Formulista

Formulista
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549240/bmid_formulista.jpg 4 211 211

Vanessa už pracovala pro kdekoho. Mezi její klienty již dříve patřili zpěváci, herci i spisovatelé, ale pilot Formule 1 bude novinka. Stejně na tom nesejde, boháči jsou skoro všichni stejní. Namyšlení a zahledění sami do sebe. Bez ohledu na jejich povahu má Vanessa za úkol jediné – chránit je. A to může stejně dobře na koncertě jako v boxech F1. Jenže úřadující mistr světa je něco extra. Extra nesnesitelný. A opravdu hodně potřebuje bodyguarda, který se postará o dotěrné fanynky, ekologické aktivisty a odesílatele výhružných dopisů. Kdyby záleželo na Vanesse, nejspíš by se držela od nerudného Formulisty a jeho problémů co nejdál, jenže slíbila sestře, že tuhle zakázku přijme. Ale jedno ví jistě. Až tohle skončí, bude potřebovat dovolenou. Hodně dlouhou dovolenou.... celý text

broskev28
29.09.2024

Za mě dobrý, fakt!
Ano, romanťárna jako bič, ale s tím jsem do toho šla, kategorie této knihy je jasná a autorka se s ní netají. Tučné plus přidávají knihy, které hltá hlavní hrdinka – některé odkazy znám a opět mi zabylo smutno, že už je v knihovně nemáme, protože to jsou skvělé knihy.
Pokud se pokusíme naši odplavenou knihovnu znovu vybudovat, tak tuhle knížku bych do ní určitě ráda koupila – jsem přesvědčená, že by ji romantické duše ocenily.

„Ono bylo jedno, jestli to byl zazobaný sportovec nebo zpěvák. Měli na to peníze a aniž by řešili ekologii, etiku nebo jakýkoli dopad na sebe nebo planetu, chtěli to, protože to bylo drahý, lepší a a oni si to mohli dovolit. U svých klientů jsem na to byla zvyklá. Jasně, jsem modelka a nepocházím zrovna z chudých poměrů. Ale jsou peníze, co mám já nebo třeba naši, a pak jsou jejich peníze.“

Terka18
08.09.2024 5 z 5

Moc hezký příběh. Formuli jedna jsem sledovala dříve, takže se mi to líbilo a ta chemie mezi hlavními hrdiny byla skvělá. Jak si jeden druhého dobírali, jak se jejich vztah vyvíjel. Prostě příjemné romantické čtení

snilek.holka
02.08.2024 3 z 5

Na tenhle příběh jsem se moc těšila, protože jsem byla zvědavá na to Formulove prostředí. Ale vlastně jsem byla trochu zklamaná. Vůbec jsem necítila chemii mezi hrdiny a cele mi to přišlo takové kostrbaté.

Books_by_Dee
15.07.2024 5 z 5

Po téhle krásně vizuálně zpracované knize jsem pokukovala, co snad vyšla, ale vzhledem k tomu, že jsem autorčinu prvotinu nečetla, tak jsem vlastně přemýšlela, zda mám začít s ní nebo se rovnou pustit do Formulisty – nakonec vyhrála touha po formulích , a to možná i vzhledem k tomu, že jsem byla v červnu v Monaku a město se zrovna na závody připravovalo.

Kniha mě velmi příjemně překvapila svou kvalitou, jak už zmiňuji výše, je krásná na oko, ale je kvalitně napsaná uvnitř.

Pro mě téma F1 v knihách není žádnou novinkou. V loňském roce jsem, jak malinu zhltla formulí sérii od americké autorky Lauren Asher a naprosto si zamilovala každičký díl. V květnu jsem pak zase četla Always a Bridesmaid od Marina Adair, a to zase byla taková průměrovka z formulího světa.

Formulista (jak já zbožňuju ten název) se rozhodně u mě řadí k těm kvalitnějším zpracováním knihám s řidiči F1. Já miluju bodyguardy a miluju předstírané vztahy a tohle bylo tak chytře uchycená dějová linka, že všechno mělo hlavu a patu a dávalo to prostě dohromady smysl.

A teď při psaní recenze jsem zjistila, že se chystá na příští rok další díl. Jak mě tahle zpráva potěšila a nemůžu se dočkat.

Plný počet hvězdiček udělit nemůžu, byly tam nějaké věcičky, které mě mírně vadily, ale přesto nemůžu jinak než dát 4,5, protože tohle mě fakt překvapilo a určitě se pustím i do autorčiny YA knihy Druhá šance pro Zoe, tak i do jejích dalších knih v budoucnu

petraLI
10.07.2024 4 z 5

Hezky napsaná kniha. Poutavé, čtivé, místy vtipné. Autorce tedy moc nejdou romantické scény, vše je zbytečně uspěchané ale v globálu moc hezky napsaný příběh.

Lofda
07.07.2024 5 z 5

Má druhá knížka od této autorky a opět jsem ji slupla jako malinu. Z prostředí Formule 1 jsem ještě nic nečetla, líbil se mi dovětek autorky, že jí vrtalo hlavou, proč je tak málo příběhů z tohoto sportu, tak si jeden rovnou napsala ;-) A napsala ho moc pěkně, mám prostě tyhle romantické příběhy ráda, co víc k tomu říct.. Možná opět trochu přehnaně (reálně hodnotím 4,5*), ale zaokrouhluji a dávám plný počet. Jen tak dál, budu se těšit na další čtení.

Fortuna7
02.07.2024 4 z 5

Romantická oddechovka, která ale řeší i závažné problémy jako je ADHD nebo dyslexie. Knihu jsem přečetla za den, je neskutečně čtivá, vtipná a příběh člověka pohladí po duši. Prostředí Formule 1 mě bavilo a divím se, že knih z tohoto prostředí není víc. Musím pochválit i propojení s předchozí autorčinou knihou. Jedinou výtku mám u explicitních scén, protože mi přišlo, že tam prostě najednou spadly z nebe, bez nějaké předehry nebo tak...
Celkově příběh hodnotím velmi pozitivně a doufám, že se dočkáme další autorčiny knihy, klidně ze sportovního prostředí :-).

Fleur213
19.06.2024 3 z 5

Kniha se mi líbila, autorka píše čtivě. Jediné, co mi chybělo, byla větší chemie mezi postavami. Celé se to nese v pozvolném tempu, žádné velké drama nebo napětí nečekejte. A než se nadějete, je konec. Hodnotím to jako příjemnou oddechovku, která neoslní, ani neurazí. Jsem zvědavá, co napíše autorka příště.

MaláKnihomolka
16.06.2024 5 z 5

Já jsem vážně ráda, že i u nás se najdou tak šikovní autoři, kteří píšou knížky tak, že byste nepoznali rozdíl od těch zahraničních. A jednou z takových je právě i Míša.
Trochu se stydím, že jsem se k Formulistovi dostala až teď. Ale zase jsem si to naprosto užila, stejně jako Zoe. Pokud jste už příběh Zoe četli, budete mít radost, jelikož zmínku najdete i ve Formulistovi, možná i víc než zmínku, ale to nechám na vás, ať si zjistíte.

Líbilo se mi, že se Míša nebála a pustila se do opravdu originálního příběhu, něčeho, co jsem četla opravdu poprvé. Ano, bylo to předvídatelné, jak se děj bude vyvíjet, ovšem ne vždy musí být všechno překvapení, ne? O formulích jsem četla poprvé, sice by tam toho mohlo být víc, ale zase musím říct, že bylo vidět, že autorka o tom něco ví. V dalším dílu si toho prý užijeme víc, takže se těším. Normálně mě to láká na ně začít taky koukat. Objeví se i další témata, která nechci prozrazovat, ale klobouček dolů, za tak uvěřitelné zakomponování do děje. Nejdřív mi Anthony přišel docela jako morous, ale když pochopíte proč je někdy takový, tak se mu asi úplně nedivíte. Vanessa mě bavila, byla to správná knihomolka, klamala tělem a byla s ní zábava. Chemii jsem jim věřila, plus ty přezdívky "Formulista a Elfka".

A když jsem konečně pochopila ty nápisy na začátku kapitol.. geniální. Jen mi to graficky přišlo trochu zvláštní, nevadilo by mi, kdyby to na té stránce bylo udělané lehce jinak. Těším se však příští rok na další knihu z tohoto prostředí. Musím se k ní dostat dřív.

4,7/5

Lil30
14.06.2024 3 z 5

O sportovcích jsem četla více knih a musím přiznat, že tahle mě až tak moc nezasáhla, jako třeba knihy od Zapaty. Samozřejmě má plus za přiblížení jiných věcí, o které se člověk příliš nezajímá, pokud se jej přímo netýkají.

axisno
09.06.2024 5 z 5

krásná kniha, originální příběh o F1. Na toto téma jsem žádnou jinou knihu nečetla.

Tamirai
15.04.2024 4 z 5

Milo ma táto kniha prekvapila. Skvelé, oddychové čítanie, ktoré mi nejeden raz zdvihlo kútiky úst.

Prvá kniha, v ktorej bol hlavný hrdina pretekár F1, ktorú som čítala. Už dávno som premýšľala, či vôbec na trhu niečo také je a našla som úplnou náhodou práve - Formulistu.
Pokiaľ ide o svet F1, musím povedať, že autorka si to naštudovala úplne skvele a aj pokiaľ nie ste fanúšikmi tohto športu, myslím, že vám budú v knihe veci dostatočne vysvetlené, aby ste sa nestrácali a zároveň, aby ste neboli prehltení informáciami.

Romantika, smiech, dokonca aj napätie. Hrdinka príbehu je krásna, vysoká, relatívne známa modelka, ktorá sa však vlastne živí tým, že robí súkromnú ochranku v utajení a buduje si povesť “Zlatokopky, kvôli ešte lepšiemu utajeniu.

V tomto príbehu bola celkom fajn aj zmienka ohľadom výšky, či už Anthonyho alebo Vanessy.
Pretekári celkovo, ale hlavne tí v F1 sú často menší, pretože je to pre nich výhoda, či už ide o priestor alebo váhu, ako je akýsi priemer medzi mužmi.
Celkovo sú však medzi nami aj muži, ktorí nemajú „nadpozemských 190 cm a týčia sa nad vysokými ženami.
A rovnako, sú medzi nami aj ženy, ktoré nemajú výšku „nežnej krásky do 170 cm a niekedy sa jednoducho stane, že sú partneri vo vzťahu s rovnakou výškou, alebo je dokonca o niekoľko cm vyššia práve žena.
Som rada, že aj toto bolo v tomto príbehu, hoc je to možno pre niekoho banalita, ale občas si vyššie ženy, či menší muži prejdú aj takými povrchovými hodnoteniami, aj keď vieme, že podľa výšky sa kvalita vzťahu hodnotiť nedá.

Tu na to na začiatku tak nejak hrdinovia poukázali, ale vlastne im to nevadilo, lebo ako je to s pravou láskou - srdcu nerozkážeš a to nerieši, či je vyšší muž alebo žena. Ide o úplne iné veci :)

Ja si rada knihu prečítam za nejaký čas aj znova, bola som maximálne spokojná a mám z nej stále takú fajn radosť.

SáraR.
03.04.2024 5 z 5

Na knížku jsem se chystala hrozně dlouho a když jsem teďka od autorky vyhrála podepsaný výtisk, nemohla jsem být načenější. Já sama Formuli 1 nefandím, ale moje kamarádka a spolubydlící ano, takže vím vesměs o všech výsledcích závodů. Sama jsem byla na knihu velmi zvědavá, protože o F1 se knihy moc nepíšou a už vůbec ne romanťárny. Ale měli by, protože tohle bylo úžasný! Příběh se mi moc líbil a prostředí jsem si vyloženě užívala. Rozhodně nejlepší kniha za poslední dobu! Rozhodně moc moc doporučuji! ;)

veronika4618
27.03.2024 3 z 5

K této knize jsem přistupovala s obrovským respektem a obavou, protože formuli jedna fandím od dětství a bála jsem se, jak k tomuto tématu autorka přistoupí. Myslím, že pro fanoušky seriálu Drive to survive kniha sedne u autorky je znát, že má prostředí opravdu nastudované.
Bohužel, vztah mezi hlavními hrdiny mě natolik nepohltil, první polovina knihy mě bavila ale druhá už tolik ne, proto musím hodnotit pouhými třemi hvězdičkami, ale věřím, že své čtenáře si to určitě najde.

LucaEx.
23.03.2024 5 z 5

Přiznám se, že ač jsem o Formulistovi věděla z Instagramu a četla několik nadšených recenzí, tak jsem se ho trošku bála.
Romantický příběh z prostředí F1, to je přece přesně pro mě! Jenžejá formule sleduju, byla jsem na závodě, sleduju týmy i jezdce, mám o tom specifickém prostředí nějaké povědomí. Takže jsem se bála, že v knize budou nepřesnosti, které mě budou štvát a já se nebudu moct soustředit na třeba i hezkou romantickou linku.
Nooo obavy stranou, Formulistu jsem zhltla za dva dny a čtení si moc užila. Skvěle napsané, při čtení jsem si musela několikrát uvědomit, že čtu knihu české autorky, že to, co čtu, není překlad, ale originál, protože některé výrazy mi přišly opravdu trefné.
A hlavní postavy? On mrzout a závodník Anthony a ona éterická kráska Vanessa (knihomolka!).
Oba si nesou na zádech nějaké zatížení z minulosti, nelehké situace v rodině, mají svá tajemství. A tleskám autorce za wow efekt, kdy . Ale to si přečtete sami. Rozhodně doporučuju. A hvězdičku přidávám i za krásnou obálku a grafické zpracování.

bezzink
21.03.2024 3 z 5

Pardon, bohuzel nadseni nesdilim. Anthony mi byl nesympaticky. Odtazite chovani nebo rovnou ignor, nemluveni, to mi fakt vadi. Nelibilo se mi, ze Vanessa vlastne musela porad cekat, jakou ze to naladu Tony bude mit a podle toho se zaridit. Prisla mi proste v nevyhode a moc na nem visela. On ji zadnou lasku ani naklonnost neprojevoval vlastne az do prvniho sexu. Proste ten jeho poker face byl moc za hranou. Zadnou chemii jsem necitila, dokonce ani po jejich sblizeni ne. Kniha mi neprisla ani treba vtipna a taky kdyz uz tam probihal nejaky dialog mezi Tonym a Vanessou, bylo to odbito jen v par vetach.
Jinak formulistu jsem si predstavovala jako Zaca Efrona. :))
Jo a miluju Susan Elizabeth Phillips, kdo neznate jeji tvorbu, okamzite se s ni seznamte! Hlavne Polibek andela.

musivila
14.03.2024 5 z 5

Formulista a Elfka :)
Super, kniha se čte velmi dobře. Pěkně graficky zpracovaná. Opravdu neotřelé téma z prostředí Formule 1, k tomu modelka bodyguard ... to tu ještě nebylo ...
Autorce se také povedlo do děje zakomponovat i téma dyslexie, adhd a autismu, což je mi blízké. Myslím, že stále plno lidí má o této problematice zkreslené a milné představy.

PS: Jedná se o moji první knihu od této autorky a rozhodně vím, že nebude poslední. Takže se jdu poohlédnout po její další tvorbě ;-)

alnovka82
24.02.2024 5 z 5

Tahle kniha byla pro mě zcela náhodná volba v knihkupectví, všimla jsem si jí kvůli obálce a anotace mě zaujala. No a za dva večery bylo přečteno a moc se mi líbila a určitě jsem ji nečetla naposled. Oba jsem si zamilovala, a stejně tak i Kate, kterou jsem obdivovala, jak se pere s tím vším, co jí život naložil - libilo by se mi pokračování o ní. Dávám plný počet hvězd.

knihomolka2022
14.02.2024 5 z 5

Na Formulistu jsem poprvé narazila na bookstagramu, díky skvělé recenzi, která mě hrozně nalákala, že jsem si knihu musela okamžitě přečíst! A musím vám říct, že to byla FAKT JÍZDA!

Zatím jsem nenarazila na žádnou romantickou knihu z prostředí F1 a jsem ráda, že s tím přišla úžasná česká autorka. Je vidět, že se v tomto světě vyzná a krásně ho přenesla do příběhu. Bavily mě závody, přípravy a dozvěděla jsem se hodně nového, protože jsem měla úplně jiné naivní představy, podobně jako hlavní postava Vanessa :))

Co se týče zápletky - přítelkyně naoko - tak ta do příběhu zapadla skvěle. A velké plus bylo určitě to, že kniha je strašně vtipná, dlouho jsem se tak nenasmála!

Vanessa, hlavní postava, střídá neustále bohaté chlapy a je také známou modelkou...alespoň takhle ji vidí svět a média. Ve skutečnosti je bodygardka, která chrání známé osobnosti. Je velká knihomolka (to je božííí), milá, chytrá a sympatická holka. Já jsem si ji moc oblíbila, úžasně napsaná postava! A Anthony, úspěšný závodník F1, je můj nový bookboyfriend vám říkám! O něm toho moc nevíme a postupně jeho tajemství objevujeme. On je prostě úžasnýteda když zrovna chce :)) také to nemá úplně jednoduché, ale nedá se, bojuje!

A oni dva dohromady? Dokonalost - jejich pošťuchování, slovní přestřelky, přezdívky, společné zájmy a pak, když jde do tuhého, tak podpora a porozumění. Jejich hraní páru je vtipné a roztomiléi jak se během toho do sebe postupně vzájemně zakoukávali. A spicy scény jsou moc hezky napsané. Klidně bych řekla, že by mohli být favoriti mezi nejlepšími knižními páry letošního roku. Nejlepší scénky byly určitě ty z jejich začátků, společného nakupování a ze závodiště

Pochválit bych chtěla také konec. Konečně to není obrovské klišé, ale moc pěkně decentně zakončené.

A vytkla bych něco? Vůbecmožná by mohlo být více kapitol z pohledu Anthonyho ;)

MOC DOPORUČUJI! Formulista by si zasloužil mnohem větší hype a mrzí mě, že o ní moc lidí ani neví. Moc povedená kniha!

Katie88
14.02.2024 5 z 5

Od autorky Míši jsem už měla příležitost přečíst její starší příběhy a musím konstatovat, že tady si dala obrovskou práci s dějem. Oproti předchozím knihám je Formulista mnohem propracovanější a detailnější. Nejen co se pozadí Formulí týče, ale i z jiných úhlů témat - ať už onemocnění a poruchy učení, speciální výživa nebo vinařství. To poslední obzlváště ocením já, zjistila jsem, že Primitivo je v jiných zemích, než v Itálií - Zinfandel. Tuto informaci rozhodně využiji při nákupech mého milovaného červeného, díky za to! :-)
Formulista už není YA kniha, jako spíš o NA a to je pro mě jenom dobře. Nejsem už pár (desítek) let YA a tak jsem uvítala knihu zaměřenou pro starší publikum.
Určitě ještě existuje spousta věcí, na kterých se dá zapracovat a každému vyhovuje něco jiného. Formulista je místy přitažený za vlasy, ale jedná se spíš už o autorčin styl psaní, než nějaké klišé.
Mně Anthony a Vanessa sedli. Anthony byl typický grumpy hrdina a Vanessa byla hlubší osobnost, než se na první pohled mohlo zdát. Proto plný počet :-)