Etiketa stolování - O dobrých mravech a gastronomii

Etiketa stolování - O dobrých mravech a gastronomii
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463806/bmid_stolni-etiketa-QTB-463806.png 5 6 6

Kniha Etiketa stolování Ladislava Špačka je obsáhlou a podrobnou příručkou etikety při stolování. Zaměřuje se na praktická témata, která se týkají každého z nás. Seznamuje čtenáře s chováním u stolu, poskytuje návody, jak správně prostřít stůl a jak rozsadit hosty. Vysvětluje, jak jíme běžná jídla i exotické pokrmy, proč bychom měli držet správně příbor, jak zacházíme s ubrouskem, sklenicemi a dalším náčiním. Spolehlivě nás provede stolováním v restauraci i na banketu, velkou pozornost však věnuje i domácímu stolování, tak důležitému pro to, abychom byli správným vzorem našim dětem. Zajímavě konfrontuje současné pojetí etikety u stolu s pravidly, která před sto lety stanovil legendární Jiří Guth-Jarkovský. Etiketa stolování má velký přesah do gastronomie. Seznamuje nás s velkými osobnostmi francouzské kuchyně a s dějinami stolování, věnuje pozornost vývoji gastronomie i věhlasným kuchyním, které nyní vládnou světu. Jako bonus kniha představuje deset nejvýznamnějších osobností našeho gastronomického světa (Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, David Šašek, Radek Kašpárek, Jan Kracík, Flemming Laugesen, Roman Paulus, Jan Punčochář, Oldřich Sahajdák, Sylvio Spohr, Otakar Žoudlík), které se podělily o recepty na své nejvyhlášenější pokrmy. Grafické a výtvarné řešení povyšuje knihu do sféry dárkových publikací s praktickým obsahem. Je užitečná pro každého, kdo chce stolovat podle společenských pravidel.... celý text

Přidat komentář

alena4339
13.10.2022 4 z 5

Krásná kniha, ideální jako dárek.

LadyCotton
18.05.2022 3 z 5

Je to spíše dárková kniha... Není špatná, ale spousta věcí se v knize opakuje (a to hned několikrát), takové té "omáčky okolo" je tam strašná spousta. Recepty známých šéfkuchařů jsou spíš reklamou na jejich restaurace než k tomu abyste si doma podle nich něco uvařily...
Knihu bych (mimo jiné) vřele doporučila jako povinnou četbu pro učně v oboru kuchař/číšník.