Továrna zkázy
Dan Černý
První díl komiksové série Fanouš. Kdo je Fanouš? Je mu 11 let, je cynický, je chytrý, arogantní, nesmlouvavý... a hypergeniální. Likviduje paranormální sajrajt se stoprocentní úspěšností. Neunikne mu žádný duch, zombík ani ufon. Dan Černý přichází s čistou, černobílou formou, sám Fanoušovy příběhy píše a virtuózně kreslí, spojuje vysoké s nízkým s cílem bavit tak, jak o to komiks ve své původní podobě usiloval. Tomáš Prokůpek v předmluvě nešetří nadšením: "...jsem přesvědčený, že čeští čtenáři i mladší tvůrci jeho příběhy potřebují i proto, aby si uvědomili, že také u nás se může zrodit a fungovat fenomén typu Astérixe nebo Usagiho Yojimba. Proto věřím, že nás, Fanoušových fanoušků, bude stále přibývat..."... celý text
Jedna věc je jistá - nikdy bych nechtěl panu Černému padnout na mysl coby inspirace pro monstrum. Ne že bych na to neměl, pupek, plešku i brejle mám, takže bych náhodou byl moc pěkné monstrum. Jenže to bych dřív nebo později narazil na exorcistu Fanouše. A skončil bych jako mrtvola. Asi pěkná, ale pořád mrtvola.
Co bych naopak chtěl moc, jsou samostatná vydání dobrodružných příhod největšího paranormálního zabijáka na světě. Co na světě, v celém vesmíru a všech jeho paralelních podobách. Fanouš je prostě klasa chlap, jenž mi uhranul už v roce 2001 na stránkách Sorrelu. O jedenáct let později a je tu první album. Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale pořád lepší jedna než žádná.
Humor Dana Černého se pohybuje v rovině šílené parodie, kdy si utahuje prakticky ze všeho, co mu přijde na mysl. A buď jej kvůli tomu zbožňujete, nebo si z něj uděláte třídního nepřítele. Hravá kresba a drsná komika dávají šanci spíše tomu prvnímu, tedy jestli máte alespoň špetku smyslu pro ráznou českou facku.
Nemám ráda zombíky. Ale tohle mě pobavilo.
Čeho mohla být Klytora ušetřena kdyby už nazačátku poslechla "Ne"?! No jo ženská prostě..
české komiksyAutorovy další knížky
2003 | Dětem vstup zakázán |
2015 | Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát |
2014 | Jelita - Ze života lůzrů |
2013 | Kejda |
2010 | Pohádky Českého středohoří |
Geniální to asi není, ale kdo potřebuje geniální komiks, když můžeme mít super zábavný a nahláškovaný zombie masakr? Je to sranda a je to famózně nakreslené. Dan Černý má skvělý styl a je neuvěřitelně vykreslený.