Faraon

Faraon
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11704/mid_faraon-7N9-11704.jpg 4 213 213

Historický román polského klasika plasticky zobrazuje starověký Egypt za panování mladého faraóna Ramsese XIII. Krátká doba faraonovy vlády je poznamenána úsilím o zlepšení životních podmínek v zemi a zápasem s vlivem všemocných kněží. Kněží, ovládající nejen veškeré bohatství Egypta, ale i politickou moc, zneužívali svého postavení ke zradě zájmů státu i národa. Faraon v boji s touto organizovanou silou podléhá, ale jeho myšlenky pozvolna vítězí a nakonec jsou uváděny do života Ramsesovým největším odpůrcem, veleknězem Herhorem. Autorovo barvité a zasvěcené líčení se opírá o studium vědeckých pramenů.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Academia

Faraon, 1895

šlejfířka
včera 5 z 5

Ano je to stará knížka,ale bylo to jedno z mých prvních setkání z historií Egypta.
Početla jsem si a nedám na ní dopustit.

flare
05.07.2022 4 z 5

Zajimave cteni..nekdy to tedy byla drina a kniha dala zabrat,ale stalo to za to..intriky patri k lidskemu zivotu jako sul a chleba..;-)

Lastodont
14.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zatímco Henryk Sienkiewicz psal historické romány pro povzbuzení Poláků ("ku pokrzepieniu serc"), tak Prus v knize Farao zvolil realistický přístup - ideály nestačí, s intrikami církve nevyhraje ani faraon.

Marcello_zbb
10.04.2022 5 z 5

Ku knihe som prišiel náhodou, oslovil ma nápis FARAO. Otvoril som knihu, začítal sa a povedal som si: "Idem do nej!"... Neľutujem, preniesť sa o stovky rokov naspäť v čase má svoje čaro. Na knihe mi je veľmi sympatické to, že sa bude dať čítať aj o X - rokov v budúcnosti...

Rozmarýna Rozm
15.12.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, i když Ramses XIII. je fiktivní postava. Výborně se to četlo, příběh je krásný o mladém faraonovi, který brzy pochopil, že kněží škodí Egyptu. Že Egypťané měli mnoho vědomostí jsem věděla, ale že je měli kněží a tajili je přede všemi, kdo nebyli kněží jsem netušila. Dokonce i egyptským kněžím, šlo jen o moc (stejně jako katolickým) a využívali např. zatmění slunce k tmářství, i když věděli, že jde o pravidelný úkaz. Prostě náboženství vždy jen ohlupuje lidi. Na to, že kniha byla napsána v roce 1895, tak není příliš popisná a je velmi čtivá. Vůbec mi nepřišla tak stará. Dokonce je napsaná tak, jako by ji psal moderní autor.

pohoda58
24.11.2021 5 z 5

Moc hezký historický příběh ze starého Egypta.

J0hn
13.11.2021 5 z 5

Posloucháno jako rozhlasová hra. Chvíli mi trvalo než jsem si zvykl na trochu naivní divadelní styl a na podivné zpěvy co oddělovaly jednotlivé kapitoly, ale postupně mě příběh i styl vyprávění pohltil a ke konci jsem se ani nemohl odtrhnout. Co dále musím vyzdvihnout je herecké obsazení. Hlavní role v podání Jiřího Langmajera, Filipa Blažka, Viktora Preisse, Vladimíra Javorského a Ilji Racka jsou prostě skvělé a pomyslnou třešničkou na dortu je herecké obsazení vedlejších rolí. I postavy které se v ději jen mihnou a prohodí sotva 20 vět jsou obsazeny takovými velikány jako František Němec, Ladislav Frej, Miroslav Etzler, Petr Kostka, Jan Šťastný, Ladislav Mrkvička, David Švehlík, Bořivoj Navrátil, Pavel Trávníček a další a další. Celkem se ve hře vyskytne více než 50 postav a každá je obsazena známou hereckou osobností. Zkrátka osmihodinová lahoda pro uši.

Metroušek
06.11.2021 3 z 5

Velké zklamání. Romantický, plytký, naprosto zastaralý a nevěrohodný román, kde by prostředí starého Egypta šlo lehko nahradit téměř jakýmkoli jiným prostředím. Škoda.

kate9326
27.05.2021 5 z 5

Koho neodradí, že je to pořádně tlustá bichle...a zajímá se o dějiny Egypta tak
je to určitě kniha pro něj/ni
btw skoro nejde poznat, že se jedná o fikci...nudné to ale není.
Postavy jsou popsané dobře, i realie doby a zvyklosti včetně náboženství.

bekule
19.11.2020 3 z 5

2,5
Velká škoda že je to celé fikce, nevyskytuje se zde jediná doložená postava nebo historická událost. Takto jde jen o rozvleklé nudné čtení o naivním mladíkovi který si vysnil že se stane faraonem.

Atanone
17.11.2020 5 z 5

Jedna z vůbec prvních knih o Egyptě, které jsem četla. V mojí knihovně má čestné místo. Klasika, kterou doporučuji

Artep071
10.08.2020 4 z 5

Příběh Ramsese ačkoliv fikce je velice hezky podán , B.Prus mě vtáhl do děje a to tak , že jsem sním procházela všemi těmi uličky a viděla jsem všechny ty krámky, lidi a barvy. Moc fajn 4*

666Jitka
01.03.2020 4 z 5

Poslouchala jsem jako audio divadelní hru a musím říci, že to bylo příjemných 8 hodin, které nám zpestřily dlouhou cestu na dovolenou ...

kristyna3877
26.01.2020 5 z 5

Excelentní historický román. Velmi dobře vtahuje do politické a náboženské reality, nevyužívá laciných scén a kvalitně rozvrstvuje látku přes všechny 3 díly.

jarmuk
28.06.2019 4 z 5

Čtivě napsaný a zajímavý příběh. Klidně by se dal zařadit mezi fantasy literaturu a spoustu knih v tomhle ranku předčí.

Damato
05.12.2018 4 z 5

Tak tady se ve mně tloukly dvě strany , kdy mě chvílemi kniha uchvátila - popisy , jak Ramzes vyrůstal , jak zvládal přípravu na dobu, až sám ponese pomyslné otěže vlády, jak je ale všechno relativní a ne vždy bylo všechno jen a jen na jeho rozhodování. Moc se mi líbilo i popisování života nejen nahoře, ale i ve středních vrstvách a vůbec nelehký život v rodinách těch chudých a nejchudších. .
Pak mě ale hodně rušilo vleklé popisování ulic, jak co kde vypadalo, jak a kde byly chrámy, které de facto neexistují- a nějak se mi to , vzhledem k jinak dynamickému ději, špatně četlo.
Ale Egypt je pro mě srdcovka, takže 4**** a celkový pocit z četby je vlastně uspokojivý, nerada jsem dočítala poslední stránku.

boxas
09.09.2018 5 z 5

Slyšela jsem jako audioknihu, a v této formě doporučuji, protože jsem byla ušetřena dlouhých nezáživných pasáží, typických pro realismus.

aginecka
03.08.2018 3 z 5

Pro starověký Egypt mám slabost, ale na rozdíl od literatury faktu mě beletrie zatím, nevím proč, vždycky zklamala. Kromě zmiňovaných citátů mi v knížce chyběla atmosféra. Pro mě je Faraon univerzální příběh o naivním klukovi, co si myslí, že se svět točí kolem něj, a mezitím ho převálcuje každý, co jen trochu používá mozek.

Igor1311
11.07.2018 4 z 5

príjemný príbeh o mladom Ramzesovi XIII., ktorý bojuje s čoraz vplyvnejšími kňazmi, ktorí v podstate ovládajú celú ríšu. jeho najväčším usilím je zreformovať vtedajšiu spoločnosť... najväčšie plus knihy sú autentické citáty, najmä modlizby z egyptskej knihy mrtvych

Cleonka
21.03.2018 1 z 5

Možná to bylo tím, že jsem knihu četla v příliš nízkém věku a vlastně z donucení (na základní škole, kvůli referátu), ale byla pro mě neskutečně nezáživná, vleklá a složitá. Byla to jedna z velmi málo knih, které jsem měla opravdu problém přečíst a asi jediná kniha, kde jsem dokonce přeskakovala..