Francesca di Rimini
Jan Neruda
Dramatické dílo Jana Nerudy není rozsáhlé a upadlo v zapomenutí. Děj své jediné tragédie Francesca di Rimini zasadil Neruda do renesanční Itálie. Příběh nešťastné Francescy provdané z politických důvodů za znetvořeného šlechtice dojímá dodnes tragickým osudem ženy, které bylo zapovězeno naplnit své skutečné city, za něž nakonec zaplatila životem. Tragédie inspirovaná Dantem byla napsána a uvedena v roce 1860 a do jisté míry vyšla ze snah českých divadelníků o původní reprezentativní drama ve velkém stylu. ... celý text
Divadelní hry Literatura česká
Vydáno: 1860 , J. NerudaOriginální název:
Francesca di Rimini, 1860
K této divadelní hře jsem přistupovala s obavami. Jana Nerudu znám zejména jako prozaika a básníka. To, že napsal i divadelní hru, byla pro mě novinka. Musím přiznat, že obavy byly zbytečné. Zpracoval téma nešťastné lásky, která vyústí v tragédii. Netušila jsem, že postavy dramatu byly opravdu reálné a Nerudovo drama věrně kopíruje skutečný příběh. Velmi příjemné překvapení.
Hodnotím rozhlasovú hru, ktorá je pekne spracovaná. Inak je to z môjho pohľadu klasická "rozprávka", až na to, že žabiak sa princom nestane.
renesance intriky Itálie tragédie bratrovražda láska neopětovaná nešťastná láska kráska a zvíře
2014 | Povídky malostranské |
1947 | Kam s ním? |
2009 | Balady a romance |
1959 | Písně kosmické |
1941 | Hřbitovní kvítí |
Veliké a moc příjemné překvapení.
Vůbec jsem netušila, že Jan Neruda zpracoval tohle tragické drama nešťastných skutečných událostí.
Poslouchala jsem jako hvězdně obsazenou rozhlasouvou adaptaci.
Francesca da Riminy, krásná dcera Guida da Polento z Raveny vystupuje i v Božské komedii ( byla současnicí Danteho Alighieri).
Nebudu prozrazovat děj, prožívejte strašné důsledky politického sňatku
nešťastné dívky a stejně nešťastného, znetvořeného Gianciotta.
Byl to krásný zážitek, doporučuji všem.
Nechte se pohladit krásnými slovy a uhrančivými hlasy
Hany Maciuchové, Viktora Preisse, Petra Štěpánka, Zdeňka Ornesta, Jiřího Holého a Jiřího Adamíry.
Jan Neruda, jak jej neznáme.....