Frankenstein

Frankenstein
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547203/bmid_frankenstein.jpg 4 1424 1424

Mladý švajčiarsky vedec Viktor Frankenstein pri štúdiu prírodných vied i starých alchymistických diel spozná tajomstvo vzniku života a stvorí umelého človeka obrovských rozmerov, odolnosti a sily. Keď sa kolos dá do pohybu, vedec sa zľakne vlastného výtvoru a ponechá ho svojmu osudu. Sklamaný netvor, ktorý hľadal, no nenašiel ľudskú lásku a šťastie, túži pomstiť sa svojmu stvoriteľovi. Putuje za ním stovky kilometrov, šíri skazu medzi jeho najdrahšími, až napokon vženie do smrti i jeho.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Lindeni

Frankenstein, or The Modern Prometheus, 1818

Valentine
07.09.2015 4 z 5

Miluju ten jazyk. Ty obraty, slovní hříčky, to kouzlení se slovy. Jen za to bych dala 5 hvězd. Taktéž za příběh a charaktery. Jednu hvězdu však uberu kvůli začátku a závěru. Postavy námořníka, jehož jméno jsem již úspěšně zapomněla, tam vůbec nebylo potřeba.

mdracek
31.08.2015 5 z 5

Po všemožných hororových filmových adaptacích díla jsem očekávala něco jiného, tenhle příběh se mi však i přes svou odlišnost líbil. Spíše než o horor se jedná o hlubokou analýzu psychiky člověka, v čemž spočívá děsivost a případná hororovost díla. Zápletka je promyšlená a - jak bývá u děl z této doby obvyklé - vyprávěna retrospektivně.

veronica 01
27.06.2015 3 z 5

Upřímně řečeno, nevím co si mám myslet. První myšlenka, která mi po přečtení proletěla hlavou byla ,,A mám to za sebou" přitom se nedá říct, že bych se u čtení nudila. Je to klasika svého žánru a jsem ráda, že má své místo v mé knihovně, ale rozhodně se k této knize vracet nebudu. Frankensteina jsem si přečetla vlastně jen ze zvědavosti, ale nelituji.

Nunee
08.06.2015 3 z 5

Na tu dobu? Myslím, že velmi kvalitní práce. Spíš jde o hloubku myšlenky než o děj samotný. A hlavně, málo o čem se dá říci s tak čistým svědomím, že je to klasika, jako o tomhle. Dlouho jsem se na tuto knihu chystala a rozhodně nejsem zklamaná. Když jsem se koukla na letopočet, kdy byla napsána, tak se musím přiznat, že jsem se trochu obávala, zda bude vůbec čtivá, ale příjemně mě překvapila :-)

dva.v.1
09.05.2015 5 z 5

smutný úděl tvora,který měl duši čistou jak nepopsaný list papíru,snažil se konat dobro a zpočátku dobro konal,ale od lidí se mu dostávalo jen nenávisti...to jediné jej lidé naučili....

kklepkaa
06.05.2015 3 z 5

Jsem ráda, že jsem se konečně dostala k této knize. Jako milovníka fantasy a hororu by mě mrzelo nečíst jeden ze základních kamenů těchto žánrů. V té době bylo toto dílo jistě hrůzostrašné. Dnešní čtenář si ho však přečte s ledovým klidem. Co se týče sympatií k postavám, tak si myslím, že obě postavy měly v něčem pravdu a dá se litovat životní úděl obou.

Ladys
18.04.2015 3 z 5

Zklamání. Od tak slavného příběhu jsem čekal bombu. Na druhou stranu, když si vezmu, kdy a kdo to napsal... Ženy to měli asi dřív mnohem těžší se prosadit. A otázka je, jsetli to brát jako horor, nebo spíš jako podobenství. Možná, že hodnota příběhu je jinde, než ve škatulce strašidelna

Eigis
21.03.2015 4 z 5

Na to v jaké době to bylo napsáno je to vcelku síla. Dnes už to pochopitelně působí takovým úsměvným dojmem, především v pasážích, které se zabývaly úvahami hlavního hrdiny. Rozhodně se, ale nejedná o nějaký krvák bez hlavy a paty. Tenhle příběh je spíše o zodpovědnosti a následcích nerozvážného jednání a musím uznat, že se mi líbil.

lord-artoo
19.03.2015 3 z 5

Ještě nikdy jsem se nesetkal s literárním dílem, které by tak utrpělo filmovým zpracováním, jako právě Frankenstein. Při vyslovení jména se snad každému obyvateli civilizovaného světa, který nežil pod kamenem, vybaví šedovlasý doktor, experiment s elektřinou, sešívané monstrum se šroubem v krku. Kdo chce číst předlohu, měl by se od těchto představ oprostit. Měl by se dokonce oprostit od pojmu horror v moderním slova smyslu.

Dílo hrůzu vzbuzuje, ovšem pouze pro toho, kdo umí číst mezi řádky a rozumí autorčině myšlenkovému světu. Frankensteinův horror začíná hříchem proti Bohu - chce být jako on, být tvůrcem života, ale v důsledku hříchem zasažené přirozenosti není schopen stvořit dílo dobré / krásné (tím spíše ne velmi dobré). Podoba hříšného tvůrce se obrazí v díle stejně tak, jako tvář Boží v tváři lidské. Frankenstein je zděšen odporností svého díla a zřekne se jej, čímž nedostojí ani kvalit Tvůrce, který by měl být odpovědný za své stvoření, měl by o něj pečovat. Monstrum se stává ztělesněným hříchem, který tvůrce pronásleduje. Je však hříchem nerozhřešitelným - má vlastní život... O horroru lze mluvit i z druhé strany. Monstrum má lidské vlastnosti, ale nesplňuje kritéria pravého lidství, a tak zůstává nepřijato a trpí samotou, která dá vyrůst zášti.

Kniha vládne dobře zvládnutým jazykem. Na můj vkus je autorka někdy až moc návodná. Dějový spád občas vázne a střed knihy připomíná Windows 95: Walton vypraví, že Viktor vypráví, že monstrum vypráví, že rodině De Lacey se stalo... Nic z toho však nesráží kvalitu díla, které se stalo klasikou, jež inspirovala a inspiruje mnohé spisovatele.

milunka21
10.03.2015 5 z 5

Nejdříve jsem se bála protože filmového frankensteina nemam moc v lásce,ale do knihy jsem se zamilovala,úplně něco jinýho než sem čekala.

JolanaC
28.11.2014 3 z 5

Zase má očekávání byla příliš vysoká a kniha je nemohla splnit. Spíš se děj táhl, než aby vtáhl.
Viktor byl jako postava jedna z nejprotivnějších. Žádná jiná mě v žádné jiné knize tak hluboce neiritovala jako on.
Nicméně je to klasika a na svou dobu přelomové dílo, jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale nemyslím si, že se k ní ještě někdy vrátím.

maca5449
25.11.2014 3 z 5

Bylo to jiné, než jsem čekala.

Začátek utekl velmi rychle, ale pak už se to začalo táhnout. Pořád jsem čekala na nějakou velkou akci nebo hrůzostrašné pasáže a místo toho jsem byla pořád vtahována do opakujících se myšlenek Viktora a jeho životního utrpení.

V době vydání musela být kniha jistě přelomová a velmi hororová, ale dnes už je to jen takový lehký odvar.
Nicméně se kniha dobře čte, je to klasika a i dnes si v ní můžeme hodně najít.

Phenomenon
14.11.2014 5 z 5

Frankensteina miluju, škoda, že autorka už později nic tak hvězdného nevytvořila. Její hvězda geniálně zazařila a pak už nic.

I.Zi...
09.09.2014 2 z 5

Hlavní hrdina Viktor mě neskutečně iritoval a připadlo mi to celé takové naivně povrchní.. :( Možná kdyby byly postavy víc propracované, našla bych si k nim bližší vztah (což při čtení potřebuju), ale i přes ta vzletná slova mi to připadalo takové chladné a nakonec mi nebylo líto ani netvora ani Viktora, ten si všechno vyloženě zasloužil.

Sakafalinka
04.09.2014 3 z 5

Čekala jsem víc akce - lidé s pochodněmi a tak, ale je to prostě klasika a musela jsem si to přečíst :)
Hodnocení zakládám hlavně myšlence, že člověk není Bůh... Na tu dobu je to opravdu přelomové dílo, už díky tomu, že knihu napsala žena :)

kklepkaa
30.06.2014 3 z 5

sarekaslukova
25.06.2014 4 z 5

K přečtení knížky, jsem se hodně dlouho odhodlávala. Nemám moc ráda horrory, protože se nerada bojím (jo jasně strašidla neexistují, ale nikdo nikdy neví ;)). Když už jsem se konečně odhodlala, byla jsem mile překvapena. Už od začátku se knížka četla hezky a rychle. Je to starší příběh, tudíž ne jako dnešní Pan King. Hezký děj, který je dobře napsaný a člověk se u něj nebojí.

petra8931
02.03.2014

Úžasná kniha, ze začátku mě to sice moc nebavilo, ale postupem času mě to začalo tak zajímat, že jsem se od toho nemohla odrhnout. Soucítila jsem a vžila jsem se do každého kroku Viktora Frankensteina :). Opravdu tuto knížku doporučuji:). Nebudete litovat!

Natique
07.12.2013 5 z 5

Krásná kniha psaná úchvatným jazykem.

anetka11
16.09.2013 5 z 5

Užasny Užasny Užasny!! Moje nova oblibena knižka a už se nemuzu dočkat až si ji přečtu znova.
Chvilema sem už ani nevedela koho je mi víc líto. Jestli Viktora nebo zrůdičky..