Falešní hráči
Zdena Frýbová
Kniha vypráví o manželských problémech, a o tom, jak to dopadá, když se muž nezávazně zaplete s manželkou jiného muže. Nejen nevěra však hraje v tomto příběhu velkou roli. Jsou to lži, intriky, žárlivost, sobectví a dokonce i vražda...
![konicekbily konicekbily](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79566/m_79566-sv6.jpg?v=1518702644)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Humorná kniha s hodně velkou nadsázkou, s podrobně analyzovanými postavami a hlubokými myšlenkami autorky na téma mezilidských vztazích v soužití v párech. Tři různé páry jsou vystaveny poměrně složité životní situaci a každý z nich volí trochu jiná řešení. Různé varianty, různá řešení - různé závěry!
![Avinea Avinea](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
K této knize jsem si nejdřív hledala cestu. Zpočátku mě nudila, přeskakovala jsem pasáže, už jsem myslela, že knihu nedočtenou odložím, když mě chytila a během krátké doby jsem ji dočetla. Bavily mě hlášky osudu, který glosoval jednání jednotlivých postav; taky perfektně vylíčené psychologické portréty hlavních aktérů. Velmi uvěřitelný příběh, protože je ze skutečného života.
![fruitbueno fruitbueno](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23207/m_fruitbueno-Vxb.jpg?v=1690350857)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh, který se mohl klidně odehrát vedle u sousedů. Odpozorovaný z reality, vtipně, věcně, střízlivě podaný, přesto mrazivý tím, že se opravdu něco podobného děje. Jak zpívá Tomáš Klus: Zločiny z vášně, znáš mě, nenech se otrávit!
![pedroK pedroK](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/174608/m_pedrok-42H.jpg?v=1540992609)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak to byla pecka! Tři páry, šest hráčů a každý z nich originál na slovo vzatý. A Alenka, která všechny spojovala, perla největší, byla za osmnáct! Jožín, skřet, byl bez dvou za dvacet! Závěr jsem tedy nečekala a nedivím se, že spoluvypravěč Osud byl na infarkt zrovna tak. Brilantně vyprávěný propletenec lidských slabostí. Zasmála jsem se u některých komentářů, ale v pravdě to byl příběh mrazivý, protože byl skutečný..
![Eicherik Eicherik](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34810/34810.jpg?v=1381127976)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Psychologický román plný humoru, v kterém dojde k pomyslné srážce několika rodin s katastrofálními následky. Jelikož autorka na knize spolupracovala se specialistou na vztahy s MUDr. Miroslavem Plzákem je celý román až odborný. Velmi se mi líbilo, že některé situace jsou nahlíženy z různých úhlů a pohledů a že jednou z postav v knize hovořících byl i samotný osud.
Citace: "Co teď? Co teď?" drmolil Jožín.
"Co teď?" opáčila lehce Anna Dvořáková. "Jsi chlap, tak jednej."
A chlap Jožín, roztřesený hrůzou, se rozhodl, že bude jednat.
"Tady nezbývá než nasadit doktora Konvalinku s plnou vahou jeho autority," přichytil se své oblíbené berličky, takže promluvil téměř důstojně.
Můj ty bože, povzdechla si Anna Dvořáková, to jí snad má dát pár přes hubu doktor Konvalinka?
![Nofar197 Nofar197](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/253774/m_nofar197-pq2.jpg?v=1668670758)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Alena a Josef Dvořákovi - ti dva se tedy hledali. Bylo jen otázkou času, kdy jeden druhého zamorduje a upřímně řečeno se divím, že na lavici obžalovaných neseděla Alena. Jinak vyborna kniha.
![Naias Naias](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57422/m_naias.jpg?v=1736772190)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z Frýbovej najlepších kníh, psychologický román s výborne vykreslenými charaktermi a presvedčivo opisujúci manželské i mimomanželské peripetie, ktoré napokon vedú k vražde. Nejde o detektívku - tie Frýbová kritizuje ako psychologicky nevierohodné - vraha pozná čitateľ od začiatku, pátranie po ňom nehrá prvé husle, autorka sa sústredí na opis toho, ako táto tragédia pôsobí na vraha, jeho rodinu, na tých, ktorých sa priamo i nepriamo dotýka, aké to má pre nich následky, aký postoj zaujímajú, či berú na seba časť viny s tým, že bez ich prispenia by sa to nestalo, alebo ju alibisticky odmietajú, či myslia na druhých alebo predovšetkým na seba... Ale aj to je len časť knihy, k vražde dôjde, až keď autorka čitateľovi dôkladne predstaví vnútorný svet postáv, aby ich dôverne spoznal a mohol si vychutnať ich postupný a uveriteľný vývoj. A to všetko je popísané pútavou a vtipnou formou. Keby ma mali deložovať na pustý ostrov, zaručene by som si nezabudla pribaliť Falošných hráčov.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knihu jsem tak tak dočetla,dala jsem si dokonce 2-3 týdnu pauzu. Příběh mi přišel zdlouhavý a nedokázala jsem se pořádně začíst.
![Pavelpi Pavelpi](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5286/pavelpi-E8y.jpg?v=1540849932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Docela dobré čtení z dávno minulé doby. Napínavé a vtipné čtení o manželských párech. Je také poznat, že autorka spolupracovala s MUDr. Plzákem, jeho rukopis je také znát.
![hannina hannina](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ze života lidí.... vtipně, s nadsázkou a detailně propracovanou psychologií zúčastněných. Za přispění p. Plzáka. Děj zasazen do doby dávné, lidi jsou však pořád stejní.....
![i.stefany i.stefany](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/185005/m_i-stefany-aF3.png?v=1540839192)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Paní Frýbová je zkušenou vypravěčkou lidských osudů, umí výborně proniknout do niterných hlubin všech postav. V tomto květnatém retro příběhu stvořila tři povedené manželské páry, jejichž cesty se protnou a to je teprve jízda. S humorem a nadsázkou popsaný příběh, kam až může zajít faleš a pokrytectví v partnerských vztazích.
![Buchwurm Buchwurm](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Popis faktorov, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia na súdoch bol veľmi výstižný a napriek tomu, že bol podaný s humornou nadsázkou, bohužiaľ skutočne odzrkadluje realitu.
![rodak rodak](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/5138/m_rodak-65dce18dd559f.jpg?v=1708974477)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět nezklamala p Frýbová.Vtip,nadhled, vyprávění které prožíváte.Pan Ing Dvořák to byl kus vola.
![jana14 jana14](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejlepších knih paní Frýbové. Napínavá, vtipná, svižná. A přitom autorka udivuje hlubokou znalostí lidské psychiky. Spolupráce s MUDr. Plzákem a manželskými poradnami měla něco do sebe. V jejích knihách jsem si často doplňovala to, co mi maminka o realitě partnerských vztahů nikdy neřekla.
![Radka1911 Radka1911](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94043/m_radka1911-653ab2e2c0bc6.jpg?v=1698345699)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem poprvé četla v mých nějakých "nácti" a už tenkrát se mi moc líbila. Po nějakých třiceti(?) letech si z ní odnáším zase něco úplně jiného, ale autorce se rozhodně nedá upřít až neskutečná znalost lidské psychiky. Kniha byla napsaná ve spolupráci s vyhlášeným psychiatrem MUDr. Miroslavem Plzákem, a jedná se o opravdu dokonalou sondu do lidské duše. Zdena Frýbová patří mezi mé oblíbené spisovatelky, a Falešní hráči mezi její nejlepší knihy.
nevěra vraždy humor partnerské vztahy soudní procesy psychologické romány manželská krizeAutorovy další knížky
1987 | ![]() |
1993 | ![]() |
1988 | ![]() |
1991 | ![]() |
2002 | ![]() |
Skvělá kniha! Zajímavě i humorně vykreslené postavy. Komentáře OSUDU byly opravdu výstižné.