Jezero přehled

Jezero
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1933/bmid_jezero-INb-1933.jpg 4 139 139

Erlendur série

V jezeře jižně od Reykjavíku byla nalezena mrtvola. Vodní hladina po zemětřesení výrazně poklesla a odhalila lidskou kostru připoutanou k ruské vysílačce. Přirozená příčina smrti je vyloučena. Zbavil se někdo tímto způsobem ruského špiona? Erlendur, Elínborg a Sigurdur Óli z reykjavícké kriminálky jsou pověřeni vyřešením případu. Jejich vyšetřování vede do poválečného Lipska, kde začal tragický příběh lásky, smrti a vypočítavé brutality.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)

Kleifarvatn, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jezero. Přihlašte se a napište ho.

Oliinecka
28.07.2024 3 z 5

(SPOILER) První setkání s autorem, náhodné, detektivka na dovolenou... a nelituji. Islandské reálie jsou atraktivní a zajímavé, parta policistů je sympaticky různorodá a jejich příběhy mne jako vedlejší linka bavily. Samotná detektivka navíc rozvíjí téma studené války a vztahů západních komunistických stran v novými komunistickými zeměmi v poválečném období. Tahle část, včetně linky o Maďarsku v roce 1956 mi přišla skvělá.
Postupné odhalování příběhu pachatele se mi taky moc líbilo. Jediné "ale", kvůli kterému přiznávám spoiler, je dlouhé pátrání po východoněmeckém diplomatovi, informace, že zpravodajským službám zmizel a nikdy se neukázal... a pak pro mne neuspokojivé vysvětlení toho, jak se tedy z Islandu dostal a proč musel zmizet (o vraždě přece nikdo kromě něj vraha nevěděl...). A nevylučuji tedy, že jsem jen něco nepochopila .
A druhé "ale" - jak je možné, že se našel Leopoldův řidičák, když nikdo toho jména nebyl v evidenci (ano, asi byl falešný, ale prostě tady mi to nějak nesedělo...).

novecento
29.02.2024 4 z 5

Kniha mi nyní s odstupem připomíná křížovku. Po přečtení více jak desítky propletených osudů nakonec čtenář zjistí, že tajenka, kdo byl zabitý muž v jezeře a jeho vrah není složitá a tajuplná. Propletenec socialisticko-kapitalistických tajných služeb a jejich praktik člověku stále nahání hrůzu. Číst stále krkolomná severská jména ubíralo textu na plynulosti. Ale za **** dobrý.

Zuziacek
05.04.2023 5 z 5

Za mě méně svižně čtivé než předchozí díly. Za to neméně zajímavý děj.

Ocenění knihy (2)

2009 - Barry Award (Best Novel)
2008 - Prix du Polar Européen

Kniha Jezero v seznamech