Případ levoruké dámy
Nancy Springer
Enola Holmesová série
Druhý díl napínavé série pro všechny mladé milovníky detektivek a viktoriánské Anglie. Enola se stále skrývá před svým bratrem – slavným detektivem Sherlockem Holmesem. Když ale objeví tajnou skrýš plnou brilantních kreseb, vyrazí po stopě jejich autorky, mladé lady Cecily, která beze stopy zmizela ze své ložnice. Enola se vydá do nočních ulic Londýna, kterými se potulují vrazi, aby rozluštila záhadu a zachránila talentovanou aristokratku před mocným padouchem. Riskuje však, že odhalí víc, než by měla...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
The Case of the Left-Handed Lady, 2007
1.díl mě nebavil ,ale tenhle je super,konečně nějaká holka, co srazila hřebínek arogantnímu Holmesovi.
Slabší než první díl. Ne nějak dramaticky, ale znatelně. Fascinace z toho, že Sherlock Holmes má mladší a bystřejší sestřičku, již pomalu vyprchává - a kromě tohoto faktu se v druhém případu neobjevilo nic, čím by se milovník bizarností mohl opájet.
Dokonce mám dojem, že jsem stál - ó milosrdná hrůzo! - tváří v tvář autorské lenosti. Víte, neměl bych naprosto nic proti tomu, kdyby Enola své slavnější bratry přelstila díky nějakým hodně promyšleným a důvtipným trikům. Naopak, byl bych tomu rád, dokonce bych se určitě smál, až bych se za srst na břiše tlamou popadal, a cizopasníky z oněch míst si tak vybíral. Autorka si naneštěstí rozhodlat ulehčit práci a místo vymýšlení nějakých skutečně brilantních nápadů, který by se v hlavě slečny Enoly mohly vylíhnout, prostě udělala z Velkého detektiva strašlivého prosťáčka. Ani nemůžu říci "prosťáčka od koz", protože kozy by pod takovým vedením odmítaly žrát trávu. Ano, uvědomuji si, že Případ lidumilné levačky je kniha pro mládež. Ale i děti bychom měli spíše přeceňovat než podceňovat. Je to myslím nejlepší způsob, jak z nich vychovat budoucí génie (jiný způsob je nacpat je do lahví, ale o tom si povíme jindy).
Příběh knihy se celou dobu pohybuje přesně na hraně mezi vcelku přijatelnou logikou a za kadeře přitaženými konstrukcemi. Dost pozoruhodný kejklířský kousek, že? Inu, provazochodectví. Každopádně musím ocenit, že zde nejde o vraždu, jak tomu bývá ve většině detektivek. Obor mordýřství je už natolik literárně vymačkán, že by vyžadoval skutečného umělce, aby ze sebe vydal několik dalších kapek oné mystické šťávičky, kterou my čtenářové tak rádi mlsáme.
Snad i proto držel Případ lidumilné levačky víceméně celou dobu moji pozornost, i když jsem nad ním občas trochu kroutil hlavou. Čtivost každopádně upřít nemohu, i kdybych byl ten nejkrutější démon z pekelných sfér literární kritiky. Pobavily mě občasné Enoliny úvahy nad demokracií nebo Kapitálem. Roztomilost sama. Škoda jen, že těchhle momentů se v knize našlo tak málo. Kdyby jich bylo víc, možná bych místo silných dvou hvězdiček hodnotil slabými třemi. Tak třeba u příštího případu, pokud u nás vyjde.
Velice krásné pokračování, druhý díl nijak nezaostává za druhým a velice dobře se čte
Přišlo mi, že Enola jaksi dospěla, možná to bylo tím, že se vydávala za starší ženy.
Tahle holka se mi moc líbí, její láskyplná povaha a smysl pro dobrodružství.
SPOILER
A stejně nejlepší scéna byla jak šla za Sherlockem a poté jak se s ním setkaka podruhé a ukryla se u něj doma XD u toho jsem se dost bavila.
Nejvíce mě však dostal vzkaz, kterou adresovala svým brarům "Trhňete si"
Londýn 19. století americká literatura Velká Británie hypnóza historické detektivky mysteriózní, mystéria únosy pro dospívající mládež (young adult) fikce
2020 | Případ pohřešovaného markýze |
2021 | Případ levoruké dámy |
2022 | Případ zlověstných kytic |
2023 | Případ růžového vějíře |
2023 | Případ tajemné krinolíny |
Povedená knížka, ale slabší než první díl.