Franz Kafka

Franz Kafka
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77709/bmid_franz-kafka.jpg 4 6 6

Dokumentární přehledná monografie se střízlivým pohledem na Kafkův život a dílo. Vědomě ponechává stranou výklady a dává promlouvat textům. Obsahuje řadu dosud neuveřejněných citátů, dopisů a fotografií. Kniha umožňuje spatřit spisovatele takového, jaký skutečně byl a tím přispívá k potlačení kafkovského mýtu.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Franz Kafka, 1964


více info...

Přidat komentář

Pablo70
11.06.2024 4 z 5

V současné době běží v tv seriál o Kafkovi a sledujeme, jak jeho přítel Max Brod převáží na poslední chvíli přes české hranice v kufru jeho rukopisy, které mu Kafka nařídil spálit. Když před lety v Izraeli otevřeli tento kufr, našel se mj. i rukopis brožury, o které se Wagenbach nezmiňuje, Nechci být Židem, chci jíti s lidem. Takový pokus o proletářského Kafku. Wagenbach píše, kterak Kafka navštěvoval i dělnické a anarchistické sedánky. Samozřejmě, Wagenbach psal tuto knihu před otevřením tohoto kufru a tak o ní nevěděl… Přesto je jeho útlá knížka dobrým pomocníkem v porozumění Kafkovi, řekl bych, že je to Kafka svými vlastními slovy, je dobře vyzdrojovaná s velkou dávkou citací Kafkových dopisů a deníků. Je poněkud obtížné Kafkovi porozumět, realizoval se pouze v literatuře a Wagenbach, jako Němec, pojednává i o chudobě a zvláštnostech pražské němčiny. To mnohé napoví, když čteme Kafku přeloženého. Ostatně Kafka v jednom dopise Jesenské podotýká, „Nikdy jsem nežil mezi německým lidem“.
Zde se dozvíte základy Kafkova života, na kterých můžete budovat k němu svůj vztah. Jen jestli to dokážete. Ta doba už je tak vzdálená a XIX. století je hrozně zapeklité… taková Kafkárna.

Štítky knihy

Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Klaus Wagenbach
německá, 1930 - 2021
1967  73%Franz Kafka
2003  100%Kafkovy továrny
Skrýt reklamy