Gabrielův dar
Hanif Kureishi
Nejnovější román známého britského prozaika. Hlavním hrdinou nového vtipného, křehkého románu Hanifa Kureishiho je patnáctiletý chlapec Gabriel ze severního Londýna, který je nucen vyrovnat se s novým způsobem života poté, co je rovnováha jeho rodinného zázemí do základů otřesena rozchodem rodičů a následným odchodem otce z domu. Ve snaze postarat se sám o sebe a zároveň poskytnout citovou podporu svým zmateným a tápajícím rodičům je Gabriel nucen rychle dospět. Jedinou oporou mu je duchovní spojení s jeho zesnulým dvojčetem Archiem. Náhodné setkání s imaginární rockovou hvězdou 70. let, Lesterem Jonesem, vykrystalizuje do bouřlivé citové změny v Gabrielově nitru a pomůže mu objevit jeho „dar“ a naučit se ho používat.... celý text
Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: 2008 , Mladá frontaOriginální název:
Gabriel's Gift, 2001
Mám slabosť pre outsiderov, ktorí nechcú robiť kompromisy s establišmentom. A keď ich nakoniec urobia, odpustíte im, lebo na okraji spoločnosti, a navyše bez práce a peňazí, sa deti vychovávať nedajú. Dávno mi neboli literárne postavy tak sympatické. A uvedomil som si, že rodičia by sa mali detí častejšie spýtať, či si v nedeľu nezájdu na výstavu do galérie.
Knihu som čítala pomerne nedávno, ale napísať na ňu názor je pre mňa nadľudský výkon. Je to vlastne kniha, ktorá sa neudrží v pamäti a na to, čo sa v nej odohralo s čistým svedomím za pár dní zabudnete.
1996 | Buddha z předměstí |
2000 | Intimita |
2018 | Vůbec nic |
2008 | Gabrielův dar |
2009 | Láska ve smutné době |
Kniha psaná s nadhledem a humorem takřka v každém odstavci, byť pojednává o poměrně vážném tématu - situaci puberťáka, jehož rodina se právě rozpadla a nejen on, ale i oba jeho rodiče se snaží s tím nějakým způsobem vyrovnat. Styl autora je poměrně jednoduchý, ale možná právě proto velmi účinný a čtivý. I název byl zvolen dobře, slovíčko dar tu má hned několik významů, z nichž ten nejdůležitější je schopnost hlavního hrdiny nenápadně napravovat, co ti zmatení, nerozumní a nešikovní dospělí zkazili. Tipoval bych si, že je v tom i dost autobiografie, připadalo mi, jako by autor psal sám o sobě v tomhle věku. V každém případě je to velmi dobrá kniha a další autor, od něhož si určitě ještě něco přečtu.