Evropské právo

Evropské právo
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235727/mid_evropske-pravo-SOw-235727.jpg 2 1 1

Páté vydání populární učebnice je nejen systematickým výkladem unijního práva, ale i komentářem ke klíčovým ustanovením tohoto právního odvětví. Přináší výklad pramenů primárního a rovněž i sekundárního unijního práva. Reflektuje ideový kontext a rozvoj základních konceptů, na nichž je evropská integrace a především Evropská unie postavena.... celý text

Set123
08.01.2025 2 z 5

Nebudu vám lhát, ani tuto knihu příliš nemiluji. Naprosto nejde popřít, že je z výběru učebnice evropského práva nejpřitažlivější svým rozsahem. 800 stran beckova formátu, to už je něco. A ano, v některých věcech je opravdu nadstandardně rozsáhlá (vnitřní trh), nelze ale tvrdit, že by každá jedna strana byla využita vhodně. Považuji-li tuto knihu opravdu za učebnici pro magisterský obor právo a právní věda, nemohu si pomoci – kapitoly o cestovním ruchu, civilní obraně, podpoře sportu, zemědělské politice, zdravotní politice… no a tak dál, nezdají se mi úplně vhodnými. Či jinak položeno – je to volovina, vhodná snad na samostatnou monografii pro zájemce, ale absurdně imbecilní v základním studijním textu. V Praze se chlubí největší časovou dotací pro EU. A to je fajn, ať se chlubí. Ale jestli je ten čas vyplýtván takovou směsí naprosto neužitečných blbostí, které prostě v základním studijním oboru nemají co dělat, mohli by s chlubením se přeci jenom ubrat. Předpokládám nicméně, že tomu tak není a tuto učebnici buď vůbec nepoužívají, nebo jen v omezeném rozsahu.

Jinak se o ní nedá říct, že by byla obsahově nekorektní, nebo špatně napsaná (byť se mi zdá tristní formátování textu), jen to obsahové vymezení je takové pochybné. Doporučil bych ji asi tehdy, pokud se vám špatně čte modré Právo Evropské unie a potřebujete látku podat trochu jinak. Tohle je vhodná alternativa, pokud se vám Základy práva EU pro ekonomy zdají až příliš stručné.