Debutantka

Debutantka
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434891/bmid_debutantka-hd9-434891.jpg 4 199 199

Emily a komorník série

1. díl >

Pátek, 4. října 1929. Slavnostní otevření Barrandovských teras je společenskou událostí sezóny. K tanci a poslechu hraje orchestr R. A. Dvorského, bratři Havlové, Václav Mária a Miloš, vítají přátele a prominentní hosty. Bouřlivá dvacátá léta vrcholí a zlatá mládež si je patřičně užívá. Když je večírek v nejlepším, třeskne na parketu výstřel. Noviny tento incident druhý den ráno vylíčí jako „Krvavý valčík“. Do řešení případu se krom policie pustí poněkud nevšední dvojice vyšetřovatelů. Emily Vavřincová, jediná dcera bohatého pražského podnikatele, a Edgar Hollander, nový komorník rodiny, kterého Emily vydává za slavného detektiva ze Scotland Yardu. Co na tom, že Edgar neumí ani slovo anglicky – hlavní je, že výsledky Emilyna pátrání bere policie konečně vážně. Stopy vedou až k americké prohibici, na které se rozhodl vydělat i Čech přezdívaný „Gatsby“… Atmosféra první republiky ožívá v příběhu vášně, osudové lásky, velkých snů a kamarádství na život a na smrt.... celý text

Zuzulinka
19.09.2021 5 z 5

Krásná kniha! Moc se mi líbila zápletka, celý děj a překvapivý závěr. Četla jsem jedním dechem. Doporučuji.

helenah
17.09.2021 5 z 5

Mám ráda knihy, jejichž autor dokáže navodit atmosféru, která vtáhne do příběhu a nepustí. V duchu jsem si k postavám přiřadila tváře, jako by se přede mnou odehrával napínavý prvorepublikový film. Byly to prima tři dny četby. Tři dny proto, že jsem si knihu šetřila,abych si tu atmosféru mohla vychutnávat déle. Doporučuji a moc se těším na další díl série

Knižní střípky
12.09.2021 4 z 5

Poslech audioknihy

Pokud jste milovníky filmů pro pamětníky jako já, myslím si, že Vás okouzlí prvorepubliková atmosféra, kterou dokreslují zvučná jména té doby. Mně děj přímo tančil před očima, v naší hrdince jsem viděla ztřeštěnou Natašku Gollovou nebo Evičku Ferbasovou, komorník Edgar by zase slušel Oldřichu Novému a v roli Emilyina tatínka jsem úplně viděla Theodora Pištěka. Zápletka jako taková byla celkem jednoduchá a přiznám se, že mi vadily některé dialogy, nekorespondovaly mi s dobou, ale jinak jsem maximálně spokojená a poslech jsem si užila a moc mě to bavilo. Za tu skvělou atmosféru jsem nad těmito pár chybičkami s radostí přimhouřila oko a doufám, že už autor píše další díl. A samozřejmě nesmím opomenout pochválit výkon pana Fridricha, na poli audioknih je to můj velký oblíbenec.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

ninano
05.09.2021 4 z 5

Celkem slušná detektivka, i když chvilkami za hranou uvěřitelnosti. Musím ale souhlasit s předchozími komentáři, že jazyk postav příliš nekoresponduje s dobou, kterou známe z filmů "pro pamětníky". Přesto chválím a uděluji čtyři hvězdičky.

Pehule
04.09.2021 3 z 5

Právě čtu a už mohu říct co mě irituje. Výrazy typu ok,sorry apod. Nemyslím si, že se takto za první republiky mluvilo byť mezi smetánkou... Tuto dobu mám spojenou s mnohem uhlazenějším vystupováním. Stylem psaní mi to připomíná dnešní dobu a trošku se bojím kdy někdo vytáhne z psaníčka Iphone:) jinak jsou postavy a děj vykresleny velmi věrohodně. Nebýt oněch výrazů, jsem spokojená:)

Opatov
26.08.2021 4 z 5

Audio. Výborně namluveno. Do půlky slabší průměr, po půlce výrazné zlepšení. Detektivka bez brutality, ale s těžko uvěřitelnými momenty. Vraha jsem ke konci tušila, moc možností nezbylo. Přesto mě motiv vraždy překvapil. Na Emily jsem si vlastně nakonec docela zvykla a klidně bych si poslechla další díl.

jaroiva
25.08.2021 4 z 5

Příjemný styl, oddechovka.
Nikdy se nepokoušejte kamarádit s nějakými, byť třeba soukromými detektivy. Bývá to zdraví nebezpečné.
Těším se na další díl(y).

Ignis
23.08.2021 3 z 5

Začíná to dobře. Začátek je velkolepý jako ono otevření barrandovských teras.
Linka s komorníkem není úplně originální, ale i tak je zábavná.
V druhé polovině to začíná ztrácet drive, hlavní nedostatek ale je, že jsem uhodla vraha poměrně brzo před koncem (ono už taky těch možností tolik nezbývalo).
Rozhodně je ale hlavní hrdinka sympatická a mohla by vyšetřovat i dál. jen si bude muset najít nové přátele :-)

encyklopedie
14.08.2021 5 z 5

.....tak jsem to na dva zátahy zlomil.... byl jsem zvědavej, co stvořil stvořitel mého oblíbeného serošu První republika.... a stvořil......
docela "pohledná" detektivečka, která se četla sama, žádná bomba, ale taky žádný výbuch .... tohle se u nás v rodině líbilo a dáme tomu 100%
Někdy je potřeba dát stovku i velkému odpočinku! .....a to právě se dělo u čtení této knížečky...