Gemer: Den první
Daniel Majling
První část třídílného komiksového románu začíná dramaticky, když nedaleko Plešivce spadne do nezakryté šachty malý chlapec. Tato událost rozkryje postupně celé panoptikum postav a my se na malé ploše seznámíme mimo jiné s patologem, kterému se rozpadl dlouholetý imaginární vztah s Natalií Portmanovou; náčelníkem policie v Plešivci, pátrajícím po tom, který dětský psycholog působící ve městě je skutečný a který se za psychologa jen vydává; psychotickým ředitelem místní psychiatrie; a samozřejmě s Jonem Bon Jovim. Kostky jsou vrženy a příběh plný napětí, absurdních zvratů a tragikomických dialogů může začít.... celý text
Komiksy Literatura slovenská
Vydáno: 2023 , LabyrintOriginální název:
Gemer: Deň prvý, 2023
Slovenský Twin Peaks říznutý sarkastickým a černým humorem. Očekávání na druhý díl nemohou být větší, už aby tu byl.
Dokonalost. Én vagyok Tünde. A nejlepší je konec, který dává smysl všem předchozím šílenostem. Vůbec to nepotřebuje pokračování. Jo, a slušná zásoba hlášek, kterým nebude nikdo rozumět :)
Kdo má rád Majlinga, toho kniha určitě nezklame. Kdo ho nezná, nechť si to přečte, ale pozor na zklamání, že další díl ještě není.
Už aby to bylo.
Daniel Majling trochu zvážněl, alespoň v první polovině a ještě ke všemu se tu rozchází muž se ženou! a ne naopak, no považte! :-) Druhá polovina je už klasika, parkrát jsem vybuchl smíchem. Beru to jako rozjezd trilogie, kde se hlavně seznamujeme s postavami. Na druhé čtení vcelku to bude možná opět na plný počet.
Moja prvá skúsenosť s komiksovým románom a napodiv som sa dokázala odreagovať pri humorných a absurdných situáciach. Trochu ma zmiatlo množstvo postáv. Konečný dojem mám trochu rozpačitý, lebo túto knihu nedokážem vnímať ako klasické literárne dielo.
Opět skvělá "majlingovka". Dávám si autora do kategorie: novodobý klasik komiksu. Každý autorův komiks je zábavný, ale přitom chytře napsaný. Nejinak je tomu u Gemeru. Škoda jen toho rozdělení do tří dílů, to je poslední dobou taky taková klasika, žel ne úplně vítaná. Radši bych investoval litra (nebo i víc) do vázanýho špalku s kompletem. Ale budiž. Doporučuji.
Vtipné, originální, plné sarkasmu, nekorektního humoru a absurdních situací. Mě to bavilo.
Mám za sebou Ruzkú klasiku i Ruda, tak som neodolal a vidiac tento komix v miestnej knižnici, bral som ho. Sklamaný nie som, mám rad autorov zmysel pre absurdný a miestami šialený humor, bizarné postavy a situácie. Komixy príliš nesledujem, ale toto je taký menej klasický, prečítaný na jedno posedenie. Či si prečítam aj druhý diel, to neviem, ak sa objaví v knižnici, tak určite, ale kupovať ho nebudem, nič v zlom, milý Dano...
No, šup,šup, jak to bylo dál....Nechápem,že toto nevyšlo naraz všetky 3 diely....jediná chyba, inak čistý Gemer noir
Velmi zajímavá kniha - několik propletených dějových linií, v kterých se člověk chvílemi ztrácí a ne všechno dává úplně smysl. Je to takový zvláštní mix více nebo méně podivných událostí, ale není to ani nudné, ani přitažené za vlasy.
V postavách jsem se chvílemi ztrácel, ale na konci (škoda, že až tam) je soupis všech postav. Jen psychologové jsou tam poněkud divní - dva doktoři Slukové a jejich šéf, co si nic nepamatuje...... hm.
Graficky to nemá chybu - klasická černobílá, případně tříbarevná grafika kreslená jen v hrubých rysech, nepříliš detailně, to nemá chybu. Trochu to připomíná atmosféru Sin City. Škoda že další díly zatím nejsou, snad si někdy vzpomenu po nich zapátrat.