Gábinka a víla Jasenka

Gábinka a víla Jasenka
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547137/bmid_gabinka-a-vila-jasenka.jpg 5 5 5

Půvabná knížka pro děti od 4 do 8 let s ilustracemi Aleše Čumy. Čtyřletá Gábinka žije spolu se svými sourozenci, rodiči a prarodiči v Zeleném domě na okraji malého městečka. Ani přes idylické prostředí plné lásky nezůstává její dětský svět bez mráčku. Gábinka se občas dostává do situací, se kterými si sama neumí poradit. Ale jak nakonec vše zvládne? V takových chvílích jí naštěstí přilétá na pomoc víla Jasenka se svou kouzelnou knihou snů. Z obyčejné holčičky se tak během spánku stává princezna Gabriela I., což jí pomáhá poučit se z chyb a lépe chápat okolní svět. Pojďte s Gábinkou, jejím starším bratrem Robinem a vlastně celou početnou rodinou včetně milých domácích zvířátek prožít třeba oslavu velikonočních svátků, Vánoc, sportování na horách a těšit se můžete i na narozeninový dort… Veselé a poučné příběhy jsou doprovázeny barevnými ilustracemi Aleše Čumy, které vás vtáhnou tam, kde se spojuje všední realita s pohádkovým světem snu a fantazie. Kniha je vhodná zejména pro děti od 4 do 8 let. Na konci kapitol najdete zábavné otázky na procvičení paměti, barev a počítání, které pobaví všechny čtenáře.... celý text

libuse6749
29.12.2024

Dnes vám představím ještě jednu čtyřletou cácorku – Gábinku. Ta žije na okraji malého městečka v Zeleném domě se svojí velkou rodinou a nespočtem zvířecích kamarádů. Její tatínek je totiž zvěrolékař. Gábinka má o rok staršího bratra Robina, maličkou sestřičku Natálku. Maminka je překladatelka a pracuje z domova. Jejich dům je opravdu veliký, bydlí s nimi společně i dědeček a babička.

Příběhy malé Gábinky jsou opravdu ze života a pozná se v nich nejedna holčička/ kluk, i rodičům budou povědomé. Přizná, že nejraději by jedla jenom samé sladkosti, nerada si uklízí hračky v pokojíčku, ne vždy poslechne rodiče a někdy dokáže být i pěkně protivná.

Reálné příběhy se prolínají s příběhy s vílou Jasenkou. Ta přilétá ke Gábince po usnutí, mávne kouzelnou hůlkou a ….v přičarovaném snu Gábince radí, jak napravit situace, které ji přes den zaskočily.
Tahle knížka ale umí víc!!! Každá kapitola je doplněna zhruba 3 otázkami k danému tématu. Po přečteném příběhu vyzkouší pozornost dítěte, paměť a zda příběhu porozumělo. Navíc nenásilně rozšiřuje slovní zásobu a pracuje na lepším vyjadřování a slovním projevu.

Dcerku bavila knížka moc, líbily se jí nejen příběhy, ale i moc hezké ilustrace. Příběhy jsou jako stvořené pro čtení před spaním nebo jako první čtení po školáky. Naše čtení zpestřily otázky na konci kapitol a společné povídání. Mile mě také překvapilo, že si na některé situace z knížky vzpomněla dcera i v našem běžném životě. Ponaučení si tedy úspěšně odnesla už z prvního čtení. Knížku budeme číst určitě ještě několikrát.

mkkoudy
22.10.2024 4 z 5

Gábinka, hlavní hrdinka knihy, je čtyřletá holčička, která žije se svými sourozenci, rodiči a prarodiči v Zeleném domě na okraji malého městečka. Přestože má láskyplné a idylické dětství, občas se ocitá v situacích, se kterými si neví rady. Naštěstí jí vždy přispěchá na pomoc víla Jasenka se svou kouzelnou knihou snů. Během spánku se z Gábinky stává princezna Gabriela I., která jí pomáhá nejen poučit se z chyb, ale také lépe porozumět světu kolem sebe.

Kniha Gábinka a víla Jasenka obsahuje celou řadu krátkých příběhů o Gábince, které se věnují různým situacím, se kterými se musí vypořádat. Každý příběh přináší dětem nejen zajímavý děj, ale i prostor pro zamyšlení. Na konci každého vyprávění jsou zařazeny otázky, které slouží k ověření, zda děti pozorně poslouchaly a zároveň jim umožňují lépe pochopit určité téma. Díky těmto otázkám se děti nejen baví, ale také se učí, jak přemýšlet o tom, co se právě dozvěděly.

Kniha je bohatě ilustrovaná, přičemž každý příběh doprovází nádherná kresba od Aleše Čumy. Ilustrace nejen obohacují samotný text, ale také přispívají k lepšímu vizuálnímu zážitku pro děti. Díky nim si mohou lépe představit situace, ve kterých se Gábinka ocitá, a příběhy tak získávají další rozměr, který přitahuje jejich pozornost.

Knihu Gábinka a víla Jasenka mohu bez váhání doporučit všem rodičům dětí v předškolním věku. Osobně jsem ji vyzkoušel na našem synovi a mohu potvrdit, že se vaše ratolest bude nejen dobře bavit, ale také se při čtení něco nového naučí. Příběhy jsou poutavé a vzdělávací, a navíc podněcují děti k zamyšlení nad různými situacemi.

Autorovy knížky

2024  92%Gábinka a víla Jasenka