Dech smrti
Arnaldur Indriðason
Ve stavební jámě na předměstí Reykjavíku byly nalezeny lidské kosti. Kdo je mrtvý, který tu zpráchnivěl? Byl skutečně pohřben zaživa? Erlendur a jeho kolegové z kriminálky odkrývají kousek po kousku okolnosti dávného surového zločinu a vnášejí světlo do lidské tragédie, která zasahuje až do přítomnosti...
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Grafarþögn, 2001
V rámci cyklu o Erlendurovi patří tato kniha k těm lepším a čtivějším. Na zajímavosti jí dodává hlavně prolínání minulosti a současnosti, přičemž ten historický příběh je opravdu drsný a osud této rodiny nezáviděníhodný.
Islandská detektivka mi přijde taková hodně odlišná od těch, co znám. Pravda, ještě jsem nečetla žádnou švédskou či norskou či jinou severskou. Ale ty islandské jsou fakt... brutální.
Pasáže z minulosti opisujúce trýznenie rodiny otcom sú dosť drsné, ale bohužiaľ uveriteľné, pretože takýto ľudia sa medzi nami pohybujú a my o nich ani nemusíme vedieť. Pátranie v prítomnosti je klasický kriminálny príbeh. Dohromady z toho vychádza fajn detektívka. Odporúčam všetkým milovníkom kriminálnych románov, okrem ľudí, ktorí zažili domáce násilie. Riskujete, že to vo vás prebudí nepríjemné spomienky...
Zajímavé počtení. Jsou i lepší detektivky, ale mě bavilo i to střídání současnosti a minulosti, prolínání osobních trampot inspektora Erlendura.
Tak přesně za tři hvězdy, kdy se atraktivní pasáže z minulosti týrané rodiny střídají s těmi nudnějšími ze současnosti. Jak už tu zaznělo, závěr knihy byl zcela předvídatelný, takže překvapení po jejím dočtení se nekonalo. Má první kniha od Indridasona mě úplně nepřesvědčila o autorových kvalitách, přesto mu dám šanci zlepšit dojem dalšími jeho romány.
Není to detektivka, je to psychologický román o rodině, jejíž samozvaná hlava připravila svým nejbližším peklo na zemi. Za to se jí dostalo spravedlivého trestu od člověka, od kterého by to čekala asi nejméně. Hodně drsné, kruté, dojemné a především neuvěřitelné smutné čtení.
Velice příjemné překvapení v podobě super příběhu a super čtení. Moc líbilo, jsem zvědavý a doufám, že i další tituly islandského autora budou také tak zajímavé.
Přečteno jedním dechem. Snad si někdy zapamatuji víc postav s těmi divnými jmény. V hrubých rysech jsem to vše kolem vedlejší postavy Benjamina pochopil, ale kdo vlastně byla ta Elsa ??? :-)
Kniha mě moc neuchvátila, téma dobré, ale nevyhovoval mi styl psaní. Málo akcí, zbytečné pasáže, předvídatelné rozuzlení.
Indridason nám opäť predkladá neuveriteľne smutný príbeh hneď niekoľkých islandských rodín. Mám pocit, že intenzita smútku sa v jeho príbehoch každou ďalšou knihou stupňuje.
"Dech smrti" sa čítal dobre. Nie je to však detektívka so závratným tempom, nabitá dejom a zvratmi. Je to príbeh plný smútku, násilia a nespravodlivosti, ktorý treba často rozdýchavať, knihu na chvíľu odložiť a zamyslieť sa nad ňou. Neviem, čo ešte Erlendura čaká, ale v tomto svojom príbehu si už prešiel takým osobným peklom, že by snáď mohlo začať svitať na lepšie časy!
Výborná kniha (jako podle mně všechny Arnaldurovy ostatní), kde se současnost musí setkat s minulostí. Opět se zde odhaluje něco velice špatné, které se stalo pomalu běžným a Arnaldur ukazuje dopaad těchto nemocí společnosti jak v případu, který Erlendur vyšetřuje tak i na jeho dceři.
Miluju kriminálky a tato kniha mě vážně upoutala, rozhodně doporučuji milovníkům kriminálek:-)
Veľké zlepšenie oproti prvému dielu a tak som rada, že som Indriasonovi dala ešte šancu. Veľmi krutý a drsný príbeh, kde rozuzlenie nebolo nijak prekvapivé a každý vedel, že to dobre skončiť nemohlo. I napriek tomu bola ale kniha zaujímavá a dobre sa čítala.