých představ? Zdá se, že je mu osud nakloněn. Ale bude tomu tak až do konce? Sledujeme tak příběh dospělého muže s klukovskými sny, který se dostává do konfliktu reálného a pohádkového světa, a od první do poslední stránky můžeme všechno prožívat s ním. Možná se i trochu bát, aby se mu to podařilo...... celý text
Čekala jsem detektivku a ona taková příjemná pohádka. Někdy toho štěstí bylo snad až moc.
Ani tohle se panu Cimickému moc nepovedlo. Fiktivní děj, o němž se nakonec ukáže, že je to vlastně sen. No nevím, ale od pana autora jsem četla už lepší knihy. Musím však konstatovat, že jeho knihy z poslední doby celkově za mnoho nestály. Snad se autor polepší.
Neuvěřitelně imbecilní kniha!Takovou patlaninu jsem už tedy dlouho nečetl!Pana Marouška bych s chutí nakopal do řiti!Stejně jako pana autora!Neuvěřitelný hnus a neskutečná spisovatelská nemohoucnost!!!! 0%.
Jak zde už někdo psal...J.Cimický je autorem hlavně detektivních příběhů. Já jsem na jeho krimi nenarazila. Nelituji, ale určitě bych si nějakou přečetla. Tato kniha byla výborná nejen dějem, ale i milým rozporem snu x reality. Kroutila jsem nevěřícně hlavou nad nálezem, setkání Vlastimila s těmi pravými lidmi a čekala zlom...
Moc mě pobavil okamžik výměny šéfů v práci hlavního hrdiny. Setkání ambiciózních sebemilujících postav s obyčejným člověkem bylo vážně výborné. Navíc připomínka módní hermafroditní úpravy ženského příjmení nebylo od věci.
Krásná pohádka o tom, kterak pan Maroušek skrze vysněný dům a tři kouzelné kočky ke štěstí přišel... Taky jsem u Jana Cimického zvyklá spíš na detektivky, ale tohle je vážně fantastický příběh - o nečekaném pokladu, knížce z dětství (taky jich pár mám), skutečně dobrých přátelích a trpělivé, hodné manželce. A ten dům, tu úžasnou vilu, tu bych si taky dala říct...
Milé překvapení, přečetla jsem náhodou a je to úsměvná, svým způsobem i dojemná knížka s nečekaným koncem. Doporučuju všem, kdo mají též své sny :-)
Zklamání, čekala jsem detektivku. Nelíbilo se mi to, přeskakovala jsem stránky odradilo mne to od dalších knih pana Mudr.
Nevěděla jsem, co mám od téhle knížky čekat. Tak jsem se prostě pustila do čtení a smířila se s tím, že nějaké zápletky, které se tam začaly rozvíjet zase rychle skončily nebo zůstaly otevřené a i s tím, že je příběh neskutečný a s velmi šťastným a idylickým koncem nebo spíš celé to bylo šťastné. Bylo to tak absurdní, až to bylo vtipný. A vlastně to bylo docela hezký a taky jsem konečně přečetla něco českého.
A tak...nebylo to špatné čtení na jedno odpoledne. Jenom si z nás pan doktor Cimický malounko utahoval.
Kniha se mi moc líbila, četla jsem poprvé něco od pana Cimického, a je pravda, že jsem si říkala, tolik štěstí najednou, to není možné, a konec jsem tak nějak pochopila, že si vše pan Maroušek jen vysnil, a nepochopila jsem ale úplně, zda si vysnil i manželku, když na konci ho doma čekaly jen kočky.....
Co napsat? Knížka se velmi hezky čte, příběh je neskutečný, zvláštní, občas jsem přemýšlela, jestli nejsem blázen:-) Hodně jsem pospíchala, abych věděla jak ta změť událostí dopadne. Najednou tu byla poslední stránka a já...... se 5 minut nahlas smála :-)
2004 | Vražedná past |
1980 | Poslední zastávka smrt |
2002 | Oběti života |
1976 | Případy doktora Dvořáka |
2005 | Nevěry II |
Úsměvný příběh stárnoucího, ale stále plného mladistvých snů Vlastimila. Mějte také nesplněné sny, ale vám se určitě nepodaří najít náhle poklad, podívat se do Paříže a to dokonce soukromým letadlem a ještě navíc vyhrát ve Sportce první pořadí. To vše se našemu hrdinovi stane v této pohádce pro dospělé. Krásné odpočinkové čtení.