Eichmann: Jeho život a zločiny
David Cesarani
Působivý, obsáhlý a čtivý životopis z pera Davida Cesaraniho, přednášejícího novodobé dějiny na Londýnské univerzitě, představuje první dílo, které o Eichmannovi a jeho životě bezprostředně po soudním procesu s tímto nacistickým zločincem vyšlo. Adolf Eichmann hrál ústřední roli v genocidě, kterou nacisté v letech 1941 až 1945 páchali na evropských Židech. Přestože se přímo přičinil o to, že více než dva miliony Židů putovaly na smrt do Osvětimi a dalších vyhlazovacích táborů, až do roku 1960, kdy ho v Argentině dopadla izraelská tajná služba, zůstával neznámou osobou. Následný soudní proces měl namnoze nic netušící svět informovat o „konečném řešení“, ovšem o vnitřním fungování třetí říše se toho tehdy vědělo jen málo a Eichmannovy lži a vytáčky všechno jen ještě více zamlžily. Cesaraniho mimořádně podnětné pojednání uvádí na pravou míru chápání jedné z klíčových postav realizace „konečného řešení“ a přináší nové postřehy o tom, jak fungovala třetí říše v době, kdy sklouzávala ke genocidě, a jak se jeden konkrétní člověk zvrhl ve zločince.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2008 , ArgoOriginální název:
Eichmann: His Life and Crimes, 2004
Spolužáci mu říkali "Sigi Eichmann" pro jeho židovský zjev (Q. Knopp).
Málokterý nacista je tak prošpikovaný paradoxy, jako tento nesmyslně přeceňovaný "architekt holocaustu". Jednalo se v nejlepším případě o středního manažera a řadového důstojníka s nikdy nenaplňenou ambicí na povýšení na SS-Standartenführera. A že se v Budapešti sakra snažil.
Česká Němka Veronika Liebl z Budějovic. Švagr na královéhradeckém gestapu. Vila na Ořechovce. "Zentralstelle für jüdische Auswanderung" ve Střešovicích. Reálka v Linci.
Až neuvěřitelná hmatatelnost reálií přidává knize na hodnotě, minimálně z českého pohledu. A pořád je co zkoumat, že pane Motle?
Podrobný vyčerpávající průvodce životem jednoho z největších realizátorů boje proti Židům a poté jejich likvidace fašisty v Německu a potom v okupované Evropě během druhé světové války. Zpracováno - podle mne nestranně - podle d spousty dobových dokumentů. Udělal jsem si poměrně přesný obraz o tom, kdo byl Adolf Eichmann a jak žil a jak se podílel na holocaustu.
Musím uznat, že tenhle životopis je kvalitní. Obsahuje všechny relevantní informace, podle kterých je možné si udělat alespoň nějaký obrázek o tom, jaký tento člověk byl.
Eichmann- autor zde mluvil o jeho normálnosti. Ano, pokud byl takový jak jej autor popsal, byl normální. Byl to obyčejný, zřejmě inteligentní člověk, který pozabíjel spoustu lidí. Ale ruku na srdce, co bychom dělali mi, v jeho postavení, době, situaci.
To ho přirozeně neomlouvá. Kniha je zdařile napsána a Eichmann byl asi vážně nechutně normální. Je dobře, že tato kniha vznikla. Už mne trochu unavuje to, jak je fašismus démonizovaný a jak jsou fašisté líčeni, jako něco mezi Frankensteinem a markýzem de Sade. To je totiž zbytečně staví do pozice pouze jakýchsi filmových postav. Něčeho vymyšleného. A tato mýtyzace následně nahrává jejich současným následovníkům i popíračům holocaustu. Za mne 100%.