Frankenstein aneb novodobý Prométheus
Mary Wollstonecraft Shelley
Není pouze monstrem, ale i člověkem! Viktor Frankenstein, posedlý touhou stvořit život, plení hřbitovy, aby získal materiál k vytvoření nové bytosti. Tu pak pomocí elektřiny probudí k životu. Ale tvor, zbavený lidské společnosti a odvržený i samotným Frankensteinem, se rozhodne zničit svého stvořitele i vše, co je mu drahé. Mrazivý gotický příběh Mary Shelleyové se brzy po svém vzniku stal nejslavnějším dílem hororové literatury na světě a dodnes je zdrcujícím popisem zkoumání hranic lidské tvořivosti.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
Frankenstein, or The Modern Prometheus, 1818

Člověk to musí číst s přihlédnutím k době, kdy kniha vznikla, a jaká byla tehdy literatura. Na dnešní dobu celkem rozvleklý příběh plný vybrané mluvy a přemítání o pocitech, ale ve své době to musel být hotový převrat. Četlo se to překvapivě moc pěkně.

Nadčasové dílo, které mě přes drobné nedostatky (které se však dají přičíst dobovým rozdílům) velmi bavilo. Především dávám veliké plus za trojrozměrnost děje a postav. Po celou dobu čtení totiž vlastně nevíte, kdo je oním monstrem.

Poslouchala jsem jako audioknihu. Od příběhu jsem nečekala mnoho, protože Stockerův Drákula mě zklamal a na další slavné kousky z 19. století jsem tedy až tak zvědavá nebyla. Nevšimla jsem si ovšem, že ačkoliv jsou obě knihy z 19. století, reálně jsou z dost odlišných dob a Frankenstein mě příjemně překvapil. Asi jen málokdo z těch, kteří tyto dvě knihy srovnávají, si uvědomí, že Dracula vyšel až 79 let po Frankensteinovi. To je o 19 let víc, než kolik dělí Hobita od Harryho Pottera. Srovnávání by tedy mělo zahrnovat úvahu, jak se čtenář liší od svých prarodičů, protože autory dělí 2 generace. Když jsem toto zahrnula do náhledu na příběh, byla jsem po všech stránkách nadšená. Vzhledem k tomu, že rok 1818 se mi zdá poměrně vzdálený, netroufám si ale posuzovat, zda se postavy chovaly dostatečně realisticky nebo ne.

Tentokrát jsem si svou oblíbenou klasiku dopřála v audio verzi. Nesmrtelný hororový příběh, který musel ve své době způsobit pozdvižení čtenářské obce nejenom svým obsahem, ale také skutečností, že toto dílo napsala žena. Mám tento knižní kousek moc ráda a opakovaně se k němu vracím.

Frankenstein je děsivým příběhem, ale v úplně jiném slova smyslu. Není to tak, že byste se sami doma po večerech při čtení museli bát, ale stejně pociťujete nevysvětlitelný hrůzostrašný pocit. Jako by vám někdo dýchal za zády na rameno a svazoval pocitem neklidu.
Je to směsice skličujících pocitů zmaru a sebetrýznění. Viktor Frankenstein stvořil v hlubokém pracovním zápalu bytost, na kterou ihned zanevřel a odsoudil ji tak k životu ve zkáze. Stejně tak tím ale odsoudil i sebe. Proč? Protože bytost, která před ním povstala a které vdechl život, byla navenek to nejodpornější, co kdy za život spatřil. Stvořil tvora, kterého ihned opustil, protože ho nenáviděl, a protože nenáviděl sebe za to, že něčemu takovému vdechl život. A tento tvor, kterého odsoudil jeho samotný stvořitel, nenachází přijetí ani nikde jinde a svůj bídný život zasvěcuje pomstě. Můžeme mu to mít za zlé?
Naprosto dokonalá psychologická záležitost, která mě nutila zamýšlet se nad tím, na čí straně vlastně jsem. A já si vybrala.

Bylo mi líto Frankensteinova monstra. Polemizování o vlastní existenci, kdy bylo stvořené bez vyššího cíle. Nemá žádný důvod vidět ve vlastním žití vyšší důvod, než ten, který si uměle vytvořil. Dnes již klasické dílo, které bylo několikrát zfilmováno je kvalitně napsanou knihou, která spíše než aby nám pokládala otázky na vlastní existenci, snaží se hrát na strunu strachu. Ačkoli z dnešního úhlu pohledu, kdy jsme zavalení filmy s šokující tématikou se nám to zdá úsměvné, v tehdejší době to bylo pokládáno za skutečný zdroj děsu. Ačkoli bylo monstrum vytvořeno i se základní povahovou strukturou jeho motivace nebyly správné, myšlenky monstra jsou ovšem popsány velmi kvalitně a vzniká tak určitý rozpor mezi soucitem vůči Frankensteinově rodině a soucitem k monstru. Samotný strůjce celé situace si nezaslouží byť jedinou hlubokou emoci. Opět se v knize nachází motiv nebezpečné hry na bohy, kdy všechny naše skutky budou náležitě odměněny - a to úplně stejnými pravidly hry.

Knihu jsem chtěla přečíst jelikož je to taková "klasika". Příběh mě nějak extra nenadchnul. Některé části byly pro mě až moc zdlouhavé, osobně jsem litovala 'monstrum' a rodinu Frankensteina. Samotný Frankenstein mi celkem lezl krkem, což ale hádám je samotná pointa knihy.

Zajímavé čtení u kterého si uvědomíte že lidé jsou stále stejný, že každý ponese důsledky svých činů a že před sebou nikdo neuteče ať se o to snaží sebevíc.
"Jsme to, co tvoříme"

Nápad výjimečný. Akorát by mě zajímalo, co by autorka říkala na dnešní podobu monstra - zelený obr, který neumí do pěti napočítat, když v knize se jedná o vcelku komplexní bytost s hlubokými city, která je schopna polemizovat nad vlastní existencí.
Příběhem jsem byla mile překvapená, a i mne vyvedl z mylné západní představy o monstru. Opět se jedná o filozofické dílo.
Kniha není strašidelná typicky hororově, spíše hrůzná po morální stránce.
Jediné, čeho já jsem nebyla fanoušek, bylo romantické popisování krajiny a přírody, protože mi chvílemi přišly zdlouhavé, až nudné.

O Frankensteinovi jsem toho vlastně moc nevěděla. Až na to, že je vytvořeno monstrum, jsem byla příběhem nepolíbená, takže jsem byla velmi mile překvapená.
Ono to není ani tak o monstrech jako o lidech, jejich předsudcích a tom, jak dokážou komplikovat, v tomto případě zničit život.
Samozřejmě bylo to hodně rozvleklé, popisné, poetické, ale to prostě patří k době. A i přesto všechno se mi to četlo vlastně příjemně.

Skoro všichni jsme si celý život mysleli, že Frankenstein se jmenuje ta kreatura. Já tedy určitě! Až do teď, kdy jsme ho četli v minulém kole #klasikomilove.
On vlastně chudák ani jméno neměl, tedy alespoň v knize Mary Shelley. Píšu “chudák”, protože mi ho chvílemi bylo líto.
Příběh vypráví mořeplavec, který v nehostinném arktickém kraji narazí na zvláštního člověka. A tím zvláštním člověkem není nikdo jiný než Viktor Frankenstein. Vědec, který uměle stvořil monstrum, ale svého výtvoru se natolik zděsil, že ho zanechal svému osudu. A teď jej po zamrzlém kraji Arktidy nahání.
Čtení jsem si nesmírně užila, podobně jako třeba Draculu. Prvky hororu, zima, tajemno, to je přesně kniha pro mě! Pokud máte rádi vyprávění příběhu formou deníkových záznamů, knihu si určitě zamilujete.

Věk autorky a doba, ve které žila, nejspíše dílo hodně ovlivnily. Čekala jsem trochu temnoty, vnitřní rozpor... místo toho mi přijde, že je Viktor Frankenstein vynálezce prokrastinace, fňukna a ne vždy udělá čest své inteligenci. Zklamání.

Napsala to 20letá holka roku 1818, která utekla od své rodiny.
Kniha je poplatná době svého vzniku, kdy v románu vládl romantismus. Romantické popisy přírody, niterně rozervaný hlavní hrdina bojující sám se sebou, "hrůzný" netvor. Žádná z postav nevzbudila moje sympatie, nejblíž k tomu možná měl právě (vý)tvor Victora Frankensteina. Takže nakonec největší přínos této knihy je, že pro moderní popkulturu vytvořila postavu "Frankensteina", člověkem stvořeného monstra. (Jaká škoda pro Golema, byl sice první, ale není jednička. Špatný marketing, nejspíš.)
Ale jak jsem psal, napsala to 20letá holka v roce 1818. Jen mu mohla dát alespoň nějaké jméno, ne?
Děkuji nakladatelství TakeTakeTake, vaše vydání je krásně udělaná kniha.

Na mě je dílo strašně melodramatické a ufňukané, ale vzhledem ke stáří příběhu musím uznat, že autorka napsala velmi kvalitní knihu a na tu dobu asi i dost nadčasovou.
Největší hodnotu vidím v tom rozporu, co je morálně správné s tím, že vlastně odpověď nedostaneme, protože hlavní hrdina i monstrum mají logické i lidské požadavky a pohnutky.
Kniha mě místy opravdu bavila, místy jsem naopak dost trpěla (obzvláště části, kdy se přes půl kapitoly nějaká postava utápěla ve svém utrpení a bídnosti existence).
Hodnotím tedy průměrně, protože ve výsledku jsem ráda, že jsem si opět obohatila svůj mozeček nějakou tou klasikou.

Na svou dobu skvělé vyprávění - z dnešního pohledu trochu naivní. Možná první scifi vůbec a to vše napsáno velmi mladou autorkou.

Mám s literaturou 19. století bohaté zkušenosti, proto jsem očekávala dlouhé popisy krajin, postav okolností. Nu, nebylo to tak zlé, vše tam je naštěstí jen do míry sloužící příběhu. Zrovna popisy postav mě velmi zaujaly asi i díky novému překladu, například: "... že světlehnědých očí, ač těkavých jako oči ptačí, vyzařovala půvabná hebkost."
Co mě velmi zaujalo, je důmyslná kompozice celého románu. Příběh začínají vyprávět dopisy kapitána lodi (jež zachrání aspoň na čas hlavního hrdinu před umrznutím), poté převezme štafetu vyprávění samotný tvůrce monstra, Viktor Frankenstein, aby se opět skončilo v dopisech kapitána lodi. Příběh tak plyne velmi autenticky a srozumitelně.
Moderní překlad Martina Pokorného jsem uvítala, slovní zásoba je příjemně bohatá. Vytkla bych redakci občasné pravopisné chyby a překlepy (např. na stránce vlevo je postava jménem Henri Clerval, aby hned na protější figurovala jako Henri Cheval). Je to škoda, protože jinak se mi tohle vydání od CooBoo moc líbí.

Tahle klasika pronikla do mainstreamové kultury tak moc, že i ten, kdo knihu nečetl, aspoň v kostce tuší, o co v příběhu jde. Zároveň si ale velká část lidí myslí, že Frankenstein je ono hrůzné stvoření, který jen vzdáleně připomíná lidskou bytost – je obrovský, hranatý, má tupý výraz a nazelenalou barvu a z těla mu trčí šrouby. V tomhle klamu jsem samozřejmě dříve žila i já a teprve klasikomilové mě vyvedli z omylu. Viktor Frankenstein je naopak strůjcem oné děsivé bytosti, která svou podobu získala více ve svých filmových a dalších vizuálních zpracováních než z pera Mary Shelley.
Ač má být příběh horrorový, na mě příliš děsivě nepůsobil. Spíše jsem si při něm kladla spoustu otázek… Proč se člověk tak snadno vzdává zodpovědnosti za své činy? Proč dokáže tak lehkovážně riskovat ve snaze něčeho dosáhnout a nezvažovat při tom dopady svých rozhodnutí?
I když asi měl být vykreslen jako ne zcela morálně odpovědná osoba, působil na mě Viktor Frankenstein jako neskutečně protivný a sobecký. Ve svém vyprávění sice proklamuje, jak moc vnitřně pro své činy trpí, ale podle mého to za něj odneslo spíše jeho okolí a on z toho ještě vyšel dobře… Až si člověk nakonec říká, že více lidskosti má v době ten, koho Frankenstein stvořil.
Sice jsem nakonec z téhle klasiky úplně nejásala, ale i tak jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

Chytrý a ve všech směrech nadaný Frankenstein si zahrává se zákony přírody. Stvoří tvora člověku podobného, jehož hrůznému vzhledu a síle se nikdo nevyrovná. Kdyby jen věděl, jak krutý osud sám sobě přichystal... Kniha je čtivá, krásný vývoj postav a popis jejich vztahů, originální děj titulu stojí za přečtení.

"Krása a vznešenost přírody vždy povznášely mou mysl a způsobovaly, že jsem zapomínal na pomíjivé starosti života."
Nádherně bolestivý příběh o zrůdě, která chtěla jenom poznat čistou lásku a náklonost. I když tento příběh znám, kniha mě mile překvapila a lituji, že jsem se k ní nedostala už dříve.
Arktida zfilmováno romantismus Skotsko anglická literatura Švýcarsko horory pomsta gotické romány ŽenevaAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2024 | ![]() |
1998 | ![]() |
Trochu jsem s knihou bojoval, protože se mi moc nelíbil styl psaní, přeskakování v ději a hlavní postavy mi připadaly docela nesympatické a já si k nim nemohl najít cestu. Proto jsem váhal, kolik hvězd mám udělit. Každopádně i přes tento nedostatek, který by mi v normálním případě hodně vadil, mě Frankenstein docela bavil. Nejvíce se mi líbí filozofický přesah a symbolika příběhu, kladně hodnotím také promyšlenost a nápad. A ačkoliv nejsem příliš spokojený se stylem psaní, dojít na konec příběhu nebyl žádný problém. Za sebe se tedy spíš přikláním k doporučení knihy.