Sešitek, který je věnovaný Riegerovi, je nakonec něčím mnohem větším. Dává nahlédnout do dějin divokého 19. století, politického dění ve střední Evropě, vzájemných souvislostí a ukazuje, že vznik ČSR se započal mnohem dříve, než na politickou scénu vstoupil Masaryk se svým týmem. Čili nikoliv s počátkem dvacátého století, ale cesta k osamostatnění započala už v roce 1848. Byl to hodně dlouhý a hodně náročný maraton.
Rieger byl úctyhodná persona, plně oddaná záležitostem svého národa, přestože k tomu někdy přistupoval pouze na základě vlastního přesvědčení, což se ne vždy vyplatilo. Avšak jeho oddanost, pracovitost, skromnost, výdrž, dravost a síla oslovuje i dnes. Jak jedinec dovedl zatřást Vídní, to je na hlubokou poklonu. Závěr jeho života se nesl v duchu trestu vyšší moci - jednak politický úpadek, nemoc a pak rodinné tragédie. Byl to tichý hráč, který zvítězil ve svých prohrách. A to neumí každý.
Potěšila mě zmínka o mém městě Třebíči. To ve smyslu, že se mladší dcera Františka Ladislava Riegera provdala za třebíčského rodáka Albína Bráfa.