Fanúšička
Rainbow Rowell
Cath je fanúšička seriálového hrdinu Simona Snowa. Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod. Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru. Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce. Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám. Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2015 , Yoli (SK)Originální název:
Fangirl, 2013
Půjčeno od kamarádky jako taková lehčí knížka. Bylo to fakt super :D opravdu jsem nečekala, že se mi tahle knížka bude líbit a bude mě bavit. Obvykle takovéhle knížky nečtu, ale jsem fakt ráda, že jsem si tuhle vybrala.
Lehké, zábavné čtení. Chvílemi jsem se i trochu ztotožňovala s hlavní postavou Cath. Úseky z knih a povídek o Simonu Snowovi mě už tolik nebavily, ale nebylo to nic, co by se nedalo zkousnout. Docela mě ale zklamal konec, připadal mi takový hodně uspěchaný.
Ze začátku mě kniha velmi bavila, ale konec knížky mě velmi zklamal. Jakoby se poslední 3/4 knížky přestala vyvíjet a celý příběh zmrzl na jednom bodě.
Od Rainbow Rowell jsem se snažila přečíst Eleanor& Park, ale vůbec mě to nebavilo....naopak Fangirl byla jednou z těch lepších knih, které jsem kdy četla :-D můžu doporučit :-D
Rozsah knížky mi nevadil, měla jsem jí přečtenou docela rychle, ale stejně. Mě bohužel tato knížka neuchvátila. Ze začátku jsem si říkala, že to bude zajímavé, ztotožňovat se s hrdinkou v určitých pasážích (pocity, názory,...) ale po několika stránkách mi začala Cath lézt na nervy především tím, jak byla protivná a štvalo mě, že se její postava vůbec nevyvíjí.
Doplňující fan povídku, která provázela celou knihu, jsem četla asi jen do půlky knihy, poté jsem to vzdala a tyto pasáže přeskakovala (částečně pro podobnost s Harry Potterem - nedokázala jsem to nějak zkousnout, částečně proto, že jiný dojem bych z toho asi měla, kdyby to byl jeden příběh a ne útržky jednou od Cath, podruhé od autorky).
Každopádně na druhou stranu se mi líbilo, že kniha byla na takové oddechové čtení, ale i přesto autorka zvládla i o trochu těžší pasáže, např. rodinné problémy apod. Hádám, že tato kniha bude dobrou volbou pro spoustu čtenářek, ale mě bohužel tolik nenadchla. :)
Sama nevím, čím to je, že mě tahle autorka tak baví. Taky už nejsem zrovna ve věku, kdy jsou dívčí romány můj denní chleba, ale u jejích knih to nejde jinak.
Fangirl byla opět (jako Eleanor a Park) čtivá, vtipná a svým způsobem kouzelná. Samozřejmě trochu veselejší a méně dramatická. Možná jen místy trochu protahované části. Líbí se mi, že postavy nejsou vždycky super perfektní, ale mají své chyby. Upřímně jsem Cath v mnoha věcech chápala a uměla se vžít do jejích pocitů ohledně začleňování a nejistoty z jiných lidí. A Levi byl super kluk, ten asi kompenzoval chyby hlavní hrdinky, aby nebyli oba takoví ztroskotanci :D
Rozhodně neuděláte chybu, když se začtete, stojí to za to!
Super knížka. Asi to zní šíleně, ale tohle je přesně ten typ knížky, po které šáhnout, když si chcete dát oddych od fantasy knížek. I přes to, že má kolem 450 stran, je prostě na odpočinek jako dělaná. A nebo pro lidi, kteří s knížkami začínají. Za mě palec nahoru. :)
Skutečně dobrá kniha, příjemně čtivá :). Jednu hvězdu strhávám za začátek, který na mě z neznámého důvodu působil dost zvláštně, ale to je asi jen můj subjektivní pocit. Jinak krátké vsuvky z jiného příběhu o Simonovi a Bazovi pro mě byly příjemným zpestřením :).
Možné spoilery
Příběh se mi líbil. Byl propracovaný a oddechový. Cath byla uzavřená a tak trošku nespolečenská, měla problém se seznamovat s novými lidmi. Proto pro ni byl šok, když nastoupila na vysokou školu a zároveˇse ubytovat na pokoji na koleji.
Automaticky předpokládala, že s ní na pokoji bude její sestra - dvojče Wren - ovšem ta si našla jinou spolubydlící.
Když obě dívky jejich táta doveze na kolej, nese to Cath velmi těžce.
Seznamuje se se svou spolubydlící Reagan a má obavy, jak spolu budou vycházet.
Za to Wren je velmi společenská, má ráda společnost, kulturu a velmi ráda se baví. Sestry se od sebe odcizují a Cath to trápí.
Příběh je hlavně o hledání sám sebe, osamostatnění se, stanovení si vlastních cílů. Velmi se mi příběh líbil a částečně jsem se s Cath srovnávala . docela mi připomínala mě samotnou.
Fangirl. Kniha, kterou jsem přečetla během jediného dne. Kniha, která mě od svého děje nepustila do doby, dokud jsem ji nedočetla. Hlavní hrdinku jsem si zamilovala a teď nejspíš nebudu číst knihy od nikoho jiného, než od Rainbow Rowell. Krásný příběh. :)
Tato kniha se mi moc nelíbila.. Pasáže o Simonovi a Bazovi se příliš podobaly Harrymu Potterovi. Jinak hlavní hrdinka mi chvílemi lezla na nervy. Znova už bych si ji asi nepřečetla.
Moje první kniha od Rainbow Rowell... Nevěděla jsem, co mám od příběhu očekávat, ale po počtení... Páni! Příběh je oddechový, pasáže se Simonem a Bazem mi přišli jako dobré zpestření .. Určitě se ke knize zase někdy vrátím :)
Celkem dobrá, až na ty části se Simonem. Nějaké věci se mi tam zdáli trošku nedořešené, ale jinak byla skvělá.
Na Fangirl jsem slyšela všudepřítomnou chválu, takže jsem se pochopitelně těšila, až si to přečtu. Pro mě bohužel velké zklamání. Pasáže o Simonovi jsem se snažila ze začátku číst, pak jsem to vzdala. Žádná z postav mi nebyla nějak zvlášť sympatická, spíš byly otravné. Konec zbytečně urychlený. Jedna z mála věc co se mi líbila, tak byly kulturní odkazy na knihy, filmy, seriály a hudbu. I když jsem se ztotožňovala s fangirlingem, tak to nemohlo vylepšit názor na tuto knihu.
láska americká literatura internet dvojčata introvert vysoká škola pro dospívající mládež (young adult) psaní na počítači úzkostné poruchy
2014 | Eleanor & Park |
2015 | Fangirl |
2016 | Nedej se |
2020 | Nezdárný syn |
2017 | Lásk@ na prvý klik |
Hodně mě baví knížky ze "školního" prostředí, mnohdy jsou to braky o ničem, ale Fangirl na mě zapůsobila. Příběh byl čtivý, zapojení fanfikcí bylo zajímavým osvěžením. I když, upřímně, ze začátku mě části týkající se Simona nebavily, ale byly poměrně krátké a postupem času jsem si je oblíbila. Příběh mě zaujal i tím, že se zde střídaly oddechové části se závažnějšími. Hodnotím pozitivně, milá, oddechová knížka, která mě moc bavila a rychle se četla.