Gastrokroužek - spojilo nás jídlo
Lukáš Hejlík
Neobyčejná kuchařka přátel, bloggerů a gurmetů, které spojilo jídlo, zachycuje deset jedinečných setkání Gastrokroužku. Najdete v ní nejen vymazlené recepty ze všech akcí, ale také inspiraci, jak si užít život společně s přáteli a dobrým jídlem. Za všechno může Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a Listování. Těšit se můžete na recepty bloggerů Markéty Pavleje (Kitchenette), Jany Králikové (Zásadně zdravě), Mariky a Jirky Kučových (Kitchen Story), novinářky Darina Křivánkové (Reflex, FOOD) a samozřejmě ty Lukášovy. Vyrazili vařit do školní jídelny, o dušičkách na faru, o Velikonocích k Lukášovi na chalupu, na podzim na vinici, v zimě na hory, udělali letní mejdan na hausbótu nebo grilování na koňském polu. A nebyli u toho sami – drinky míchal skvělý barman George Němec, vařila s námi Katka Podoláková (Taste of place), dorty napekly Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes) a Šárka Divácká (Sorry, pečeme jinak), vařili s nimi i šéfkuchaři Jana Bilíková (Ambi) a Přemek Forejt (Entrée) a spousta dalších hostů. Těšte se na osmdesátku receptů, které budete zaručeně chtít vyzkoušet, a atmosféru, kterou budete chtít zažít. Na fotografiích vše kouzelně zachytila Lucie Fenclová. http://www.gastrokrouzek.cz/... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2019 | 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka |
2021 | 555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka |
2018 | Gastrokroužek - spojilo nás jídlo |
2022 | Brno 100 - Gastromapa Lukáše Hejlíka |
2016 | Věnované pohádky |
Kniha Gastrokroužek vznikla z nápadu pravidelných setkání přátel, které spojuje láska k jídlu. Hlavní autor Lukáš Hejlík uvádí, že se vždycky jednalo o "živý těleso...kde vlastně nejde jenom o jídlo... ale o celej ten proces. Vymyslet si, co kdo bude vařit, tak aby to mělo hlavu a patu nějakýho menu, který se váže k sezoně anebo k místu, kde se potkáme." Pro autory tam smysl určitě je, protože se setkají s přáteli, nají se i napijí a třeba se i něco nového přiučí. Otázka je, jestli je tuhle zkušenost vůbec možné předat skrz stránky kuchařky.
Kniha je rozdělena do několika tématických kapitol jako třeba Holčičí oslava, Školní jídelna nebo Dušičky. Recepty v těchto kapitolách jsou vždy spojeny s daným tématem, ale podle mého názoru sami o sobě jako menu moc velký smysl nedávají. Vzhledem k tomu, že každý z foodies, který do kuchařky přispívá, razí dost jinou filozofii, jsou také jednotlivé recepty dost rozlítané. Naneštěstí se navíc často jedná o dnes populární jídla jako líčka na víně, paštika, hummus, hotdogy atd., na které najdeme tisíc a jeden recept na každém rohu. Zatím jsem se nedostala k přípravě jednotlivých pokrmů, takže nemůžu hodnotit jejich kvalitu nebo smysluplnost. Dopředu ale oceňuju uvedenou časovou náročnost, počet porcí a obtížnost přípravy.
Kniha sama o sobě působí hezky. Všechny recepty jsou doplněny o fotografii výsledného pokrmu, občas u nich najdeme také gastrotip. Jednotlivá témata jsou vždy uvedena on-line komunikací všech zúčastněných a najdeme tu i pár fotek účastníků každé akce. Zmíněná komunikace je příšerná. Nejen že čtenáři odhaluje nahodilost přípravy celé kuchařky, ale často také zesměšňuje samotné účastníky (např. fooblog Taste of Red, jen proto že chtějí vystupovat v kuchařce). Nestíhání a rušení Dariany a nebo poznámka o pindíkovi - nic z toho vážně v kuchařce nepotřebuju číst.
Celkově Gastrokroužek hodnotím jako fajn nápad pro skupinu přátel. Sama o sobě ale kuchařka vůbec nefunguje. Je vidět absence konceptu a nějakého mentora, který by z gastronomického hlediska celý projekt zaštítil. Bohužel mám pocit, že tady marketing funguje líp než samotná kniha. Až zkusím některé z receptů, vyjádřím se podrobněji i k nim.