Exorcista – Souboj s ďáblem
William P. Blatty
Vykopávky starobylých hrobek v Iráku končí. Muž, jenž se na nich podílel ví, že vedle vzácných památek spatřilo světlo světa také zlo od úsvitu věků ohrožující lidstvo. Už jednou se s ním střetl a málem za to zaplatil životem… Strhující příběh plný napětí, mystiky, děsu a tajemství, často považovaný za nejdramatičtější horor všech dob od vydání Draculy Brama Stokera. Stejného úspěchu jako román mezi čtenáři si dobyl i stejnojmenný film u diváků.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2018 , Wolker&VolfOriginální název:
The Exorcist, 1971
Interpreti: Jiří Klem , Jitka Moučková
Tož… Na tohle dílo jsem se vrhnul, protože to vypadalo velice zajímavě, protože to má kladnou kritiku, ale taky hlavně proto, že Exorcista je svým způsobem klasika. Kdo nezná knihu, tak zcela určitě musel slyšet o kultovní filmové adaptaci.
Kniha je to skutečně dobrá… ovšem možná, že jsem to neměl číst tak brzy po Draculovi. Ale co už… tím nemyslím, že by Dracula ubíjel na kvalitě tohoto díla, to vskutku ne, jenom mi to místy přišlo docela podobné, třebaže se jedná o něco jiného. Podobné to nebylo dějově ani nijak, kvůli čemu by se tohle dalo považovat za jakýsi odvar Draculy.
Ale hlavní věc, která mi do mysli pořád vkrádala Draculu, bylo to, že ta kniha se v jistých částích dá zaplést s vědeckou publikací. V téhle knize bylo tolik odborností, především z lékařského hlediska, že odstranil by se děj, pak ta kniha může nést název: Průvodce veškerými duševními poruchami.
No ale rozhodně nebylo nouze o latinu, či podrobnosti z náboženství. Ale i přesto to je dobrá kniha. Možná, že by neškodilo ubrat trochu odborných termínů, které se občas i opakují... ale co už, já jsem byl vždycky hnidopich.
Sečteno podtrženo, kniha se mi líbí, bylo to příjemné počtení a hodnotím to jako velice zdařilý horor.
Jo a detektiv William Kinderman mi svým chováním občas připomínal Colomba :D
vraždy náboženství smrt zfilmováno věda a víra exorcismus nemocnice, špitály horory posedlost ďábel, satan detektivovéAutorovy další knížky
2009 | Exorcista – Souboj s ďáblem |
2011 | Dimiter – Příběh agenta vyslaného peklem |
Odvažuji se říci, že je tato knížka ta nejlepší, kterou jsem zatím přečetla.