Erotický potenciál mé ženy
David Foenkinos
Hektor, vášnivý sběratel, jenž kromě jiného sbíral párátka na jednohubky, volební odznaky, obrazy lodí zakotvených v přístavu, zaječí packy, zvuky z pěti hodin ráno, chorvatská přísloví, koule schodišťových zábradlí, první stránky románů, sýrové etikety, hračky z Kinder vajíček, chvíle strávené s tebou, oprátky, se zamiloval a oženil. A začal sbírat svou ženu. Vtipný román plný laskavého humoru na absurdní strunu, přeložený do mnoha světových jazyků, ověnčený cenou Rogera Nimiera.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2009 , ArgoOriginální název:
Le Potentiel érotique de ma femme, 2004
Kdo si rád občas přečte něco lehce pikantního, bez závanu strohého sexu, který se v dnešních, milostných knihách preferuje..., tak tahle knížka je tou pravou. Vtipná, místy až komická s velkým prostorem pro vlastní fantazii. Kniha mě bavila opravdu moc. ; )
Tak asi fakt stárnu ( a blbnu), knihu jsem dostala jako (trochu ironicky stavěný) dárek a nějak jsem se do knihy nezačetla. A nebo už nejsem tak praštěná, jak před lety. A to je velká škoda . Mému okolí se asi hodně ulevilo, ale začínám se bát, že ze mě za pár let bude nesnášenlivá, věčně kritizující a nespokojená taková ta paní domácí z prvorepublikových filmů pro pamětníky. No to jsou vyhlídky :-), Bože chraň. Radši se pokusím za pár měsíců ke knize vrátit, třeba to byla jen momentální indispozice :-)
Hmm, když ten komentář nenapíšu hned, co jsem knihu dočetla, a stane se, že jsem zapomněla, že jsem ji četla, musím snížit hodnocení. Jak si tak zpětně vybavuji, nebyla zase tak špatná. Když jsem přivykla tomu stylu vyprávění, těm postavám a celkově té knize, docela mě to i chytlo. Přesto jsem byla ráda, že je kniha tak tenká. Dohromady, ztráta času to není, ale vracet se ke knize určitě nebudu.
Ulítlá, milá, vtipná, to vše je tato útlá kniha. Hektorův příběh mě mockrát rozesmál, a někdy až absurdní humor bavil. Na odreagování super !
Tak to byla dobře ujetá (nebo po staru: praštěná:) kniha! Ale vtipná, jen co si člověk zvykl na hrdinu a způsob vyprávění. Taky je asi dobře přeložená, těch různých přirovnání a slovních hříček je tam dost a jsou trefné. Mě to pobavilo.
A taky má knížka sympatický formát (i použitou vazbu), dobře se při čtení
drží.
Nemám moc ráda vtipný a absurdní knížky, ale téhle jsem neodolala- na doporučení... a je snad první, u které jsem se opravdu smála nahlas :) Paráda!
To byla prča, bože! Začátek vypadal depresivně, příběh neskutečný úlet, který vygradoval do št'astného a veselého konce. A moje hodnocení vygradovalo též.
2012 | Něžnost |
2018 | Záhada Henriho Picka |
2009 | Erotický potenciál mé ženy |
2013 | Naše rozchody |
2015 | Hlava v oblakoch |
Erotický potenciál mé ženy mě rozhodně zaujal mnohem více než Něžnost, první Foenkinosova kniha, kterou jsem přečetla. Velmi strohý a přitom precizní styl, kterým se čtenář svižně seznamuje s postavou Hektora, s jeho rodiči, s bratrem Ernestem a s Hektorovým dosavadním životem, svědčí o autorově rozhledu, vzdělání i o zcela originálním smyslu pro humor. Sdružení anonymních sběratelů, Cestovní kancelář pro mytomany, boží, navíc v jednu chvíli se k mystifikacím skvěle přidala i překladatelka Danuše Navrátilová (s.51), bavila jsem se opravdu přenáramně!
Přesně jak uvádí komentář leona333: v dnešní době, kdy knižní sex rozhodně není tabu, naopak, otevřené a místy i brutální sexuální scény knihu velmi dobře prodávají, působí Foenkinosův provokativně nazvaný románek - či spíše novelka - velmi milým a úsměvným dojmem. Když mi můj dospělý syn knihu půjčoval v knihovně, téměř se styděl, což mě přivádí k zajímavému přirovnání z této knihy: Cítil se tak samozřejmý jako limuzína před východem z letištní haly.
Skvělé, velmi vtipné a přitom trefné postřehy, ať jde o manažera pro lidské zdroje (s.38) či dílo T. Manna (s.84), dokonce se zde se objeví i česká stopa, byť v nechutných souvislostech (s.108). Doporučuju, a to tak, že velmi!
P.S. A co teprve Hektorova matka a její polévky! Anebo pingpongová přebornice Laurencie!
"Smrt má své nedostatky, ztěžuje život živým a zdravým, když jim zůstaví pozůstalé. Například matku. Lidé by měli umírat vždy po skupinách, jako by odjížděli na zájezd."