Ester
Markéta Prášková
Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku. Má vůbec naději, aby ve vsi, která je neustále pod dohledem gestapa a kolaborantů, přečkala bez úhony až do konce války a odevzdala pak holčičku zpět své židovské kamarádce? A je možné, aby v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu opravdu věřit, našla svoji životní lásku?... celý text
Nevadí mi, když se spisovatelé vrací k době, kterou známe z jiných děl. A tahle kniha je dobře napsaná, poutavá, smutná. Nebojí se velkých emocí.
(SPOILER)
"Pro vítězství zla stačí, když slušní lidé nebudou dělat nic."
Pro mě neznámá česká autorka a krásný román o hrdinech. Ne těch na bojištích, ale těch kteří den za dnem žili a navzdory všemu se nevzdali. V životě není všechno, tak jak se zdá. Jak, ale za války poznat komu věřit a komu ne. Jak se obhájit, když už zlo prohrává a jak zůstat člověkem. Skvěle zpracované téma, plus ta láska - po dlouhé době za mě popsána, tak že jsem si říkala prosím ať ho nezastřelí.
"Češi přece nemají naději na vítězství. Dokud existují lidé, kteří jsou ochotní za nás bojovat naděje vždy zůstává..."
Moc pěkná kniha o odvaze obyčejných lidí, o protiválečném odboji, o lásce, o osamění. Krásně se četla, autorka má výborný styl.
Na téma války mám přečteno spoustu knih, ale tuto řadím mezi TOP! Velmi se mi příběh líbil, krásně napsaný. Dávám 5*.
Čechofrancouzka Anna se v roce 1990 po 45 letech vrací z emigrace na vesnici, kde prožila jako malá holčička tři válečné roky, a vypraví regionálnímu novináři příběh své rodiny. Její vyprávění se střídá s příběhem dvacetileté Lídy, která se během heydrichiády a po popravě bratra na vesnici schovává u své tety. Sledujeme její dospívání, zapojení do odboje i osudovou lásku, kterou provází řada překážek.
Autorka popsala život na vesnici v období protektorátu (včetně hospodářských kontrol, dodávek potravin pro Němce, kolaborace i ilegální činnosti). Od začátku mi bylo jasné, že sympatický soused Karel Berder (jednou jmenovaný i jako Berger) nemůže být kolaborant.
Moc hezký ale zároveň smutný příběh. Velmi dobře napsané, dějové linie. Určitě doporučuji všem přečíst.95%.
Audiokniha :
Moc smutný, ale zároveň krásný příběh o malé židovské holčičce, jejíž milující rodiče byli odvedeni do koncentračního táboru. Ester zachránila kamarádka maminky. která se jí ujala. Příběh je zároveň příběhem celé vesnice Horky. V té době nebylo lehké nikomu věřit a pravda mohla být ve skutečnosti úplně jiná. Závěr knihy mě překvapil. Knihu určitě doporučuji a určitě si přečtu další knihy autorky. Výborný poslech v podání Dany Černé.
Děkuji Mandlevest, díky jejímu komentáři jsem se do čtení Ester pustila, i když na téma 2. sv. války a holocaustu vyšlo už mnoho knih. Tuhle si ale budu pamatovat. Byl to pro mě ten typ knihy, kdy se celý den těšíte, až večer budete číst dál, a kdy pak čtete dlouho do noci. Čtivě, krásně napsaný příběh, dobře vykreslené postavy, prostě za mě knize není co vytknout. Jdu se hned pustit do další knihy autorky a tuhle vřele doporučuji!
Není to jen příběh židovské dívky, kterou během války ukrývá kamarádka její maminky, je to i příběh vesnice, kde všichni o sobě všechno vědí, někdo je hrdina, ale všichni ho odsuzují za vlastizradu a někdo ze strachu o svou rodinu se zachová jako zbabělec a další člověk se postará, že zbabělost té
osoby krutě potrestá. Smutný poslech pěkně napsané knížky a dobře namluvený.
Silný, emotivní příběh. Bylo mi smutno během čtení. Hlavní hrdinů mi bylo líto, jakými hrůzy si museli projít. Líbilo se mi, že se minulost prolínala a měli jsme tam i pohled Ester (Aničky). Tu linií vyšetřování bych možná vypustila. Je to moje první kniha autorky, určitě si přečtu další.
Moc pěkný příběh, vyprávěný ve třech dějových liniích, prim hraje ta z druhé světové války. Od knihy jsem se prakticky neodtrhla a objevila tak , pro mě, novou českou talentovanou autorku, to je prostě skvělé:-). Příběh není napsán nijak složitě, čte se velmi dobře, přitom dokáže udržet Váš zájem od první do poslední stránky. Moc sympatické hrdinky, zejména příběh Lídy, budete sledovat s napětím a držet palce, aby ty kruté roky přečkala ve vesničce Horka ve zdraví. Má zde své poslání, nebezpečné, ale doba se neptala, zda chcete anebo můžete. Moc se mi líbila i popsana pospolitost obyvatel Horky a moc mě potěšilo, že do knihy autorka zakomponovala vzpomínky své babičky, to je pro mě vždy přidaná hodnota. Pěkný je i doslov a já se určitě podívám po dalších knihách autorky. A posílám velké doporučení, kniha se Vám bude líbit.
Moje třetí kniha od autorky a jsem opět nadšená...Moc pěkně napsaný silný přiběh,tři časové roviny(2.svět.válka,1969,1990),všechny byly napínavé,čtivé..Autorka mě moc baví,,píše moc poutavě,její knihy mají zajímavá témata a hlavně děj.Jsem zvědavá na jaké téma se budeme těšit příště???
Měla jsem rozepsaný úvod recenze o kvalitní knize, kterou ale rychle zapomeneš.
Za dobrou literaturu ji považuji po týdnu stále a druhou část mažu.
Pořád ve mně totiž rezonuje a přemýšlím nad ní.
Zase jeden z románů zasazený do válečného Československa, konkrétně děj začíná po zavraždění zastupujícího říšského protektora. Heydrichiáda je tak rozporuplná, jak už zlomové události někdy bývají. Z vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem, že? A co když tyto slova pronášíš nad hroby popravených lidi, kteří díky tomu atentátu zemřeli? Stovky lidí.
Lída s jejíž perspektivou začínáš a strávíš značnou část knihy na takove filozofické polemizovaní nemá čas. Ta v tom roce 1942 právě je, atentát na “kata ji vzal blízkého a donutil ji uchýlit se k tetě na vesnici.
No a tam si pobudeme zbytek stránek.
Je to hodně civilní, popisující obyčejný život na vsi. V době války, takže hodně pociťuješ drama, strach, nespravedlnost, blbé sousedy, ti, co chtějí pomoc. A tušíš celou dobu hodně špatný konec.
Kniha se jmenuje Ester. Židovka. Ta část knihy ukradne se svým pohledem na události.
Tím, jak mezi řádky popisovala historické pozadí dané doby, bych se jí nebála dát do ruky osmákům nebo deváťákům.
Jako negativum jsem tu chtěla prdnout romantickou linku, ale nechám to být pro dnešek. Takže krásných pět hvězdiček i za hlas Dany Černé.
Vstřebala jsem totiž tuto knížku v audiopodobě a moc si to užila.
Velmi poutavě napsaná kniha, odehrávající se ve více časových rovinách, což je dnes populární. Mně ale přišlo, že tentokrát to nebyla vhodně zvolená forma. Osobně bych tu prostřední, odehrávající se v roce 1969, vypustila. Detektivní prvek mi nepřišel tak zajímavý a dalo by se to vcelku v pohodě včlenit i do polistopadové linie. A když se nad tím tak zamýšlím, zrušila bych i tu druhou časovou linku a psala příběh jako dvě ucelené části. Díky pasážím z roku 1990 vlastně celou dobu víme, jak to s hlavními postavami dopadne - a já bych radši četla s napětím a obavami o ně. Ale já autorkou této knihy nejsem, že.
Devadesát šest procent je za mě až moc, já bych dala tak pětaosmdesát - což je tak jako tak pět hvězd.
2022 | Balada o snech |
2023 | Rozbité světy |
2020 | Prokletá pevnost |
2024 | Ester |
2022 | Kniha stínů |
Skvělá kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Spousta lidí by si měla příběh přečíst, aby si více vážili toho, co máme. Vždy mě děsí ta bezmoc, kterou naši předci museli zažít.