Gaštanko
Søren Sveistrup
Na predmestí Kodane nájdu zavraždenú ženu. Na mieste činu polícia objaví panáčika z gaštanov, na ktorom je odtlačok prsta patriaci zmiznutej dievčine, ktorej prípad bol dávno uzavretý. Krátko nato sa stane ďalšia vražda. Ďalšie znetvorené telo, ďalšia gaštanová figúrka. Vyšetrovatelia bojujú s časom, nepoznajú však motív a páchateľ sa s nimi neľútostne zahráva. Dokážu ho zastaviť, skôr než sa objaví ďalší panáčik? A ako s vraždami súvisí prípad zmiznutej školáčky?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Měla jsem mnohem, mnohem vyšší očekávání. V době vydání jsem na ni četla samé oslavné ódy, několikrát jsem se ji chystala koupit, protože v knihovně byla ustavičně vypůjčená, ale nakonec jsem ráda, že jsem si počkala právě na knihovní výtisk. Kdybych nebyla zvědavá, kdo je vrah - že to je "zahradník" mě vůbec nenapadlo - tak ji asi kolem půlky odložím. V okamžiku, kdy se prodloužily kapitoly, mě příběh najednou začal i bavit, proto jsem nedočítala jen z povinnosti. Někdo zde zmiňoval zvláštní slovosled - s tím souhlasím. Bylo to docela rušivé.
A srovnání s Larssonem? Ale jděte, Larsson je úplně jiná liga.
Na přebalu se píše, že autor nebo příběh je nástupcem Stiega Larssona. Tak to ani omylem!
Začátek knihy mi dal zabrat, zorientovat se v postavách a časech... pak to ale nabralo docela spád. Celý příběh ale nemá s Larssonem (kterého zbožňuju), nic společného - postavy nejsou nijak zvlášť propracované, žádné velké zvraty, konec přinejmenším zvláštní. Jediné, co mě táhlo ke čtení - kdo je vrah?!
Velmi, velmi oceňuji to, že příběh ve mne dokázal vzbudit emoce - skutečně jsem se bála. Takové příběhy já ale nemám ráda, takže si od tohoto autora nic víc už nepřečtu:D
Velice dobrá detektivka, bavila mě od začátku do konce a doufám, že brzy bude pokračování se stejnými detektivy.
Tak tohle byl zase po dlouhé době opravdu napínavý thriller. Místy dost brutální, což úplně nemusím, ale ještě se to dalo :-) Líbilo se mi, že každou chvíli jsem podezřívala jinou postavu a vždy jsem byla úplně vedle. Nějakou spojitost jsem postupně začala tušit, ale tajemna a napětí tam bylo pořád dost.
Absolutně mě děj od začátku do konce vůbec nezaujal. Nebavilo, nebavilo, nudilo, ke čtení jsem se nutila, bohužel nedoporučuji.
Umne vymyslená zápletka ma namotala ihneď od začiatku, kde moja zvedavosť sa každou kapitolou stupňovala a bola som nútená čítať i napriek množstvu brutality a násilia.
Obaja vyšetrovatelia boli nenápadní rovnako ako pacháteľ, čo mi bolo celkom sympatické. Okrem toho sa v príbehu vyskytovalo ešte niekoľko postáv, ktoré sú svojim charakterom priam predurčené k pokračovaniu nových zápletok.
Autor rozhodne vie upútať pozornosť čitateľa, ale na mňa príbeh ako celok zapôsobil trochu vyumelkovane.
Každopádně napínavé, zápletka zdařile vymyšlená, kaštanový panáček zlověstný, dětský a sociální motiv chytne, dost hrůzostrašné; večer jsem se v posteli při čtení dokonce bála, není dobré mít při čtení moc bujnou fantazii, to pak všechny ty krvavé násilnosti v barvě vidíte…
Způsob psaní připomíná spíš scénář (no jasně, autor je scénárista), chvílemi psané úsečně, stroze, takže příběh působí v některých částech spíš jako strohý dokument, chvílemi nás čeká naopak podrobné vysvětlování. Vyhovovalo mi, že občas víme víc, než vědí vyšetřovatelé. Kdo tenhle typ severských detektivek miluje, bude spokojen.
Z této knížky mám trochu rozporuplné pocity. Příběh mě moc bavil, ale knížka se mi úplně dobře nečetla, nevím čím to bylo, možná horší překlad, zvláštní slovosled, nevím.
Kaštánek - v akci, nebo v nějaké slevě jsem ho koupila. Takový miloučký název to je. Ale dějí se tam věci plné napětí, vražd. A policie pátrá, sleduje a vylučuje. Těch pár počátečních listů mě moc nebralo, politika mě dokáže otrávit. Ale nakonec Kaštánek je dobrá volba. A vyšetřovatelé jsou skvělí a já si skvěle početla.
Tak takovýhle knížky můžu!!opravdu super počteníčko...pachatele sem těžce netrefil :) jen hvězdu uberu za,ať nic neprozradím,dořešení otisků na panáčcích...
Po dlouhé době mě nějaké dílo zaujalo tak moc, že jsem četla každou volnou chvilku a nemohla se odtrhnout. Oceňuji kratičké kapitoly. Místy to bylo děsivé, ale rozhodně velice napínavé. Překvapivé rozuzlení, podezřívala jsem hodně lidí, kromě toho pravého člověka.
Tak tohle bylo velké překvapení. Knihu jsem měla nějakou dobu v knihovně a stále ji odkládala kvůli "lepším" titulům.. Chyba, tohle byl doslova zapomenutý poklad. Od začátku mě dej vtáhl a nepustil mě do poslední stránky. Skvěle postavený děj, vůbec jsem netušila, co, kdo, proč, za mě opravdu super kniha a autora šup do oblíbených
Díky krátkým kapitolám se mi podařilo do knihy začíst velmi rychle. Příběh byl napínavý, místy dost drsné až nechutné scény, kdy jsem se svou čtenářskou imaginaci snažila raději krotit (stejně se nedala). Pachatel inteligentní a aspoň jsem byla patřičně překvapená, když se můj tip absolutně neshodl s realitou. Mezi jednotlivými případy byly dobře promyšlené, detailní souvislosti. Velmi silná zaujatost proti Hessovi a popírání očividných faktů byly v knize časem až otravné a k vzteku - ale to je asi střet mojí naivity s tím, že i v takových situacích, jako je řešení brutálních vražd, jsou lidi, kteří řeší svoji kůži a zadní vrátka.
Co je asi nejdeštivější jsou dětské říkanky v knihách pro dospěláky. Z toho fakt zamrazí.
Severská detektivka/thriller, kterej chceš číst, obsahovala všecko, co chceš - zápletku, symbolické vraždy, detektiva, policajtku, psychopata a dobrej konec.
Kaštánek je kniha, která nabízí pomalý rozjezd. Na začátku jsem měla problém se začíst a krátké kapitoly tomu vůbec nepomáhaly. Měla jsem zmatek ve velkém množství jmen a ztrácela se v poněkud kostrbatém překladu. Zhruba od poloviny ale začíná pořádná akce, která se ale bohužel v konečném efektu moc táhne a ubere to knize napětí. Jako obrovské plus vnímán nápad s kaštánky a celkově motiv vraha. Jen je škoda, že autor nedává možnost čtenáři si vytvořit vlastní konspiraci, protože vrah je pořád napřed a mezi řádky ho prostě odhalit nelze, protože autor žádná skrytá vodítka neposkytne. Rozhodně si ale myslím, že Kaštánek stojí za přečtení. Navíc obálka knihy je skvostná.
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Skvělý a napínavý thriller. Kniha se vyloženě nabízí k dalšímu pokračování...