Člověk Gabriel
Kateřina Dubská
Vydali jsme se na cestu toho roku, kdy zima byla příliš krutá a jaro stále nepřicházelo. Kola našich barevných vozů se roztočila proti proudu řeky, která se úžila tím víc, čím blíže jsme byli velkému městu, ve kterém lidé mluvili rachotivou řečí a žil v něm císař vládnoucí velké říši. Roztočila se i kola mého života, který, doposud uzavřen v náruči mé rodiny a v divoké kráse našich koní, se začal ubírat směrem, kde víno teče proudem, silná slivovice odpočívá v chládku a kde ženy jsou voňavé a oblé jako čerstvě napadané meruňky. Jak jsem se dostal z místa, kde se Dunaj vlévá do širého moře, až pod buchlovské kopce? Z hlučného tepla mé velké rodiny do zámeckých stájí a domku ve vsi, kde se na mou snědou tvář dívají s nedůvěrou? Budu vám vyprávět příběh o snech, o černých hřívách a světlých vlasech, o přátelství, lásce, válce i větříku, který jeho nit zavane, kam se mu jen zachce. Bude to příběh o životě člověka. Dávno zaniklý svět kočovníků s pestrobarevnými vozy, tajemství přírodní magie a život slovácké vesnice pod buchlovskými kopci. To je krásný snový příběh autorky Kateřiny Dubské.... celý text
Zajímavé nevšední téma o životě a tradicích kočovných Rómů. Poutavě psané, poetický jazyk, na můj vkus někdy až moc nostalgické a srdceryvné.
Kouzelný poetický příběh, ve kterém se každý trochu najde. Potěší krásným slohem, bohatou slovní zásobou a zajímavým příběhem, který plyne poklidně sám. Také jsem si čtení nechávala jen na večer, abych si užila ten hřejivý pocit, který ve mně zanechávala. Určitě se k ní ještě vrátím. V Kateřině Dubské jsem objevila další naši spisovatelku, kterou si dávám do oblíbených. M. j. má kniha opravdu krásný přebal.
Krásný román, velmi čtivý poetický příběh, nádhera, četla jsem tři dny, nedalo se zavřít. Napínavé, hezké.
Celý příběh je opravdu vyprávěním o životě. Od dětství až po stáří. O dobách radosti i trápení. Lásce i nenávisti. A navíc krásným, poetickým jazykem, který se nádherně čte a pohladí po duši.
Po dlouhe dobe jsem cetla "tradicni" roman a libil se mi. Ruzne svety a jejich souziti je vecne nevycerpatelne umelecke tema. Nektere veci nejde vysvetlit ale jen citit a vnimat. Laska hory neprenasi, ale dokaze byt hodne silnou pomocnici.
Tuto knihu bych si nikdy nepřečetla nebýt čtenářského klubu a jsem za to opravdu moc vděčná. Velmi krásné vyprávění o životě člověka romského původu. Za mě opravdu krásný romantický příběh o lásce, snech a životě. 4/5
Nádherná, kouzelná, poetická kniha o životě romského muže... Velmi čtivé a řekla bych až magické čtení, které pohladí po duši, dojme i donutí k zamyšlení❤
Kniha pro ty komu se líbí mystické příběhy, pro ty kdo mají rádi zvířata, zvláště koně. Podle mě to není knížka pro každého, ale já se začetla a dokonce i slzu uronila (ale já jsem citlivka).
Příjemné překvapení - autorka píše citlivým poetickým jazykem ...
O kočovné historii romského etnika - o vztahu k přírodě, zvířeti a gádžům...
Z malebného prostředí buchlovských kopců, kam doputuje Gabriel se svou rodinou ...
O odlišnosti této menšiny, o jejich životním pojetí, o prožitém životě Člověka Gabriela, jeho vnitřním světě a hodnotách ...
Právě před chvílí jsem dočetla poslední řadky příběhu o Gabriolovy. No, a příjde mi to líto. Kniha, ač ne úplně na začátku, se četla krásně. V průběhu čtení jsem se nemohla dočkat, jak to všechno nakonec dopadne a jaké dobrodružství na Gabriela i celou jeho rodinu čeká. V knihovně se mi dostala pod ruku jen čistě náhodou. A opravdu nelituji, že jsem si ji přinesla domů. Nemůžu jinak, nežli ji doporučit a doufat, že se Vám také zalíbí.
Knížka po několika desítek stran mě pohltila. Líbila se mi. Byla psána hezkým poetickým jazykem, ktery umožňoval zapnout svoji fantazii a představovat si ten příběh po svém. Je to příběh o kočovných Rómech v dávné době, kdy se jim přisuzovalo, že jsou obdařeni divokou krásou, nadáním hudby a tance, umějící komunikovat se silami přírody a i vesmíru, umějící si užívat života plnými doušky a o jejich prvních pokusech usazovaní a počátku začleňování se do majority. Závěr knihy je doplněn o i historické udalosti ze života Rómů.
Začátek moc záživný nebyl a i později se objevily asi tři, čtyři kratší pasáže, které jsem vzal sprintem, ale cca od poloviny knihy mě příběh začal opravdu hodně bavit a těšil jsem se na každou další stránku. Je to taková trochu idylická pohádka, vyprávěná opravdu hodně květnatým jazykem, ale nějak výrazně mi nevadil a postupně jsem mu přivyknul. Jsem rád, že jsem to přečetl i proto, že mi to pomohlo pochopit některé zvláštnosti "jejich" světa a chování, které se i v dnešní době stále vymyká "normálu". Nebýt těch "sprintovacích" částí, dal bych i pět hvězdiček, takhle je to za čtyři.
Ze zacatku jsem chtěla odložit...
Jsem moc rada, ze jsem ten zacatek překonala. Byl to moc krásně napsaný pribeh.
Tesim se na pokračování...
Román o životě dřívějších Romů. Takový jemný styl psaní. Bylo to úplně něco jiného a mělo to své kouzlo. Moc se mi líbila
Krásně napsaná. Hodně poetické a přijde mi to, že se to odehrává v takovém podivném bezčasí. Kdyby se neobjevila válka, tak vůbec netuším, kdy se to odehrává. Je to spíš o pocitech a vnitřních monolozích než o nějakém pevném ději.
Po více jak 2 letech jsem opět sáhla po Gabrielovi. Je to jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Nádherné čtení.
česká literatura rodinné vztahy Romové, cikáni ze života národnostní menšiny ságy kočovníci historické romány české romány
2013 | Člověk Gabriel |
2015 | Dcery |
2018 | Z kopce do kopce |
2016 | Malé zázraky |
2021 | Hendrixova kytara |
Opojné a pohádkové. Četla jsem dva večery; ten první mi v bytě šuměl modrozelený Dunaj a cítila jsem vůni zralých meruněk. Ten druhý zase slivovici z mého rodného kraje, která se v knížce pije na litry. Umím si představit, že setkání divokých lidí a moravských sedláků mohlo přesně takhle vypadat.