Dcery přehled
Kateřina Dubská
Román je volným pokračováním úspěšné prvotiny Člověk Gabriel. Gabrielova dcera Josefka odchází se svými dětmi do Prahy, velká stmelená rodina je stále ještě schopná čelit dopadům dějinných zvratů české historie, která až tragicky poznamenává osudy některých jejích členů. Nositelkami síly celé rodiny jsou Josefčiny dcery, ale čím více se rozpadávají jejich vlastní manželství i původně pevné rodinné vztahy, tím osudověji o tuto sílu přicházejí. Jako místy až černá ni´t se knihou vinou otázky nad vztahy mezi ženami, které jsou zdánlivě příliš silné, a muži, kteří jsou zdánlivě příliš slabí, i vědomí, že jeden tragický okamžik v životě první generace dokáže poznamenat životy těch, kteří se teprve narodí, a lidé sami zranění svá zranění přenášejí. Hutná mozaika příběhů rodičů, dětí a vnuků nenechá čtenáře vydechnout svou místy brutální energií, přesto dává naději, že i sebetěžší rodinnou historii lze unést a nepředávat dalším generacím.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dcery. Přihlašte se a napište ho.
Tyhle rodinné ságy mám ráda, ale tady jsem se ztrácela v postavách, každá kapitola začínala někým jiným. Všechny osudy byly nesmírně tragické, až nerealisticky. Četlo se mi to obtížně a dlouho.
Na knihu jsem se dlouho těšila, začala poměrně zajímavě chvíli jsem měla pocit že čtu (Lednickou, Poncarovou nebo Dvořákovou) , nicméně tento pocit zmizel u čtvrté kapitoly a pak už mi přišla kniha zvrácená a nechutná. Půjčeno z knihovny,
Kniha Dcery v seznamech
rodina manželství rodinné vztahy domácí násilí národnostní menšiny manželská krize společenské romány ságy české romány
2013 | Člověk Gabriel |
2015 | Dcery |
2018 | Z kopce do kopce |
2016 | Malé zázraky |
2021 | Hendrixova kytara |
„ …a poprvé ji napadne, že máme být osudu vděční i za nepřátele, protože jako velké kameny zahradí špatně zvolenou cestu a donutí nás vydat se zatím nečekaným směrem.“
Tak jako mě nadchla první kniha z této série (Člověk Gabriel), tak tato druhá mě zklamala. Nepřehledně líčené osudy postav, ve kterých jsem se někdy totálně ztratila, dějově průměrný příběh, zbytečně protahovaný (knize by méně stran určitě slušelo víc) a zřejmě hlavní myšlenka autorky „jak si ženy našeho rodu vybírají špatné muže“ se mi nelíbila už vůbec. Některé použité výrazy a větná spojení jako by neodpovídala době, ve které se příběh odehrával. Nejvýrazněji jsem to vnímala zhruba v polovině knihy a skoro jsem ji kvůli tomu i odložila. Konec hodnocení nevylepšil.
Pokus o rodinnou ságu, který se moc nepovedl.
Nechce se mi věřit, že Gabriela psala stejná spisovatelka.