Gaštanko
Søren Sveistrup
Na predmestí Kodane nájdu zavraždenú ženu. Na mieste činu polícia objaví panáčika z gaštanov, na ktorom je odtlačok prsta patriaci zmiznutej dievčine, ktorej prípad bol dávno uzavretý. Krátko nato sa stane ďalšia vražda. Ďalšie znetvorené telo, ďalšia gaštanová figúrka. Vyšetrovatelia bojujú s časom, nepoznajú však motív a páchateľ sa s nimi neľútostne zahráva. Dokážu ho zastaviť, skôr než sa objaví ďalší panáčik? A ako s vraždami súvisí prípad zmiznutej školáčky?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Opravdu velice napínavá knížka, která mě bavila od začátku do konce. Začátek má trochu pomalejší rozjezd, ale pak se to opravdu posune a je to jízda. Člověk se teď na postavičky z kaštanů bude dívat úplně jinak.
Je dost pravděpodobné, že za moje průměrné hodnocení může zejména to, že jsem Kaštánka poslouchala jako audio. Za mě Zuzana Kajnarová tedy opravdu ne. Čte velmi suchopárně, jak kdyby v jednom tónu, vůbec nehraje. A činí tak z detektivky opravdu nudné poslouchání. U jejího přednesu mi velmi upadala pozornost, často jsem po poslechu nějaké kapitoly zjistila, že vůbec netuším, o čem byla a musela jsem se mnohokrát vracet. Poslouchání mi tak trvalo neúměrně dlouho, což nějakému nadšení samozřejmě nepomohlo. Kdo ví, jak by to bylo, kdybych knihu četla.
Nicméně i tak, detektivka je plná klišé, která už se objevila mnohokrát. Nechci spoilerovat, ale rozuzlení, kdo a proč, jako bych už znala dopředu. Prostě podobná schémata se objevují ne zas tak řídce. A ta avizovaná brutalita? No nevím, asi už jsem toho četla fakt z tohoto ranku hodně, protože mě nezaskočilo nic. Navíc někdy mi připadá, že brutalita je naschvál, aby nalákala čtenáře. K tomu přihodit děti, ztracené nebo týrané a o popularitu máme postaráno. Někdy jsem vděčná za "obyčejnou" detektivku, kde jde hlavně o postupy při vyšetřování a logické vyústění. Poslední dobou na moc takových nenarážím.
Søren Sveistrup- Kaštánek 20 - 23.11.
Žánr- thriller , severské vraždy
Forma ekniha.
Tohle je u mě prostě must read. Detektivka plná napětí, nervů jak to vsechno skončí a tolik masakru, že vám z toho bude až špatně. Jak kterým. Mě to nevadí. Přečtu všechno
Ke knize - dvojice detektivů Hess a Thulinová řeší záhadné a brutální série vraždění sériového vraha. U každé oběti nechá malý darek- Kaštánka. Panáčka z malých kaštanů. Ale jakou to má souvislost s případem mizené tehdy 16 holky jedné rodiny a živým autisticķým klukem ve druhé? Kdo je vrah? Tolik a ještě víc otázek ve skrývá v případu. Rozlušti ten hlavolam detektivní komando?
Nechte se překvapit a ponořit do děje , ve kterém jde o každou vteřinu
Jsem fanda severských detektivek a tato rozhodně patří ke špičce. Doporučuji, skvělé čtení.
Knihu jsem původně začala poslouchat. Hodně mě zaujala, ale čtení je čtení, tak jsem sluchátka odhodila:-) četlo se dobře, ale některé pasáže mi přišly nudné a zbytečné. A odhalení Kaštánka bylo pro mě překvapení.
Drsná detektivka, jak bývá u severských autorů zvykem. Naštěstí nejsou zločiny popisované s krvelačnými detaily. Spíše mrazivé jsou skutečnosti týkající se fatálních chyb systému pěstounské péče a ochrany práv dětí.
Zápletka dokonale promyšlená s překvapivým zvratem v závěru. Zaseklý telefon nebo školní besídka napoví sympatické dvojici detektivů s dobrou intuicí.
Wau…….nevím,co k tomu mám napsat...mám v sobě tolik emocí....Chci pokračování
Kdo miluje severské detektivky tak vřele doporučuji
P.S: Mimochodem...kdo viděl "ZLOČIN"?
Knihu jsem původně ani číst nechtěla kvůli avizované brutalitě, ale našla si ke mně cestu jako audio kniha v období rekonvalescence, tak jsem jí dala šanci. A jsem ráda.
Ačkoliv brutální je to až moc, samotný příběh se mi líbil. Je to chytře vymyšlená, propracovaná a pěkně komplikovaná detektivka s dávnou křivdou a současnou pomstou. Dvojice detektivů není z nejsympatičtějších, u severské detektivky žádné překvapení. Moc se mi líbila komplikovanost a neprůhlednost zápletky a překvapivý konec.
Ústředním tématem je týrání dětí a jediné, co mě zarazilo, je, jak se tolik případů mohlo opomenout právě v Dánsku, v zemi tak známé vychvalovanou péčí o děti...
Audio knihu moc pěkně načetla Zuzana Kajnarová.
Výborný thriller, chvílemi mě i mrazilo. A Marka Hesse řadím na první místo v žebříčku nejsympatičtějších detektivů :)
Velmi napínavý příběh plný zvratů a temna. Vše bylo perfektně promyšlené a vždy skvěle zapadalo do sebe.
Jen za zpropadená severská jména mi asi vždy budou dělat problémy. Trvalo pár kapitol než jsem se zorientovala do toho o kom je řeč.
Kaštánku, Kaštánku, není nic horšího než touha po pomstě...
Ty severský detektivky jsou tak neskutečně brutální, prostě co se může odporného stát, stane se. Dobře psané, napínavé až do konce, jen při pohledu na kaštany a nedejbože z nich vyrobené panáčky se mi budou ježit všecky chlupy.
(SPOILER) Určitě jde o dobře vymyšlený thriller se zajímavou zápletkou, nadto prvotina autora. Protože vyšetřovatelé Thullinová a Hess přežili, tak počítám, že si autor nechává vrátka pro další příběhy. Thullinová moc sympatická není, Hess naopak ano. Co se mi ale nelíbilo, je porušení základního pravidla správné detektivky o tom, kdo zločincem nemá být. S tímto nešvarem jsem se setkala např. u Stefana Ahnhema. Takže za to hvězdička dolů.
Co si přečíst do výzvy, jsem si u tématu dánského autora nechala poradit od žebříčku a dobře jsem udělala. Násilné činy byly na mne sice až trochu moc násilné, ale příběh to vyvážil velice promyšlenými kličkami děje a velkou napínavostí. Dlouho se mi nestalo, abych litovala, že neumím rychleji číst, abych se už dozvěděla, jak to dopadne. Ještě klika, že jsou rodinní příslušníci již schopní nahradit mne u vaření večeře :-)
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Doufám, že bude pokračování !!! Děj měl pěkný spád a čím se blížil konec, tak se mi knížka nechtěla odkládat!!!