Fantastické finance
Petr Janský
Kniha Fantastické finance popisuje současnost a budoucnost českých veřejných financí pro širší veřejnost. Také si přejete nízké daně, aby vám po jejich zaplacení zbylo dost peněz na bydlení, jídlo ale i veselení a víno? Vysoké výdaje, abychom měli vysokou kvalitu zdravotnictví, školství a dalších veřejných služeb, kterými nám stát pomáhá s naplňováním našich potřeb a tužeb? A nezadluženou budoucnost, aby naše děti nemusely skrz své daně jen splácet naše dluhy? Ekonom Petr Janský vysvětluje, proč nemůžeme dosáhnout těchto tří cílů v plné míře najednou, ale že se jim můžeme přiblížit, což ukazuje na konkrétních příkladech. Stejně jako v komentářích pro Hospodářské noviny a Seznam Zprávy, tak i v knize se věnuje tématům, jako jsou nižší zdanění práce a vyšší zdanění neřestí, konsolidační balíček a důchodová reforma, ekonomický růst a vyšší mzdy.... celý text
Malá knížka o velkých financí. Moc se mi nelíbil úvod, kdy autor dokola píše to samé a omílá slovo "fantastické" a podtitul knihy až do omrzení.
Dokázal bych si představit i více vyčíslení jednotlivých návrhů. Příklad: zdaňme tiché víno, kolik by to přineslo do rozpočtu?
Jinak s většinou ideí v knize se dá samozřejmě souhlasit a je otázka, kdy budeme mít moderně nastavený daňový systém v Česku, pokud vůbec.
Taky mi v knize scházelo nějaké podrobnější porovnání s okolními státy. Kdo by nám měl být vlastně vzorem, kdo to dnes dělá nejlépe a jak konkrétně.