Fiktivní deník Oscara Wildea
Peter Ackroyd
Současný britský spisovatel Peter Ackroyd (*1949) se inspiroval životním příběhem Oscara Wilda (1854-1900) a ve formě fiktivní autobiografie napsal Wildeův životopis, jehož mottem by mohl být Wildeův proslulý výrok "Odolám všemu s výjimkou pokušení!". Oscar Wilde si deník píše v pařížském hotelu d'Alsace během několika posledních měsíců života. Deníkové zápisy zahrnují dobu od 9. srpna do 30. listopadu 1900. Wilde tu přehlíží celý svůj život, přemýšlí o svém díle, jež mělo tak oslnivý úspěch, i o vztazích k mužům, jež ho dovedly nejprve do vězení a pak do vyhnanství.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2006 , OrsiniOriginální název:
The Last Testament of Oscar Wilde, 1983
Chvílemi jsem si musela připomínat, že nečtu dílo samotného Wilda, tak dobře vystihl Ackroyd spisovatelovu problematickou osobnost, v životním údobí, kdy ji neblahý osud a nemoc obraly o lehkost žití.
Z počátku byly pro mě kapitoly tak na střídačku: něco méně zajímavé, chvílemi jsem se ani moc neorientovala v osobách, odkazech na jiné spisovatele, a jiné kapitoly byly naopak velmi inspirativní a zajímavé. Druhá polovina kniha se četla sama. Přesto, že je to "fiktivní" deník, tak mě obohatil.
A jako už u několika předešlých knih mě nepřestává překvapovat rivalita mezi Anglií a Francií, která je popsána i zde.
Nádherná knížka shrnující Wildeův život neobvyklým způsobem. Četlo se to pěkně. Spisovatelova osobnost je moc hezky vykreslena, jsem ráda, že nebyla podána černobíle.
anglická literatura fiktivní životopisy, biografie
2016 | Hawksmoor |
2010 | Benátky |
2014 | Dějiny Anglie: Základy |
2016 | Dějiny Anglie. Tudorovci |
2002 | Londýn – Biografie |
Kniha se mi nakonec líbila méně, než jsem čekala. Deník působil věrohodně, ale jestli je opravdu věrohodný, nedokážu samozřejmě jako laik posoudit. Hawksmoor byl literárně naprosto brilantní, deník byl … prostě deník. Trochu mi štvaly vcelku časté citáty v latině a francouzštině bez překladu pod čarou. Tyhle jazyky neovládám a dohledávat si překlad dodatečně večer na googlu se mi nechtělo a tak jsem si nutně připadala trochu jako pitomec.