Farba citov
Kathryn Stockett
Dvadsaťdvaročná slečna Štíhla sa práve vrátila domov po absolvovaní univerzity Ole Miss. Vysokú školu síce skončila, ale v štáte Mississippi sa píše rok 1962 a jej matka nebude šťastná, kým jej dcéra nebude mať na prste zásnubný prsteň. Štíhla zvyčajne nachádzala útechu u svojej obľúbenej slúžky Constantine, ktorá ju vychovala, ale Constantine zmizla a Štíhlej nikto nechce prezradiť kam. Aibileen je čierna slúžka, múdra a hrdá žena a práve vychováva sedemnáste biele dieťa. Keď pre nedbanlivosť nadriadeného zahynul jej syn, niečo sa v nej pohlo. Je oddaná malému dievčatku, o ktoré sa stará, hoci vie, že to obom môže zlomiť srdce. Minny je zas Aibileenina najlepšia priateľka a možno najodvážnejšia žena v celom Mississippi. Vie výborne variť, ale nedokáže udržať jazyk za zubami, preto príde o ďalšiu prácu. Napokon si nájde prácu v rodine, ktorá je v meste nová a nepozná jej povesť. Jej nová pani má však vlastné tajomstvá. Tieto ženy sa veľmi líšia, ale aj tak sa spoja pri spoločnom tajnom projekte, ktorý ich všetky vystaví veľkému riziku, pretože ich dusia pravidlá vládnuce v ich meste. A tieto pravidlá raz treba zmeniť.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2010 , Ikar (SK)Originální název:
The Help, 2009
Must do. No comment. Přesto.. kdyby vás žádná akvitita na světě nebavila, tahle knížka bude.
Opravdu úžasná kniha. Máme šanci nahlédnout do maloměstské domácnosti jižanských dam šedesátých let minulého století, jejich rodin, služebnictva, zvyků, vzorů na stříbře, na kterých lpějí i ty, které již mají příborník zašlý a popraskaný. Osud černých hospodyň je podobný domácím skřítkům z Harryho Pottera nebo služebnictvu z románů Dickense, či prostě každému utlačovanému. Jen to vidět ČERNÉ na BÍLÉM a připomenuté v době tak nedávno minulé vyvolává tísnivé pocity. Naštěstí s každým rokem můžeme zaznamenat maličký krůček k prolnutí dlouhá léta, ba staletí zakonzervovaných černobílých rozdílů. Mohu jen ještě prozradit, že konec je dobrý a PŘEDEVŠÍM DOPORUČIT K PŘEČTENÍ.
Rasismus vždy byl a bude, ale v takové míře, jako je popsáno v knize, je opravdu šílené. Je smutné, jaký odpor chovali američtí běloši k černochům a zároveň si od nich nechávali vychovávat své děti... Jaký paradox... Zajímala je společnost a jejich různé dýchánky, přitom ani neznali potřeby svých dětí, co mají rádi či co je trápí... Někdy jsem se smála, jindy mi bylo spíše do pláče. Rozhodně stojí za to, si knihu přečíst.
Velmi zajímavá a hlavně čtivá kniha. Má přes 400str. a od str.127 jsem jí přečetla skoro na jeden zátah během víkendu. Zajímavý i když fiktivní příběh o Americe 60.let v době rasové segregace a smrti JFK, kdy postupně přicházely změny. Docela doplňuje pohled knihy Když jsem umírala, i když bych je teď četla raději obráceně po sobě.
USA – země svobody? Je neskutečné, jaké rozdílné postoje se zaujímaly ještě před nedávnou dobou k lidem jen kvůli barvě kůže a jaké maličkosti se černochům odpíraly (autobus, záchod, knihovna, stolování v kuchyni). Kolik problémů mohl mít člověk, který stál na straně černošských hospodyň (A nejen kvůli xenofobii! Jaké bylo postavení ženy? Odlišná mzda, potřeba najít vhodného manžela a podporovat jeho kariéru. Ale co když nechce mlčet?)? Možná více lidí bylo proti násilí páchaném ve jménu rasové čistoty, ale stačila jedna Hilly … a stádo šlo poslušně s ní, aby se nedostalo do problémů. Vážně se lidé mění, nebo jsme stále stejní? Tato kniha se četla svižně, líbilo se mi vyprávění z pohledu několika různých postav. Člověk má po přečtení mnoho námětů k přemýšlení.
Úžasná kniha, která nutí člověka k zamyšlení. Rozhodně doporučuji přečíst, stojí za to. Určitě se k této knize ještě někdy vrátím.
Nádherný zásah do historických událostí, které jsou zmapovány ve více literárních dílech. Tento vhled je však originální tím, že je v něm promítnuta problematika žen, ženství a mateřství. Právě proto možná dílo tak působí...
Zajímavé téma knihy, nikdy by mě nenapadlo, že něco takového se doopravdy dělo a černoch si nemohl ani sednout na záchod kde chtěl. Moc poučné ohlédnutí se za minulostí! Kniha kterou by si měl každý přečíst :)
Knizku jsem si opravdu uzila. Tema, ktere by svadelo k tomu byt jednim velkym klise, bylo popsano poutave, z pohledu nekolika osob, nelehke tema je odlehceno mnohdy vtipnym tonem. Je videt ze autorka castecne cerpa ze sveho zivota, i kdyz 60 leta primo nezazila, v Missisipi zila a i v jeji dobe byly jeste urcite dozvuky drivejsi doby patrne. Vetsinou si oblibim v knize urcitou postavu, tady jsem si hned zamilovala jak Skeeter, Minny (jeji vtipne postrehy me opravdu bavily) tak Aibileen. Rozhodne doporucuji k precteni.
Nádherná kniha, která dá nahlédnout na problematiku černých hospodyň a bílých paniček. Fandila jsem hospodyním a tajně doufala v dobrý konec. Je zajímavé si uvědomit, že děj se odehrává v USA, která se označuje za demokratickou zemi.
Za mě rozhodně doporučuji.
Skvělé čtení, které nenásilnou formou dovolí nahlédnout pod pokličku černobílého světa údajně nejdemokratičtější země světa. Autorka ve mě zanechala hluboký dojem.
Tuto knížku jsem si přečetla asi 3x nádherné popsání války mezi bílými a černými. Fandila jsem hospodyním před rozmazlenýma paničkama a část s "dortem" mě vždy rozesměje k slzám.
Doporučuji
Tahle knížka mě dostala. Ne pro literární kvality, které nezpochybňuji, ale pro nebojím se použít slovo "poselství". Já jsem tomu zkrátka věřila. Samozřejmě nejde o to, jestli se stal přesně takový příběh a zda jsou popsány skutečné osudy reálných lidí. Autentická je atmosféra amerického Jihu zhruba v době, kdy jsem se narodila.
Napadlo mě, jak zajímavé by bylo vidět příběh i z pohledu jiných bílých dam než Skeeter. Vždyť ony to většinou "nemyslely zle", ony vyrůstaly a žily v nějakém prostředí a chovaly se odpovídajícím způsobem.
Navíc v knížce nejde jen o rasový problém, je tam vidět, že jižanská žena, která se trochu vymykala představám o řádné ženě, to neměla lehké a musela být docela silná.
Tohle je knížka, na kterou se nezapomíná. Ano, téma je takové "kuchyňské", ale právě proto je knížka tak čtivá a člověk se zamyslí, jak by se v podobné situaci asi zachoval sám. Jediné, co mi v knize chybělo, byly vysvětlivky k reálím 60. let na americkém Jihu. Ano, dneska si člověk může lehce najít na Googlu, kdo byla Rosa Parksová, co znamená zkratka NAACP, atd. Ale dřív tyto vysvětlivky bývaly uvedeny přímo v knize pod čarou nebo v závěru, bylo to praktické.
Rozhodně ji můžu zařadit mezi mé oblíbené knihy. Už dlouho jsem se do žádné knihy tak nezačetla, už dlouho jsem neprožívala životy knižních postav místo toho svého. Opravdu mě to pohltilo.
Ani nevím, jestli je třeba k tomu psát něco dalšího - možná bych to prostě nechala u tohohle. Každý ať si sám přečte a posoudí a já ji budu doporučovat dál.
Úžasná knížka! Člověk si vůbec neuvědomuje, co všechno bylo ještě před 60 lety absolutně nemyslitelné a nepřípustné.
Jsem vděčná za takové knihy. Které mi dokážou příblížit mně neznámou dobu tak realisticky, že cítím, jaké to muselo být. A cítit tu hořkost, že skutečnost byla tisíckrát tíživější. Opravdu krásný příběh, konec už jsem napětím hltala a musela zamačkávat slzu. Bezmoc a ryzí láska k dítěti. Kniha v hlavě zůstane.
zfilmováno americká literatura USA (Spojené státy americké) rasová diskriminace společenské romány historické romány postavení ženy ve společnosti americké romány rasová segregace
Velice zajímavé téma a první, které jsem tohoto druhu četla. Jen konec na mě působil spíš jako nedokončená kapitola. Čekala jsem nějaký závěr, možná zadostiučinění nebo odplatu.