E=mc²
David Bodanis
Životopis nejslavnější rovnice na světě. Bodanisova kniha je takřka detektivním příběhem moderní fyziky. Autor používá neobvyklou metodu výkladu: rozebírá jednotlivé složky slavné rovnice a za nimi stojící pojmy (energie, rovnost, hmota atd.) a na tomto pozadí představuje bouřlivý rozvoj moderní fyziky posledních století a její zásadní dopady na život naší civilizace, ať již jde o televizní obrazovku nebo o dramatický závod Hitlerova Německa a Spojených států o výrobu první atomové pumy. Stranou však nezůstávají ani hlavní aktéři dramatu, špičkoví fyzici a přírodovědci posledních tří století, kteří měli na formulaci a výkladu uvedené rovnice hlavní podíl. David Bodanis přednášel historii vědy na univerzitě v Oxfordu.... celý text
Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: 2002 , DokořánOriginální název:
A Biography of the World´s Most Famous Equation, 1998
Ideální čtení pro osoby méně vzdělané ve fyzice, kteří se o tohle téma zajímají. Jde spíš o společensko-historický kontext světa fyziky od cca 18. století.
Otevírala jsem stránky knihy s nadšením a nadějí, že proniknu do tajemství teorie relativity (skromnější představa) nebo se stanu zasvěcenou a teorie se pro mě stane srozumitelnou a jednoduchou jako pravidla rovnic o dvou neznámých. A já budu nevzdělané oslňovat svými znalostmi. Vždyť mi to autor, víceméně, slíbil, že.?
Kniha má určitě originální téma a upřímnou snahu vysvětlit čtenářům Einsteinovu teorii a související fyzikální jevy. David Bodanis však dává k avizovanému tématu mnohem více, kromě informací z života Alberta Einsteina také velmi ucelený popis vědeckého prostředí daného období a fyziků. Autor čtivou formou seznamuje s vynálezy, které využívají poznatky a zákonitosti shrnuté v teorii relativity, nešetří zajímavostmi z historie závodu výroby atomové bomby… Zkrátka, jde o velmi dobrou knihu.
Mínusem jsou jen nesprávně očíslované poznámky v závěru knihy. Druhým mínusem je fakt, že má nefyzikální logika se stále vzpírá uvěřit tvrzením zmíněné teorie. A o nějakém citování a osvětlování rovnice E=mc2 z mé strany nemůže být ani řeč.
Doporučuji přečíst a udělat si vlastní názor. Třeba dopadnete s (ne)fyzikální logikou lépe než já.
Chytře napsané vyprávění, při němž mi Bodanis doslova vnutil vědomosti, aniž bych měl pocit, že se něco učím. Některé pasáže, zejména vývoj atomové bomby, byly vyloženě strhující a místy mě doslova mrazilo v zádech nebo jsem napětím téměř nedýchal. Tohle se mi u populárně naučné knihy ještě nikdy nestalo!
PS: Pokud se někdy bude dělat dotisk, bylo by dobré odstranit překlepy, kterých je v českém vydání hromada a někdy dokonce mění význam sdělení. To mi u knih tohoto typu připadá jako čiré diletanství.
Čtivě napsaná kniha, která provede laiky srozumitelně historií vývoje fyziky a jejími hlavními představiteli a zároveň přivede čtenáře k snadnějšímu pochopení jedné z nejdůležitějších rovnic. Určitě je dobré začít touto knihou než vezmete do ruky například knihy od Micho Kaku, Stephen Hawking, aj.
Naprosto dokonale jednoduse vysvetlena nejslavnejsi rovnice sveta. Je to sranda a kdyz uz jsem to pochopila ja, pak to pochopi kazdy, vcetne souvislosti!