F. L. Věk I. - Alois Jirásek | Databáze knih

F. L. Věk I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59676/f-l-vek-i-59676.jpg 4 470 470

F. L. Věk série

1. díl >

F. L. Věk je největší pětisvazkové dílo a také umělecky hodnotné a vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození. Jirásek dokázal, že jedinec, ale celý lid tvoří dějiny. Líčí život prostého lidu. Všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Události nejsou vymyšlené, autor čerpá z autobiografie dobružského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze. Nemluví abstraktně o té či oné vrstvě, ale ztělesňuje ji na osobách. F. L. Věk je veliké klasické a historické dílo naší literatury.... celý text

Vidlička
včera 5 z 5

Filipův televizní seriál a jeho dialogy jsou prostě geniální. "Šebku, utíká ti smyčec" a "Chovej se mi k němu komilfó" prostě miluju!

Těch se samozřejmě sice v knížce nedočkáme, ale zato se můžeme kochat PŘEKRÁSNOU češtinou: "Profesor Vydra ozbrojiv svou pravici křídou, jal se explikovat." Škoda jen, že moje e-verze od Městské knihovny je doslova narvaná překlepy a chybami, no hanba...

Od Lojzíka jsem zatím četla jen pověsti (ty trochu čtenářsky skřípaly) a kratší texty a povídky (ty se četly moc hezky), a odstrašená jeho bichlopověstí jsem si netroufala dál, ale na Františka prostě muselo jednou dojít. Jsem nadšená, knížka je to krásná. Neříkám, že přelouskám všechno, ale alespoň U nás dám do budoucna určitě.

Takže vy, kteří se rádi opájíte malebností nesoučasné češtiny, určitě se nenechte odradit počtem stran a vydejte se do Dobrušky!

Isew
20.01.2025 4 z 5

Období národního obrození, které se pro nás mladší zdá jako velmi atraktivní, ale žít v té době jako český vlastenec, asi nebylo úplnou procházkou růžovým sadem. Ústrky a nepochopení. Ale i díky těmto národním buditelům máme stále vlastní řeč.

Andrea864
14.01.2025 5 z 5

Krása. Klasika, která neomrzí.

p.stranska
10.01.2025 4 z 5

Audiokniha Čro. Můj první Jirásek a jsem mile překvapená. Myslela jsem, že Jirásek bude těžké čtení, ale je to příjemné, nenáročné, nekomplikované , krásnou češtinou napsané dílo. Určitě si někdy ještě něco od něj přečtu.

šlejfířka
08.01.2025 5 z 5

Všechny díly čtu hrozně ráda a rozhodně se ke knížkám zase vrátím.

m_martina
28.12.2024 5 z 5

Krásné čtení, takové nostalgické z doby dávno minulé. Moc se mi osudy rodiny Věkovy i jejich syna Františka líbily. A hned si přečtu, jak to bude pokračovat dál ;-).

soupik2012
17.12.2024 3.5 z 5

Bylo hezké prostřednictvím této knihy zavzpomínat na legendární seriál, který je velice vydařený a který mne formoval k lásce k divadlu. Jirásek patří k autorům, ke kterým je potřeba dospět. I proto si myslím, že není příliš vhodné, že je součástí povinné četby. Národní obrození, kdyby nebylo těchto skutečných vlastenců, tak ten náš krásný jazyk zaniknul. A to by byla strašná škoda. I když plynně ovládám sedm jazyků, tak audioknihy poslouchám pouze a výhradně v tom českém. Protože žádný jiný jazyk nezní tak malebně a když je překladatel schopným češtinářem, tak je překlad pokaždé krásnější, než dílo originální. A za to vše patří velký dík, lidem jako byl v tomto románu pan Věk. Audiokniha je načtena naprosto fantasticky a není moc jiných narátorů, kteří by to zvládli stejně dobře, nebo snad i lépe. Tuto audioknihu načetla hlasatelka československého rozhlasu paní Jiřina Krupičková.

Kabuky
26.07.2024 5 z 5

Klasika povinné četby.

Budida
13.06.2024 5 z 5

Krásný příběh a ta čeština - nádhera!

majisek
20.05.2024 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Krásný jazyk a silný příběh.

Majto
12.03.2024 3 z 5

Ak mi covid-pandémia dala čosi dobré, isto to bolo sprístupnenie e-kníh Pražskej knižnice. Inak by som sa asi normálne nedostal k titulom od Poláčka, Herrmanna či práve Jiráska. Skúsil som "U nás" a bol som milo prekvapený. Vôbec mi nevadili nekonečné opisy, bo vyvolávali vo fantázii živé obrazy a cítil som vône a počul zvuky. Pri tejto knihe som sa až tak ďaleko nedostal, no zatiaľ mám za sebou len prvú knihu.

Karabach
15.10.2023 5 z 5

Poutavý příběh mladého vlastence napsaný úžasným jazykem. Líbil se mi autorův popis Prahy a studia strávené v klášteře, kde se František věnoval hudbě a četl knihy a pomáhal starému oživlému knihovníku. Potom se trochu osamostnatil a zamiloval. Rozumím jeho vnitřnímu boji, když si nakonec před divadlem a Prahou, vybral život na venkově a vyhověl svým rodičům. V té době neposlouchat rodiče musel být velký hřích.
Zvažují přečíst další díly tohoto rozsáhlého díla.

Monika1717
28.09.2023 5 z 5

Nádherná kniha o době, kdy si lidé vážili svých rodičů a toužili po vzdělání a umění.

martinaandulka
28.07.2023 5 z 5

Po letech jsem se vrátila k této knize,kterou mi babička darovala celou pětidílnou sérii,když viděla jak miluji tento seriál,to bylo v 90 letech kdy se začal seriál znovu uvádět v televizy.Seriál a knihy jsou pro mě skvost naší české řečí,pokory,lásky,ale též zla,prospěchářství a naděje.Pan Jirásek podle vlastence Heka z Dobrušky vytvořil román na pozadí naší historie 18 století.Ke knize se často vracím a vždy jsi z knih vemu něco nového a věkem to vidím jinéma očima.

Tatopulos
31.01.2023 4 z 5

Nedejte na předsudky o Jiráskovi. Je to krásná kniha+ ilustrace Adolfa Kašpara !

douchova11
12.01.2023 4 z 5

Opravdu sem si čtení prvního dílu užila a určitě přidám i další (teda jestli budu stíhat plnit letošní čtenářskou výzvu ).

lenyleny
27.12.2022 4 z 5

Několikrát jsem viděla seriál vysílaný televizí, skoro nikdy jsem si ho nenechala ujít , až nyní mi nějak proklouzl. A tak jsem se rozhodla si román přečíst. A nelituji. Skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé. Z knihy mám krásný pocit. D o p p o r u č u j i.

topi80
23.12.2022 5 z 5

Na Youtube se objevilo jako audiokniha dílo, podle kterého vznikl můj nejoblíbenější seriál (ten odpovídá právě prvnímu dílu Jiráskova románu). A tak jsem neváhal. Je tedy pravda, že při poslechu mi před očima běžely záběry z onoho černobílého skvostu, neboť ten je takřka dokonalým detailním přepisem knihy. I když rozdíly tady jsou. Třeba zamilovanost Františka do Paoly, stejně jako z toho plynoucí "rivalita" s Thámem, které jsou ústředním motivem několika kapitol, jsou v seriálu značně zjemněny, stejně jako Františkova mladická nesmělost. Bavilo mě sledovat jak tyto mírné rozdíly, tak i ty doslovné a do detailu do filmové řeči převedené scény. Snad mě to přiměje, abych se pustil do pokračování, které už zfilmováno nebylo.

kacenka0239
23.09.2022 5 z 5

Vždycky jsem si myslela, že Jirásek je nuda. Aha, není.
F. L. Věk se skvěle čte a rozhodně je to dobrá volba do seznamu knížek k maturitě z češtiny.

mistrikova
12.07.2022 5 z 5

Dost často jsem slýchávala, že přečíst F.L.Věka je výzva. Už jen kvůli tomu, že jde o rozsáhlé dílo z doby národního obrození, psané A.Jiráskem, jehož styl psaní bývá náročný ke čtení. A ani bych neřekla. Jen musí čtenář ke čtení mentálně dorůst. Moc mě bavil příběh i popis života lidí a doby národního obrození. A v duchu jsem porovnávala děj knihy a seriálu.