Potopa
Kristina Ohlsson
Fredrika Bergmanová a Alex Recht série
< 6. díl
V křesle před krbem ve vlastním domě je nalezen postarší muž. V prsou mu zeje díra po kulce, na malíčku má z neznámého důvodu navlečený snubní prsten své dcery. V jiné části města se majitel pohřebního ústavu pokouší najít svého bratra, který nikomu jinému kromě něj očividně nechybí a který namísto plánovaného přesídlení do Austrálie možná zmizel navždy. Ve stejnou dobu se zoufalá žena usilovně snaží neztratit kontrolu nad vlastním životem, zatímco se z jejího muže stává čím dál nebezpečnější člověk. Času už moc nezbývá a ochránit sebe a své děti pro ni začíná být nadlidský úkol. Když Fredrika Bergmanová a Alex Recht mezi těmito na první pohled odlišnými případy odhalí spojitost, ocitají se v kruhu stop úzce souvisejících s hříchy z minulosti. Alexovi chodí anonymní dopisy od člověka, který by rád ve všem zjednal pořádek. Kdo za dopisy stojí a proč je pachatel očividně vždy o krok napřed? Potopa, šestá kniha z krimi série o Fredrice Bergmanové a Alexi Rechtovi, přináší napínavý příběh, v němž to, co bylo dosud skryto, znovu vyplouvá na povrch.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , Kniha ZlínOriginální název:
Syndafloder, 2017
Kniha byla opět vynikající jako všechny předchozí díly o Fredrice a Alexovy. Chápu že pro autora není jednoduché stále psát pouze o stejných postavách ale tajně doufám že se za pár let dočkáme dalšího dílu alespoň autorka v doslovu úplně tuto možnost nevyloučila.
Opět výborně napsaná kniha této autorky, od které se nedalo " utrhnout". Jen jsem ze začátku litovala, že jsem předešlé díly teto série četla už před časem a musela víc přemýšlet nad některými postavami z minulých dílů.
Možno najväčšiu radosť som mala z krátkeho doslovu ku knihe. Síce je celá séria veľmi vydarená, ale chápem potrebu autorky posunúť sa, rozvinúť ďalšie príbehy a postavy... osobne budem radšej písať ku knihám (v sériách) slová chvály, než haniť a označovať ich za zbytočnú nastavovanú kašu (a že už niekoľko veľmi obľúbených severských autorov vyslovene varí z vody). Je fajn, že Fredrika s deťmi žijú spokojný život v Londýne, veď kto by im to neprial? :)
Šestý příběh ze série knih s kriminalisty Fredrikou Bergmanovou a Alexem Rechtem je opět výborný jako všechny předešlé díly. Doufám, že si to Kristina Ohlssonová ještě rozmyslí a nebude tento díl poslední, jak nám sama autorka ve svém doslovu "vyhrožuje". Byla by to strašná škoda. Věřím, jak již někdo přede mnou ve svém komentáři napsal: "Pokračování určitě bude. Možná až za pár let, ale bude. Musí být." Kniha mě bavila, i když pro mě osobně zrovna nepatřila k lehčímu oddechovému čtení, právě naopak. Byla pro mě chvílemi velmi depresivní. Na vlastní kůži jsem totiž prožil to, co prožil Alex a co právě prožila Fredrika. Jak neskutečně pravdivá je věta, kterou si Alex v duchu říká, když myslí na to, že Fredrika musí sledovat hluboce milovaného člověka umírat: "Netušíš, jakým peklem si budeš muset projít. Vím to, protože už to mám za sebou."
Osobně to zdaleka za sebou ještě nemám...
Za sebe dávám 5 hvězdiček!
Přestože má kniha více než 400 stran, přečetla jsem ji během pár dní. Frederiku i Alexe mám ráda, jen mi přijdou nějak čím dále méně uvěřitelní, působí trošku jako "nadlidi", i když aspoň chvilkama tápající. Příliš mě nenadchla osobní dějová linie Fredriky, že by měla podobné trápení jako před časem Alex, mi přijde trošku přitažené za vlasy. A motivy vražd - myšlenka dobrá, pomstít nepotrestaného "původce zla", ale nebylo to propracované tak, jak jsem byla zvyklá třeba ze "Sedmikrásek". A ten otevřený konec? Jakoby už fakt chtěla autorka pracovat na něčem jiném... Ale jak už to tak bývá, myslím si, že se zase v budoucnu k této sérii vrátí, tohle jí fakt sedělo. A něco mi říká, že by nakonec spolu mohli Alex s Frederikou tvořit nejenom pracovní tým:-). (3/5)
Pro mě je tato série jedna z nejoblíbenějších. Šestý příběh je stejně dobrý jako předešlé. A ani po přečtení doslovu nevěřím, že je poslední. Pokračování určitě bude. Možná až za pár let, ale bude. Musí být.
Za mě opět skvělé počtení s Frederikou a naposledy i se Spencerem.
Škoda, že je to nejspíš poslední díl série, ale autorku chápu a určitě nás překvapí dalšími skvělými tituly.
Celá série se mi MOC líbila. Potopa je skvělé a velmi propracované zakončení série. Příběh je úžasně zamotaný , napínavý a velmi logicky vyřešený. Dvojice vyšetřovatelů je velice sympatická a dobře zvolená. Toto zakončení obsahovalo prvky všech předchozích knížek, proto rozhodně nedoporučuji tento díl číst samostatně. Podle mě se tato série musí číst postupně.
Musím se přidat k názoru, že knihy Hořící stromy ani příběh Martina Bennera mě nenadchly, líbila se mi od autorky jenom tato série.
Celou sérii mám přečtenou. Opravdu nemůžu autorce upřít, že umí napínat, že vytvořila vyšetřovací dvojici, u které nebylo ani potřeba nějaké jiné jiskření než pracovní (i když náznaky se objevovaly) a že umí dobře splést několik provázků-případů do smyčky, ve které nakonec vrah uvízne. Bavilo mě to číst. Je mi ale jasné, že jsem jí díky těmto dovednostem trochu nadržovala a občas i přehlížela nedorazy, vesměs ale menší a nerušící. Stejně ale považuji celou tuto její sérii za jednu z nejlepších od švédských autorek a po zkušenosti s jejím Martinem Bennerem (o fous horším) a Hořícími stromy (ty snad napsala její malá neteř, jinak si to neumím vysvětlit) lituji, že s Alexem a Fredrikou skončila (?).
Za mě naprosto luxusní závěr série, vše se krásně propojilo, dalo smysl a já osobně by jsem se s Fredrikou a Alexem rozloučila. Této autorce však zůstanu věrná, ještě před sebou mám její druhou sérii, Alexův tým však jednoznačně doporučuji????.
Jakoby na vás promluvil sám život, únava, frustrace a pocit, že pokud někdo něco neudělá, musím to udělat sám, a náhody, která spojuje všechny do jednoho příběhu. Všechny předchozí události jsou zde "sečteny" a měly by být odčiněny. Hledá se pachatel, hledá se ten, kdo vzal spravedlnost do svých rukou. Zároveň na mě z hlavních hrdinů dýchá únava nad honbou za pachatelem/pachateli a vlastní život, život jejich blízkých se jim vzdaluje. Kniha opět skvělá.
Moji oblíbení hlavní hrdinové a spletité případy, které se navzájem prolínají. Odhalení pachatele až na závěr, i když jsem si na něj myslela už dříve:-) Jen netuším, proč mají všichni hlavní vyšetřovatelé tak těžký osobní život....Pokud víte o nějakém normálním, dejte vědět:-)
Já tuto autorku mám prostě ráda, žádnou knihou , kterou jsem četla , mě ještě nezklamala. A tato také ne. Skvěle propracované, fajn námět. Fredrika a Alex mi budou chybět, takže doufám, že se autorka za čas k této dvojici vrátí.
Skvělé! Na první pohled komplikovaný a nepřehledný děj se postupně propojí a stane se dalším zapeklitým případem pro Fredriku a Alexe. A nejen pro ně. V knize se objevují postavy, které známe z předchozích knih celé série a je proto lepší si předchozí díly předtím postupně přečíst (já vím, těch stránek! ale nebudete litovat, jsou skvělé!) nebo je alespoň oprášit...Je to docela důležité i pro lepší pochopení závěru Potopy. Kristina Ohlsson je prostě paní spisovatelka a její knihy jsou výtečné. Je to jedna z těch, u kterých mi chybí hvězdičky...tleskám a doporučuji.
Vyrovnat se se smrtí blízkých je vždy těžké. A policisté nejsou výjimkou. Další povedený příběh Fredriky a Alexe.
Natěšená před přečtením a nadšená, když jsem dočetla. Tahle severská série s vyšetřovatelskou dvojicí Alexem a Fredrikou si udržela vysokou kvalitu až do autorkou, v doslovu, avizovaného možného konce. Přesto jsem optimistická, zadní vrátka si autorka nechala, dle mého, přece jen otevřená. Opět top námět s rozehranými několika zdánlivě nesouvisejícími příběhy, které ve finále dospějí k překvapivému, logickému konci. Bravo, bravo, moc jsem si čtení této knihy užila.
Napínavý děj. Sice se mi trochu motala jména, ale po nějaké době jsem již byla zorientovaná.
Knihu jsem četla jedním dechem.
Tak nevím. I když dám knize všech pět hvězdiček nejsem spokojená se závěrem knihy.
Ano, je dobře propracovaná, ale pachatel? Závěr? Soud v knize? Ross? Kamarádka Malin? Nedodelané. Hmm, nějak se mi nedaří pochopit proč právě tento člověk je vrahem? Pomstu v souvislosti sebe samého pro uspokojení, dobře, ale marně v příběhu tápu po spojitosti ostatních mrtvích. A prstýnek? Proč? Takový důraz se na něj kladl a vůbec. Kdyby nebylo osobního příběhu Frederiky a Spencera, tak mě tahle kniha nezaujala ničím.
Jde opravdu vidět, že autorce už Frederika s Alexem lezou krkem!
detektivní a krimi romány švédská literatura severské krimi severská literatura švédské detektivky kriminální thrillery švédské rományAutorovy další knížky
2013 | Nechtění |
2013 | Sedmikrásky |
2015 | Skleněné děti |
2015 | Lotosové blues |
2022 | Bouře |
Zápletka s utajeným domem je dost za vlasy přitažená...